UDINE, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, nabij de grens met Slovenië. Naar regio Friuli-Venezia.  Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    

Dom S. Maria Assunta, Piazza del Duomo
In 1225 in Romaanse stijl gebouwd, maar pas in de 18de eeuw, na een barokke verbouwing, voltooid. Aan de buitenkant vindt men nog sporen van de originele kerk, met name aan het koor. Mooi portaal aan de façade en eveneens aan de lange zijden; zuidkant, renaissance uit 1525; noordkant, gotisch uit 1396. De achthoekige klokke toren werd in de 15de eeuw op een oud baptisterium gebouwd. Binnen bevindt zich het graf van de patriarch Bertrand, de stichter van de dom. De kerk heeft drie schepen en zijkapellen die direct met elkaar verbonden zijn. Rijke sculpturale versieringen, o.a. van Giuseppe Torretti: aan het hoofdaltaar (een Annunciatie en de patriarch Bertrand), aan de pijlers van het transept, kandelaarengelen, in de tweede sacristie, een madonna. De koepelfresco's zijn van L. Dorigny, 1654-1742. In de eerste en tweede kapel van het rechterzijschip altaarstukken van G.H. Tiepolo, 1737-1738. Hij schilderde ook de fresco's in de sacramentskapel.

Oratorio della Purità, Piazza del Duomo 

De kapel ontstond in de 18de eeuw uit een voormalig theater, bord op de façade. De belangrijkste decoratie bestaat uit de unieke fresco 's van Giovanni Battista en Gian Domenico Tiepolo, 1759. Er zijn scènes uit het Oude en Nieuwe Testament op afgebeeld. Ook de doopvont uit 1479 dient vermeld te worden.

S. Maria del Castello Colle del Castel­10 

De kerk werd in de 13de eeuw opeen veel oudere voorganger, eventueel al vroegchristelijk, gebouwd en was tot 1263 de hoofdkerk van de stad. Later vaak verbouwd, maar bij de restauraties in 1930 weer in originele staat gebracht. Façade met fraai Romaans portaal. De klokkentoren is in Venetiaanse stijl opgetrokken. De kerk heeft drie schepen en een open dakstoel. De koorpartij en de muren van het lang huis dateren nog van een bouw uit de 11de eeuw. Mooie fresco 's uit circa 1250 in de rechterapsis
. Die in de hoofdapsis uit de 14de/15de eeuw zijn slecht bewaard gebleven. Aan de muur van het linkerzijschip zijn architectuurfragmenten van de eerste kerk te zien.

Kasteel

De mooiste entree is door de Arco Bollani van Palladio uit 1556. Het kasteel is symbool voor de stad en was vroeger residentie van de patriarchen en de Venetiaanse stadhouders, ooit de zetel van het parlement van Friuli. In 1511 door een aardbeving verwoest. Bij de herbouw plande men vier vleugels, waarvan echter maar één kant is uitgevoerd. Fraaie dubbele trap. Binnen zijn vier musea ondergebracht: Museo Civico met o.a. een archeologische afdeling in het tweede atrium en de Madonna dell’Uva van G.A. Pordenone, 1484-1539; Galleria d' Arte Antica met een verzameling oude schilderkunst; Galleria d'Arte Moderna met 19de- en 20ste-eeuwse schilderkunst uit Friuli. In de oostvleugel op de begane grond is het Museo del Risorgimento met objecten die te maken hebben met de vereniging van Italië.

Loggia del Lionello, Piazza della Libertà 
In de 15de eeuw als 'Palazzo del Comune' in de stijl van de Venetiaanse gotiek gebouwd. De benedenverdieping is open en wordt door zuilen gedragen, de bovenverdieping met mooie vensters is gesloten, vergelijkbaar met het Dogen paleis in Venetië. Een buitentrap leidt naar de voorgevel. Op de noordhoek een madonna van Bartolomeo Bon, midden 15de eeuw.

Loggia de S. Giovanni met Torre del OrologioLoggia, of Porticato, di S. Giovanni, Piazza della Libertà 
In 1533-1539 op het puin van een kapel uit de 14de eeuw gebouwd in Lombardisch-Venetiaanse renaissancestijl. Het gebouw met één verdieping heeft aan weerszijden van de grote en hoge middenboog rijen gelijkmatige arcaden. Tegenwoordig is het een monument voor de gevallenen. De toren links is de Torre del Orologio uit 1527.

Palazzo Arcivescovile, Piazza Patriarcato  

Sinds 1757 zetel van de aartsbisschop van Udine. De oudste delen dateren uit de 14de eeuw, het huidige aanzien is 18de-eeuws. Imposante gevel. Binnen, in de 'Galerie' en in de 'Sala Rossa', zijn fresco's van G.B. Tiepolo. De fresco's in de 'Sala Azurra' worden toegeschreven aan Giovanni da Udine, 1538/1539.

Andere bezienswaardigheden 

S. Francesco, Via B. Odorico da Pordenone, uit de 13de eeuw met fraaie 14de­eeuwse schilderingen.
Cappella Manin, Via Torriani, uit de 18de eeuw met beeldhouwwerk van G. Torretti.
S. Giacomo, Piazza Matteotti, 14de eeuw, met rijke barokversiering in het interieur.
Madonna delle Grazie, Piazza I Maio. In de 18de-eeuwse kerk staat een 14de-eeuws Byzantijns madonnabeeld.
Madonna del Carmine, Via Aquileia, is een 16de-eeuwse kerk met het graf van Odorico da Pordenone, 1265­1331, die missionaris was in Azië.
S. Antonio Abate, Piazza Patriarcato, is een 14de-eeuwse kerk met een fraaie 18de-eeuwse façade.
Palazzo Antoniani, Via Gemona, werd in 1556 door Andrea Palladio gebouwd.
Palazzo della Provincia, Piazza Patriarcato, uit de 17de eeuw heeft fresco's van Giulio Quaglia, 1698.
Piazza del Mercato Nuovo, tegenwoordig Piazza Matteotti, is een goed voorbeeld van een onbeschadigd oud stadsgedeelte. Dit plein, in de 14de eeuw aangelegd, heeft een fontein, 1543, van Giovanni da Udine.

Omgeving
9 km noordwestelijk ligt Martignacco met de S. NicoliJ, waarin zich fraaie fresco's uit de 14de eeuw bevinden.
16 kilometer westelijk Mereto di Tomba met in de parochiekerk fraaie marmersculpturen van G. Torretti

** Uw accommodatie in geheel Italië kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets