VENTIMIGLIA, ligt in de provincie Imperia, regione LiguriŽ, aan de monding van de Roia in de Ligurische Zee, Riviera di Ponente. Naar overzicht regio LiguriŽ.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    
Kathedraal S. Maria Assunta
De in 1950 gerestaureerde Romaanse kerk dateert uit de 11 de en 12de eeuwen heeft een opvallend mooi portaal. Het middenschip van de drieschepige kerk is overdekt met een tongewelf. Op het derde zijaltaar links een fraai paneel, Madonna met Kind, van B. da Modena.

Baptisterium
, links van de kerk 
De achthoekige doopkapel werd in dezelfde tijd als de kerk gebouwd op de plaats van een 8ste-eeuwse voorganger. Binnen zijn nog resten van de oude doopvont en van Longobardisch beeldhouwwerk uit de 8ste eeuw.

Ventimiglia in LiguriŽ, Teatro RomanoS. Michele, Via Piemonte 
De Romaanse kerk, een benedictijnenpriorij uit het begin van de 12de eeuw, staat op de ruÔne van een aan Castor en Pollux gewijde tempel. Bij de restauratie (1947-1959) werd het uit de 16de eeuw daterende drieschepige interieur weer tot het oorspronkelijke eenschepige teruggebracht. Interessant is de Romaanse crypte uit de 11de eeuw.

Archeologisch Museum
, Piazza della Libertŗ, Civico Museo Archeologico G. Rossi 
Rijke verzameling met vooral opgravingvondsten uit Ventimiglia, zoals vaatwerk, glas, olielampen, grafgeschenken en ook inscripties en beeldhouwwerk en als bijzonderheid een antiek zilveren reisbestek.

Andere bezienswaardigheden
  
Via Garibaldi met oude huizen: bisschopsresidentie, Loggia dei Mercanti, Teatro Civico, nu zetel van de Biblioteca Aprosiana, Oratorio dei Neri met schilderijen en fresco's van A. Carrega.
De zgn. Zona Archeologica, aan de Via Aurelia in de richting van Bordighera, wordt beschouwd als een van de belangrijkste opgravinggebieden in LiguriŽ. Het antieke theater uit de 2de eeuw n.C. is het best bewaard gebleven. Ook de vroegere Romeinse uitbreiding van de stad is goed herkenbaar.

Omgeving 

Giardino Hanbury, Mortola Inferiore, 6 km op de Via Aurelia in de richting van de Italiaans-Franse grens.
De in 1867 door de Engelsman Sir Thomas Hanbury aangelegde tuin, nu staatseigendom, is met zijn 5000-6000 botanische variŽteiten wel een van de mooiste aanplantingen ter wereld. De beelden harmoniŽren met de weelderige vegetatie. In het onderste deel ligt de oude Romeinse weg.

Balzi Rossi, 7 km op de Via Aurelia tot Grimaldi, vandaaruit met de kabelbaan naar de grotten 
De ongeveer 90 meter diep in de roodachtige rotsen uitgehakte holen waren bewoond en behoren tot de beroemdste getuigenissen van de prehistorie. Er werden skeletten van dieren, werktuigen en ook menselijke beenderen gevonden van het type van de zgn. 'Cromagnon-mens', in het museum bij de Grotte 'Barma Grande'.
Bordighera.
Museo Bicknell met het Istituto Internazionale di Studi Liguri.    

** Uw accommodatie  in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ. Voor Ventimglia kan dat via Hotels/Ventimiglia
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets