ALMELO, provincie Overijssel. Twents landstad, in de 19de eeuw uitgegroeid tot een centrum van textielindustrie. Aan dat verleden herinnert nog het gebouw van de voormalige stoomspinnerij Twenthe (1914), een van de eerste gebouwen in Nederland met een betonskelet (gerenoveerd in 1984), naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.  

     
     
Hervormde kerk.
Deze oorspronkelijke slotkapel werd rond 1390 geheel vernieuwd, in 1733 grotendeels afgebroken en in 1738 herbouwd. Het zandstenen koor stamt nog uit 1493, de ongewone houten koepelspits dateert van omstreeks 1780. In het koor staat een mooie graftombe van de graven van Rechteren uit 1772. Het magnifieke orgel heeft gouden versieringen op een witte ondergrond.

Huis Almelo.
Reeds in 1318 vermeld; het huidige gebouw, nog steeds bewoond door de grafelijke familie van Rechteren-Limburg-Almelo, stamt uit 1662. In 1883 werd het echter ingrijpend verbouwd. De voorgevel kreeg toen de middenpartij, versierd met pilasters en een fronton.
De doopsgezinde kerk,  
Mennonietenkerk in de Grotestraat, is een zaalgebouw met een halsgevel uit 1791. Het voormalige raadhuis (Grote straat 80) uit 1690 wordt bekroond met een leuk klokkentorentje.

VVV-ANWB
Rosa Luxemburgstraat (Winkel ) 8  -  7607SM Almelo  -  Tel: 0546-828080  -  Fax: 0546-828944
Internetvhttp://www.vvvalmelo.nl/l

Omgeving:
Geesteren
(7 km NO).
Tot het boerderijencomplex 'Erve Brager' behoren schuren en vakwerkhuizen.

Hezingen (15,5 km NO).
Ook in dit dorp vakwerkhuizen. Aan de Hooidijk staat bovendien een boerderij van het 'los-hoes' -type, waarin mensen en dieren in één ruimte leefden.

Rijssen (11 km ZW).
Het stadje kreeg al in 1245 stadsrecht. De romaanse noordgevel van de hervormde kerk stamt uit de 12de eeuw. Het gebouw zelf werd in de 15de, 16de en 20ste eeuw uitgebreid. Tegenwoordig is het een driebeukige, geheel in steen overwelfde hallenkerk in het bezit van een zandstenen doopvont uit omstreeks 1200. In de Wierdenstraat en Haarstraat vindt men nog een aantal mooie oude huizen. De achthoekige oliemolen 'De Pelmolen' (een staander) dateert uit 1752.

Tubbergen (8 km NO).
De toren van de in 1897 door A. Tepe gebouwde neogotische kerk is een zwaar, onvoltooid bouwwerk uit de eerste helft van de 16de eeuw. De houten spits verving in 1840 het bovendeel dat afgebroken werd. In de eenvoudige kerk (NH), gebouwd in 1810 en uitgebreid in 1931, staat een laatgotische zandstenen preekstoel uit de tijd rond 1500. Het huis De Eeshof uit de 18de en 19de eeuw is het geboortehuis (1844) van de katholieke voorman dr. H. Schaepman. Achter het huis Herinkhave, eveneens uit de 18de en 19de eeuw, staat een watermolen.
VVV Tubbergen Raadhuisplein 4  -  7651CV Tubbergen  -  Tel: 0546-624852  -  Fax: 0546-624853
Email info@vvvtubbergen.nlVasse (12 km NO).
De watermolen 'De Mast' ligt aan een kolk. Naast een kapel aan de Oldenzaalseweg 75 staat een zeer oude eik, waaronder in de 17de en 18de eeuw de vervolgde katholieken clandestiene gebedsbijeenkomsten hielden.

Vasse, t' Kruudnhofket' Kruudnhöfke.    
Al zo'n 20 jaar zijn een tiental enthousiaste vrijwilligers actief in en rond 't Kruudnhöfke van Vasse. De kruidentuin heeft in de loop der jaren een grote reputatie opgebouwd van een rustgevend en geurend hofje.

Midden in het dorp Vasse vindt u de kleinschalige tuin
waarin tientallen planten en kruiden groeien. Al deze planten hebben eigen toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in thee en kruidenboter. Maar ook worden zij regelmatig in de geneeskunde toegepast.

In het bloeiseizoen is de tuin gevuld met kleurige en geurige planten.
Vele insecten, vlinders en vogels vinden er een onmisbare leefomgeving.
Open dag 
Elke eerste zondag van juli organiseert de Natuurgroep een opendag. Op deze dag is de tuin geopend van 10.30 uur tot 17.00 uur. Vrijwilligers zijn aanwezig om u te informeren over de aanwezige planten en kruiden en hun toepassingsmogelijkheden.

Tevens is de tuin aangekleed met mooie bloemstukken
en wordt eigen gemaakte kruidenboter en azijn verkocht. Ook zijn verschillende kruiden te koop om uw eigen tuin te sieren. Elk jaar zorgt een verrassend thema voor een extra activiteit in de tuin. Hierdoor wordt het een leuk bezoek voor jong en oud. 't Kruudnhöfke is in beheer van de Natuurgroep Vasse. Deze maakt deel uit van de stichting Historische kring Vasse, Mander en Hezingen. De enthousiaste vrijwilligers vertellen u graag over de aanwezige kruiden, het onderhoud en gebruik. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een excursie. Neemt u hiervoor contact met ons op.
U vindt 't Kruudnhöfke achter de kerk in Vasse. De tuin is dagelijks op eigen gelegenheid toegankelijk. Voor meer informatie: 0541-680118

Vriezenveen (6 km NW).
Deze oorspronkelijk Friese nederzetting onderhield in de 18de eeuw door haar zaad­ en linnenhandel nauwe betrekkingen met Pruisen, de Baltische landen en met St.-Petersburg (zie hier onder).. Een paar km noordelijk is de gedeeltelijk blootgelegde fundering te zien van het cisterciënzerklooster Sibculo, gesticht in het begin van de 15de eeuw.

De Rusluie
Voor een eerste kennismaking  met Rusland kunt u dichtbij blijven. In de Russische afdeling van het Museum Oud Vriezenveen in het Twentse Vriezenveen waant u zich tussen de Russen.
In de afgelopen jaren zijn de toeristische bezoeken aan het eens zo verre Rusland sterk gestegen. Maar wie dichtbij wil kennis nemen van de rijke Russische historie kan hiervoor juist in Vriezenveen uitstekend terecht.
De inwoners uit dit Overijsselse dorp dreven een levendige handel met Sint Petersburg
in de periode 1720-1917. In de loop der tijd werden er door de verschillende Vriezenveense compagnieën zelfs handelshuizen en winkels gesticht aan de Nevski Prospekt en de Costinny Dwor. Hoewel men zich een vaste plek wist te verwerven in de stad aan de Newa keerde men toch altijd weer terug naar het moederdorp.
In de speciale Russische afdeling van het museum krijgt u een aardige indruk
van deze rijke handelshistorie lussen Nederland en Rusland. Met beeldmateriaal en uitvoerige documentatie krijgt de bezoeker een goed beeld van Sint Petersburg. Ook van de reisroute van de ondernemende dorpelingen wordt gewag gemaakt door een kaart en reisverslag van een 14-jarige jongen die de 15 dagen durende reis naar het verre Rusland meemaakte. Aan de nauwe relatie Lussen dit Twentse dorp en de kosmopolitische stad Sint Petersburg kwam een einde door de Russische revolutie.

In dit unieke museum in het centrum van het dorp
waant u zich voor even tussen de Russen. Museum Oud Vriezenveen. Westeinde 54. 7671 CD Vriezenveen. Tel. 0546 - 56 34 76. e-mail: vereniging@oudvriezenveen.nl .  . openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur. groepen op afspraak ook op andere tijden.
VVV Vriezenveen
Westeinde 52  -  7671CD Vriezenveen  -  Tel: 0546-562094  -  Fax: 0546-564585  -  Email: info@vvvvriezenveen.nl  info@vvvvrie

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland