VALLE D'AOSTA. Sinds 1970 voert de snelweg Turijn-Aosta langs de lange corridor van Pont-Saint-Martin naar de hoofdstad, 44 km. Hiervandaan gaan er twee superstrada naar Courmayeur en Saint-Rhťmy-en-Bosses. Gemakkelijk berijdbaar is het stuk snelweg Aosta-Morgex dat  naar Frankrijk voert;-en in de richting Zwitserland de nieuwe superstrada die rechtstreeks  op de snelweg aansluit en die in het dal van de Buthier omhoog voert. Naar regio Valle d'Aosta. ** Naar Stedenlijst ItaliŽ. -  Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Kaartje van Valle d'Aosta en omgevingInleiding:
De geschiedenis en economie van de Valle d'Aosta zijn steeds nauw verbonden geweest met de rol van de Grote St.-Bernardpas, 2.472 m en de Kleine St.-Bernardpas, 2.188 m, die de stad Aosta op de dalbodem strategisch beheerste.
In de prehistorie vanaf' 3000 v. Chr. werd het gebied door nomaden doortrokken, door LiguriŽrs en Kelten bewoond, en vormden de Salassi de eerste autochtone bevolking die zich daar in de tweede eeuw v. Chr. vestigden. De Romeinen, aangetrokken door een doorgangsgebied naar GalliŽ en Germania, bezetten het en ondanks hun verzet werden de Salassi in de eerste eeuw v. Chr. definitief verslagen.

Romeinen      
Zij stichtten zo in 25 v. Chr. Augusta Pretoria een "castrum" dat indertijd de meeste bewoners van het Alpengebied had. In de vijfde eeuw streden BourgondiŽrs, Gothen en Byzantijnen om het bezit ervan, maar het waren de Franken die vanaf 575 de controle over het gewest verkregen; zij werden op hun beurt door de Karolingers   verdreven en daarna kwam het onder de heerschappij van een groot aantal feodale heersers, wier autonomie gegarandeerd werd door de aanwezigheid van kastelen en forten.

Vanaf de  elfde eeuw verkreeg het huis  Savoye 

feodale rechten op het Dal en zo werd Umberto Biancamano in 1032 Graaf van Aosta.

In 1191 verleende Thomas 1 van Savoye het Dal de Carta Magna 

met privileges en rechten die de erkenning inhield van een politieke autonomie en die het Dal tot aan de vooravond van de Franse Revolutie behield. In 1416 werd het Dal een hertogdom met een  eigen regering en eigen wetten die door de Vergadering der Staten Generaal die om de twee jaar bijeenkwam, werden uitgevaardigd.

In 1536 stichtte de Vergadering de Conseil  des Commis

een soort uitvoerend college van 24 leden. Napoleon trok in 1800 de Grote St.- Bernard over met zijn leger en veroverde het fort Bard alvorens de Povlakte in de  richting van Marengo binnen te trekken.

Koninkrijk ItaliŽ       
Bij de stichting hiervan kwam het probleem van de autonomie meerdere malen aan de orde; dit oude streven heeft zijn bekroning gevonden met het besluit van 7 november 1945 eerst en tenslotte met het speciale statuut van 26 februari 1948 dat een speciale zelfstandigheid qua wetgeving en bestuur erkent en enkele economische en fiscale voordelen verleent. 

Economische activiteiten  

De belangrijkste vormen het toerisme
het hele jaar rond, runderveeteelt en de productie van kaas, beroemd  is de kaas Fontina, en wijnen met het d.o.c.-merk, productie van elektrische energie, en traditionele ambachten. 

Toeristenseizoenen,       
Tijdens de twee voornaamste, zomer- en winterseizoen, met bergtochten onder begeleiding van gidsen en uitoefening van allerlei wintersporten, kan men rekenen op een ruime, moderne en gediversifieerde hotelaccommodatie en een uitgebreid gamma van ontvangst - en ontspanningsmogelijkheden.

Toeristencentra zijn de hoofdplaats, Cervinia-Breuil,  

op ruim 2000 m hoogte, wintersport, Cogne, wintersport, ook uitgangspunt voor tochten naar het Gran Paradiso) Courmayeur en St.-Vincent, met casino.

Geschiedenis      
De Valle d'Aosta betekent niet alleen bergen en natuur, traditie en oude ambachten, maar ook geschiedenis en kunst die tot uiting komen in een een groot aantal overblijfselen uit   het verleden: van de megaheten uit de prehistorie te Saint-Martin-de-Corlťans tot de Romeinse overblijfselen van Aosta, Saint-Vincent, Donnas, Pondel en de Kleine en Grote St.-Bernard; van de meer dan 100 middeleeuwse kastelen, torens en vestingen die in de loop van de tijd meermaals tot renaissanceresidenties omgebouwd zijn, tot Romaanse, gotische en barokkerken over het gehele gewest verspreid, rijk aan beelden, fresco's, altaren en gouden voorwerpen. 
Ten slotte dient men ook gewag
te maken van de spontane architectuur   van stenen en houten boerenhuizen, hooi - en graanschuren (irascard), symbool van vlijt   en vernuft van een gereserveerde bevolking, maar met een sterke persoonlijkheid.

De bergpas Sint-Bernard       
Sint-Bernard of Sint-Bernhardpas, naam van twee bergpassen in Europa, te weten de Grote en de Kleine Sint-Bernard. De Grote Sint-Bernhard, Fr. Col du Grand-Saint-Bernard, op de grens van Zwitserland en ItaliŽ, ligt tussen Martigny, Valais, Zwitserland, in het dal van de RhŰne en Aosta. Hoogste punt is 2473 m.

De passage over de Sint-Bernhard 

werd reeds door Kelten en Romeinen, Mons Iovis,  gebruikt. Vermaard is de tocht van Napoleon I Bonaparte met zijn leger over de pas in 1800. De weg over de pas werd in 1893Ė1905 aangelegd. Onder de pas loopt een 5,6 km lange tunnel van Martigny, 1915 m,  naar Aosta, 1875 m.

De Kleine Sint-Bernard

Fr. Col du Petit-Saint-Bernard, op de grens tussen Frankrijk en ItaliŽ, ligt tussen Bourg-St-Maurice, in het dal van de IsŤre en Aosta. hoogste punt is 2188 m. Vermoedelijk trok Hannibal in 218 v.C. over de Kleine Sint-Bernard.

Bernard van Menthon      
stichtte in de 10de eeuw bij beide passen een klooster, Sint-Bernardklooster, waarvan dat bij de Grote Sint-Bernard het beroemdste is.

*** Uw accommodatie  
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Valle-d-Aosta.  Er zijn 91 hotels online boekbaar.  Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!. 
Hotels in de populairste steden: Courmayeur  -  Aosta  -  Saint Vincent  -  Champoluc  -  Saint-Pierre  -  e.a.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets