VENETO - STEDEN - LINKS - ADRESSEN, naar regio overzicht Veneto. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    
Abano Terme 
Het plaatsje ligt in de provincie Padua, te midden van de vulkanisch actieve Euganese heuvels, genoot al in de Romeinse tijd (Aquae Patavinae) bekendheid door de aanwezigheid van warm waterbronnen. De radioactieve zout- en zwavelbronnen en modderbaden zijn heilzaam o.a. voor reumapatiŽnten.

S. Lorenzo, Piazza S. Lorenzo 
De oorspronkelijke kerk uit 971 werd in de l2de, l4de, l8de en 20ste eeuw verbouwd. De fraaie campanile, 1314, met een boogfries, vensters met dubbele bogen en hoekpijlers, wordt bekroond door een puntdak en kantelen.
Even ten westen van Abano Terme ligt het door benedictijnen gestichte Convento di Praglia, eind 11de eeuw, in de huidige vorm vnl. 16de-eeuws. Tussen Abano Terme en Este ligt Arquŗ Petrarca, sterfplaats van Francesco Petrarca. Er is een museum en een graftombe te zien.
I.A.T. (Ufficio Informazioni e di Accoglienza Turistica)  -  VIA PIETRO D'ABANO, 18 - CAP 35031  -  Tel 0498669055 - FAX: 0498669053 

Feltre    
Feltre, vroeger: Feltria, ligt in de provincie Belluno, regio Veneto, aan de Colmeda, een zijrivier van de Piave.
Centrum van een rijk agrarisch gebied.

Kathedraal S. Pietro 
Van de nabij de Porta Pusterla, bij de oude stadsmuur gelegen 15de-eeuwse kerk, stamt alleen nog de polygonale apsis uit de gotiek. De kerk is verscheidene malen vernieuwd. In de 19de eeuw werd ze ook inwendig ingrijpend gerestaureerd. De campanile stamt uit 1329 en werd in 1690 verhoogd. Links onder in de muur is een grafsteen ingemetseld, 1473, die met een fraai reliŽf is versierd. In het interieur van de kerk bevinden zich fraaie kunstwerken, die voor een groot deel vervaardigd zijn door P. Maresca1chi, tweede en vierde altaar rechts. Het Archivio Capitolare bezit een schitterend uit hout gesneden Byzantijns kruis uit 542, dat op 52 velden scŤnes toont uit het Nieuwe Testament.

Baptisterium S. Lorenzo 

Deze in de 14de eeuw in Italiaans-gotische stijl gebouwde doopkapel werd later verschillende malen verbouwd. Zeer fraai zijn het renaissanceportaal aan de rechterzijde en de 17de-eeuwse porticus. Binnen kan men een altaarstuk bewonderen van L. Bassano alsmede het gotische doopvont uit 1399.

Chiesa di Ognissanti, Borgo Ruga 

In de sacristie van deze 14de-eeuwse kerk bevindt zich het schitterende meesterwerk van Lorenzo Luzzo, ook 'il Morto da FeItre' genoemd, Christus verschijnt aan de HH. Antonius en Lucia. Verder is er een altaarpaneel van Tintoretto te zien.

Palazzo del Comune, Piazza Maggiore 

Een massieve met rustiek werk versierde loggia, waarschijnlijk van Andrea Palladio, leidt naar de centrale ingang van het 16de-eeuwse paleis, waarvan het bovenste deel uit de 19de eeuw stamt. Op de eerste verdieping bevindt zich een theaterzŠal uit de 18de eeuw.

Het Palazzo del Municipio,  
dat haaks op het Palazzo del Comune staat, was destijds de zetel van het Venetiaanse stadsbestuur. Binnen vindt men de grote oude vergaderzaal met houten balkwerk, fresco's en wapens. 

Piazza Maggiore 

Het monumentale hoofdplein van de stad is gelegen op drie verschillende niveaus die door trappen met elkaar zijn verbonden. Aan de noordzijde bevindt zich de kerk S. Rocco uit 1599. Rechts daarvan staan de klokkentoren en de vestingtoren van het voormalige Castello Albuino dat in 1510 werd verwoest. Op het plein bevindt zich de fraaie stads fontein uit 1520, die ontworpen is door Tullio Lombardo. Verder een vlaggenmast en een zuil met de Marcusleeuw . Het plein werd in zijn huidige vorm in 1886 door Giuseppe Segusini systematisch ontworpen. De twee op verhogingen geplaatste beelden van Costatino Corti stellen Vittorino da Feltre en Panfilo Castaldi voor. Aan de westzijde sluit de Piazzetta della Legna aan met de Monte di Pietŗ, die versierd is met sgrafitti. Het fresco van de pietŗ is mogelijkerwijs van de hand van L. Luzzo. Het plein wordt aan de zuidzijde begrensd door fraaie 16de-eeuwse renaissancehuizen met berceaus.

Andere bezienswaardigheden 

Langs de zeer fraaie, op de Piazza Maggiore uitkomende Via Mezzaterra staan talloze 16de-eeuwse huizen en paleizen waarvan de faÁaden met fresco's zijn versierd. Ook vindt men er het prachtige marmeren portaal van de renaissance≠kerk S. Giacomo Maggiore, nr. 9, 19, 35 en 41. Het Museo Civico, in het Palazzo Villabruna, aan de Via Lorenzo Luzzo, 23,  bezit een interessante schilderijenverzameling van Venetiaanse meesters uit de 16de , 17de en 18de eeuw: o.a. Gentile Bellini, L. Luzzo, Cima da Conegliano, Pietro Maresca1chi en Marco Ricci.

ESTE     
Este ligt in de provincie Padua, regio Veneto, ten zuidwesten van de stad Padua. De stad, in de oudheid bekend als Ateste of Adestum, een belangrijk centrum van het volk der Veneti, die het in de 10de eeuw v.C. stichtten, was oorspronkelijk gelegen aan de Adige. Een aardbeving veranderde in de 6de eeuw de loop van deze rivier en deed de stad in verval raken. In de 11de eeuw werd de stad zetel van het geslacht Este, dat aan haar zijn naam ontleende, maar de stad in 1275 verliet voor Ferrara.

Dom S. Tecla
, Piazza S. Tecla 
De kerk werd na een aardbeving, 1688, herbouwd naar ontwerpen van Antonio Gaspari. De elliptische binnenruimte wordt omsloten door een kapellenkrans. In het zeer elegante interieur bevindt zich rechts een kansel uit de oude 15de-eeuwse kerk. In de apsis een fraaie schildering uit 1759 van Giovanni Battista Tiepolo, voorstellende de smeekbede van de H. Tecla om de stad van de pest te bevrijden.

Beata Vergine delle Consolazioni,
boven de Via Alessi 
Deze eenschepige kerk ontstond in 1505, de campanile in 1598. Links bevindt zich de Cappella della Vergine met een fraai Romeins vloermozaÔek en een mooi altaarpaneel van Cima da Conegliano, voorstellende Maria met Kind.

Castello Carrarese 

Dit kasteel, dat in 1050 door de familie d'Este gesticht werd, werd in 1339 door een lid van de familie Carrara vernieuwd. De monumentale muren en de met kantelen bekroonde torens vormen samen met de fraaie tuin een schilderachtig geheel. 

Museo Nazionale Atestino
, in het Palazzo Mocenigo, op het terrein van het Castello 
Het museum bezit een van de belangrijkste collecties prehistorische vondsten in ItaliŽ.
I.A.T. (Ufficio Informazioni e di Accoglienza Turistica)  -  PIAZZA MAGGIORE, 1 - CAP 35042  -  Tel 04293635 - FAX: 04293635
E-MAIL:estecomune@libero.it  - ced@comunedieste.net

Chioggia      
Chioggia ligt in de provincie VenetiŽ, regio Veneto, aan het zuideinde van de lagune van VenetiŽ.
Chioggia bezat al in de 11de  eeuw stadsrechten en was van oudsher door zijn gunstige ligging aan de monding van de Brenta bevoordeeld. Ter bescherming van de haven bouwde VenetiŽ in de 18de eeuw een reusachtig vestingwerk, de Murazzi, bestaande uit enorme vlakke dammen van Istrische steen. Op de Piazzetta Vigo staan het Palazzo Grassi uit de 17de eeuwen de S. Domenico, eveneens uit de 17de eeuw, met een laat werk van Carpaccio op het tweede zijaltaar en een 14de≠ eeuws processiecrucifix. In het Palaz≠zo del Podestŗ, in het midden van de stad, bevindt zich een fraai schilderij van Jacobello del Fiore, 1436. Naast het raadhuis staat een gotische graanopslagplaats uit 1322. De barokke dom, ten zuiden van de Corso, werd in 1633-1674 gebouwd naar het ontwerp van B. Longhena. In de buurt staat de laatgotische bakstenen kerk S. Martino met een fraaie polyptiek van P. Veneziano (1349).
Lungomare Adriatico, 101 - 30019 Sottomarina di Chioggia (VE)
Tel. +39.041.401068 - Fax +39.041.5540855 
Toeristiche site www.chioggiatourism.it, Engels!
E-mail: penzor@chioggia.org

Bassano del Grappa      
Deze plaats was al in de oudheid bekend als Fundus Baxianus. De stad werd, na wisselende overheersing door onder anderen de Scaligers en de Visconti, in 1402 Venetiaans. Bassano is beroemd geworden door een zelfstandige schilderschool, waarvan Jacopo da Ponte, Bassano genaamd, 1517-1592, de belangrijkste vertegenwoordiger was.

Dom S. Maria in Colle 
Reeds in de 11de  eeuw begon men te bouwen aan deze kerk, die echter in de 15de  eeuwen ook daarna verschillende malen verbouwd is. Eenschepig, zaalachtig interieur, presbyterium met tongewelf. Op het altaar staat een Romaans houten crucifix uit de 12de eeuw; op het zogenaamde Altare del Rosario staan fraaie marmeren beelden van Marinali. In de kapel links van het presbyterium hangt een interessant schilderij van Jacopo da Ponte, de Geboorte van Christus.


S. Francesco, Piazza Garibaldi  
De kerk werd in de 12de eeuw door franciscanen gebouwd. In 1306 voegde men een voorhal toe die de vorm had van een baldakijn. Het sobere exterieur is slechts versierd met lisenen en een spitsboogfries vlak onder het dak. Rechts van het portaal is circa 1400 door Guariento di Arpo een fresco van Maria-Boodschap aangebracht. Het eenschepige interieur heeft een open dakstoel. In de koorapsis
is een kruis ribgewelf aangebracht. In het presbyterium hangt een 15de-eeuws geschilderd crucifix. Links van de ingang bevindt zich het graf van de schilder Francesco da Ponte of Bassano, gestorven in 1592.

S. Giovanni Battista,
Piazza Libertŗ 
De kerk met monumentale gevel, dateert uit 1308 en werd tussen 1747 en 1782 door Giovanni Miazzi verbouwd. In de Cappella del Sacramento staan fraaie engelenbeelden van Orazio Marinali. In de kapel tegenover het hoofdportaal bevindt zich een pietŗ uit de 15de eeuw.

Museo Civico,
Via del Museo 
In het museum krijgt men een goed overzicht van het werk van Jacopo Bassano en zijn School.

Ponte degli Alpini 
De overdekte brug over de rivier de Brenta, een van de attracties van de stad,  wordt al voor het eerst vermeld in 1209. Na verschillende verwoestingen in 1569 vernieuwd naar een model van Andrea Palladio.

Omgeving
.  
7 km ten zuidwesten van Bassano ligt Marůstica, dat zijn fraaie laatmiddeleeuwse stadsbeeld heeft weten te bewaren. In de parochiekerk bevindt zich een meesterwerk van Jacopo en Francesco Bassano, H. Paulus in Athene, 1574. In de Cappella della Madonna van de parochiekerk in Cartigliano is een prachtige frescocyclus, 1575, van Jacopo Bassano bewaard gebleven.
Comune.bassano.vi.it/ Italiaans, gemeente Bassano. Klik eens op "La Cittŗ"

Bardolino      
Bardolino ligt in de provincie Verona, regio Veneto, op de oostelijke oever van het Gardameer. Het toerisme is er heel belagrijk. Is het centrum van een belangrijk wijnbouwgebied, Bardolino. Van de middeleeuwse burcht van de Scaligeri resten twee poorten en een toren. Het kerkje San Zeno, 11de eeuw, behoort tot de belangrijkste Karolingische monumenten in ItaliŽ. Romaanse San Severo heeft fresco's uit de 12de en de 13de eeuw. In de nabijheid vindt u een voormalige kluizenarij van de camaldulenzer monniken, H. Romuald door Palma il Giovane.
Comune.bardolino.vr.it/    Italiaans, gemeente Bardolino. Klik links bijv. op "Turismo".

Adria      
Adria ligt in de provincie Rovigo, regio Veneto, in de Po-delta.
Adria, door de Romeinen Atria of Hatria genoemd, was oorspronkelijk een Etrurische havenstad aan de Adriatische Zee, die er naar vernoemd is, maar door aanslibbing kwam de plaats 25km landinwaarts te liggen.
 In 213 v.C. werd Adria door de Romeinen op de GalliŽrs veroverd; het is de plaats van herkomst van het geslacht van keizer Hadrianus.
In de 19de eeuwse nieuwbouw van de Nieuwe Kathedraal, Pizza Garibaldi, 
bevinden zich enkele interessante kunstwerken waaronder, op de derde pilaar rechts, een 6de-eeuws Koptisch bas-reliŽf uit Ephese met Grieks inschrift. De marmeren altaarsculpturen werden in de 18de eeuw gemaakt door Antonio Bonazza. In de sacristie staan enkele fraaie, met kariatiden versierde kasten, G. Piazzetta, 1683. Via de linkerzijbeuk bereikt men de Oude Kathedraal, thans parochiekerk S. Giovanni, met nog enkele resten van een crypte uit de stichtingstijd van de kathedraal. De Byzantijnse frescoversiering stamt uit de 8ste eeuw. Verder is er een oud achthoekig marmeren doopvont.

S. Maria Assunta della Tomba,
Via Angeli 
De kerk is verschillende malen verbouwd. Enkele bakstenen in het middelste portaal zijn afkomstig uit de Romeinse thermen, evenals een inscriptie op de campanile, 1931, die het schippersgilde van de stad vermeldt. In de kapel links van de ingang staan een achthoekig doopvont met een bisschoppelijk inschrift uit de 9de eeuwen een middeleeuws wijwaterbekken met evangelistensymbolen. Rechts van de ingang, in de Cappella della Madonna, bevindt zich een 15de-eeuwse terracotta, voor≠stellende de Dood van Maria, wellicht van de hand van Michele da Firenze.

Archeologisch Museum
, Piazza degli Etruschi 
Materiaal betreffende de oudste periode van de stad, 8ste eeuw v.C. tot in de 5de eeuw n.C., waaronder keramiek, glaswerk, bronzen beeldjes en Etruskische goudsmeedkunst. Zeer de moeite waard is de ijzeren Biga del Lucumone uit het graf van een Gallische krijger, 4de eeuw v.C.
 

Internet     
Province del Veneto
www.provincia.verona.it Provincia di Verona
www.provincia.padova.it Provincia di Padova
www.provincia.vicenza.it Provincia di Vicenza 
Mobilitŗ, vervoer
www.acap.it ACAP Padova
www.veniceairport.it Aeroporto di Venezia
Links van de site Turismo Veneto
Arena.it Ente Lirico Arena di Verona. Engels.
Alata.it Consorzio Alata
Villagodi.com Villa Godi Malinverni
Infodolomiti.it Infodolomiti ook in het Engels.
Regione.veneto.it/ Italiaans, geeft veel info over de regio

*** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets