AARLE-RIXTEL, gemeente Laarbeek, provincie Noord-Brabant. Deel van de gemeente Laarbeek ( http://www.laarbeek.nl/ ). Centrum van klokkengieterij. Het fabrieksgebouw van de Kon. Klokkengieterij Petit & Fritsen (met Jugendstil­tegeltableau, 1906) is tot monument verklaard. De fabriek is nog steeds in bedrijf, , naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

    
O.-L.-Vrouwekerk.
In de kerk, gebouwd in 1846 in de zgn. Waterstaatsstijl, verdient vooral de 7 m hoge gesneden preekstoel aandacht.

Kapel van O.-L.-Vrouwe-in-'t-Zand
.
Vroeg-16de-eeuwse kapel met een triptiek van de beeldhouwer Jacob Cornelis van Oostsanen, voorstellende O.L. Vrouwe met het Kind en de H. Johannes (1518). Er bevindt zich in Aarle-Rixtel een zeldzaam middeleeuws ‘hagelkruis’, afweerteken tegen hagel.

Omgeving
Stiphout.
Kasteel Croy (2 km ZW).
Het oudste deel, de noodzuidvleugel met een ronde hoektoren, is waarschijnlijk in de 1ste helft van de 15de eeuw gebouwd; omstreeks 1500 werden er nog een vleugel en de achthoekige toren aan de zuidoostzijde aan toegevoegd. Het kasteel werd niet zozeer als vesting, maar meer als landhuis gebouwd, en vormt met zijn trapgevels, gotische boognissen en boogfriezen, omringd door grachten, een fraaie aanblik. Het is genoemd naar zijn vroegere eigenaar, Jan van Croy, kanunnik in Keulen en Luik. Het kasteel is niet te bezichtigen.
Er is van alles te doen in Helmond én in de omgeving
Een goed startpunt van een ontdekkingstocht is www.vvvhelmond.nl.
Daar vindt u informatie over uitgaans- en verblijfmogelijkheden, arrangementen, musea, evenementen, exposities, fietsroute Rondje Helmond en winkelen
Info:
VVV Aarle Rixtel  -  Kerkstraat 4  -  5735BZ   -  Tel. 0492 - 38 40 06

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland