AALTEN, provincie Gelderland. Tot voor een eeuw centrum van een bescheiden ijzerwinning en -nijverheid. Door het plaatsje loopt de Aaltense beek, die verderop Slinge of Slingerbeek wordt genoemd, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Hervormde kerk.
Midden in het dorp een laatgotische, geheel overwelfde en met tufsteen beklede pseudobasiliek. Aan de zuidzijde een rijke ingang, op de koorgewelven wandschilderingen. De toren is romaans, 12de≠eeuws, met een naaldspits van recentere datum.

Onderduiken, verzet, vrijheid. Ervaar het dagelijks leven in bezettingstijd (1940 - 1945)
Een huis met een verhaal, Markt 12 is het adres van een huis in Aalten. Niet van een gewoon huis, maar van een huis met een bijzondere geschiedenis.
Een reis in het verleden
Door de achterdeur komen we binnenin een woonhuis, dat geheel is ingericht in de stijl van de jaren 40. We proeven de authentieke sfeer van de laatste oorlogsjaren, wanneer het leven. niet meer zijn gewone gang gaat.
De voorkamer is door de Duitse bezetter gevorderd, achter eep. muur op de zolder houden zich onderdui≠kers schuil en bij luchtalarm zitten de buren dicht op elkaar in de gewelfkelder van het huis.
Beleven, ontdekken en ervaren
Beleef mee hoe het er in het dagelijks leven van de bewoners aan toe ging en voor welke beslissingen mensen in oorlogstijd werden gesteld.
Ervaar zelf, hoe moeilijk het is om stroom op te wekken
en hoe benauwd het is in de onderduikruimte. Ga op zoek naar de ingang van de illegale drukkerij en controleer de echtheid van persoonsbewijzen.
En leef mee met de evacuťs uit Scheveningen die hun woonplaats moesten verlaten voor de bouw van Duitse kustverdedigingswerken.
Een iets andere expositie...
De in een museum gebruikelijke tekstborden en vitrines zult u tevergeefs zoeken. Informatie is in de inrichting van het huis verstopt, zoals ook de onderduikers zich moesten verbergen.

Museum Frerikshuus en de Freriksschure
Een eeuwenoud herenhuis aan de Markt is genoemd naar de 'heel- en vroedmeester' doctor Harmen Jan Freriks (1813-1862), die hier vele jaren met zijn gezin heeft gewoond. Nu wordt er de geschiedenis van de omgeving getoond die teruggaat tot de prehistorie.
4000 jaar terug
Bodemvondsten uit de omgeving, veelal gebruiksvoorwerpen, geven een beeld van 4000 jaar wonen, leven en werken in dit dorp aan de Slinge, in het naburige vestingstadje Bredevoort en op de glooiende esgronden daar omheen.
Achter het herenhuis ligt de Freriksschure. In deze Ųugestagsboerderij is de agrarische collectie ondergebracht. Ook wordt er een indruk gegeven van de anxbachten.die in Aalten werden uitgeoefend.
Zeldzaam is de complete radmakerij. Beide panden zijn rijksmonument.
Dagelijks leven in de 19de en 20ste eeuw
Herinneringen aan (over )-grootmoeders opgeroepen door de oude boerenkeuken met bedsteden, het als huisvlijt geweven lijf- en linnengoed en de levensechte impressie van 'Den Angang', de zondagse koffievisite na kerktijd.

Hoornindustrie
Van 1855 tot na 1945 bloeide in Aalten de hoornindustrie, die uniek was in Nederland. De 'Duitsche pijpen', wandelstokken, knopen en kammen waren de voornaamste producten. Andere belangrijke takken van nijverheid in Aalten waren de textielindustrie en de koperslagerijen.
En voor de kinderen... is er een spannende speurtocht vol verrassingen!

Aalten en omstreken
verschaffen volop ruimte om ontspanning en inspanning actief te combineren.
In de kern van het dorp vindt u: * De Oude Helenakerk, daterend uit de 13e - 15e eeuw, met onlangs blootgelegde, unieke fresco's;

De Synagoge uit 1857,
gerestaureerd in 1986 en als zodanig weer in gebruik genomen. Regelmatig vinden er exposities van Joodse kunstenaars plaats.

Het buitengebied
kenmerkt zich door het afwisselende coulisselandschap met houtwallen, bossen en met beken doorkruiste weilanden. Hier valt het hele jaar door van alles te beleven. Er is een groot aanbod aan bewegwijzerde wandel- en fietsroutes door de prachtige, glooiende omgeving.
Wilt u zich informeren over openingstijden of wilt u meelopen met de dorpswandeling, bezoek dan de website www.vvvaalten.nl  of bezoek de VVV winkel aan de Landstraat 24, tel 0543 473052.

Andere bezienswaardigheden
Aan de Gendringseweg staat de Wenninkmolen, een korenmolen uit 1850. Vanaf de watertoren een mooi uitzicht over de omgeving.

Omgeving
Richting Winterswijk
een paar mooie natuurgebieden, het Korenburgerveen en het Vragenderveen. Voorts het landgoed 't Loohuis en het Kloosterbos "met oude eiken en beuken.

Bredevoort,
3 km NO.
Oud vestingstadje, in de 17de eeuw een belangrijke schakel in de verdediging van de oostgrens. Een deel van de vestingwerken is gespaard gebleven. Het laatgotische kerkje (NH) werd in 1646 beschadigd, toen het belendende kasteel in de lucht vloog, en daarna vernieuwd. Interieur: een fraai gesneden rococopreekstoel en een merkwaardige houten galerij. Rondom de kerk enige huizen met typische vakwerkconstructies, waaronder 't Boerderijken, Kerkstraat, met oorspronkelijke inrichting uit het begin van de 18de eeuw. De hoge walmolen 'De Prins van Oranje', 1884, is nog veelvuldig in bedrijf.

Cultuur
Sinds de start van het project Bredevoort Boekenstad, in 1993, hebben zich vele antiquariaten, galeries en ateliers in Bredevoort gevestigd. Het project is meerdere malen nationaal en internationaal onderscheiden. Internationaal werkt het samen met andere boekensteden en met het kunstenaarsdorp Schšppingen (D). Het Comitť van Aanbeveling met bekende Nederlanders steunt het project van harte. Wanneer u dit bijzondere project ook wilt steunen kunt u zich aanmelden als 'vriend' bij de Stichting Vrienden Bredevoort Boekenstad. Regelmatig zijn er kleine culturele evenementen: exposities en workshops in de Bredevoortse galeries en ateliers, lezingen, concerten en de jaarlijkse

Gondelvaart.
Voor groepen organiseren wij o.a. workshops, rondleidingen, stadswandelingen, een huifkartocht en een speurtocht voor kinderen. Informeer naar de mogelijkheden.

Boeken
Bij de Bredevoortse antiquariaten kunt u terecht om het boek te vinden, dat u al zo lang zoekt. Daarnaast kunt u ook terecht op de verschillende boekenmarkten. Elke 3e zaterdag van de maand wordt er een kleine, gespecialiseerde boekenmarkt gehouden, waar antiquariaten uit het hele land vertegenwoordigd zijn.
Met iedere maand een gratis kraam voor een gastantiquaar! Tijdens deze markten zijn er demonstraties boekbinden. In hetzelfde weekend zijn vele antiquariaten op zondag geopend.

Er zijn twee grote Internationale boekenmarkten in mei en augustus,
met handelaren uit Nederland, Duitsland en BelgiŽ. Op de Particulieren boekenmarkt in juli mogen particulieren hun boeken aanbieden. Op 2e paasdag is er een speciale opruimingsmarkt; de Paasmarkt. De 2e zaterdag in augustus vindt de Paperassenmarkt plaats. De historische gevels vormen het sfeervolle decor voor de gezellige Bredevoortse boeken markten.
De tijd staat ook in Bredevoort niet stil: actuele informatie, data van evenementen en markten vindt u in de bijlage en op de website: www.bredevoort-boekenstad.nl

Dinxperlo, 7 km ZW.
Dit grensdorp heeft een overwelfde pseudobasiliek uit het begin van de 16de eeuw, met een oudere toren, een kort schip en een paar aardige wandschilderingen o.a. de H. Christoffel, op de torenwand.

VVV Aalten - Bredevoort

Landstraat 24  -  7121CR Aalten  -  Tel: 0543-473052  -  Fax: 0543-476027  - Email:  info@vvvaalten.nl

VVV Agentschap Dinxperlo
Aaltenseweg 2  -  7091 AE Dinxperlo  -  t. 0315-642050  -  e-mail: info@vvvdinxperlo.nl

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland