ALPHEN AAN DEN RIJN, provincie Zuid-Holland. Vroeger een rivierdijkdorp, nu een nog steeds groeiende industriestad. Aan de Rijnkade staat nog een rijtje huizen met l8de-eeuwse gevels, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
De gemeente heeft (o.a.) het dorp Ouds hoorn ingekapseld, waar een aardige hervormde kerk staat met gebrandschilderd glas uit de bouwtijd. Waarschijnlijke bouwmeester: DaniŽl Stalpaert (1665).

Pres. Kennedylaan:
het Arenaplan, spectaculaire woonwijk in de vorm van vijf concentrische kwartcirkels, door architect Carl Weeber (1976).

Ankermuseum (Opaalstraat 2-4). Gewijd aan de (omstreeks 1876) door de Duitse luchtvaartpioniers Gustav en Otto Lilienthal uitgevonden steenbouwdozen.

Omgeving
Prachtig polderlandschap
tussen de Nieuwkoopse Plassen en het Braassemermeer, met talrijke statige boerderijen en molens: bij Aarlanderveen nog een functionerende 'viergang' (eind l8de eeuw).

Nieuwkoop (8 km NO).
Een kleine gemeente, vooral in trek bij watersporters. Het voormalige raadhuis is een eenvoudig gebouw uit 1628. De renaissancistische voorgevel wordt gesierd door pilasters en een Justitiabeeld; de gevel wordt bekroond door een leeuwengroep met wapen.

Ter Aar (6 km NO).
Een mooi voorbeeld van moderne architectuur is het gemeentehuis, dat tussen 1965-1970 iets buiten het centrum werd gebouwd naar ontwerp van J. van Stigt op basis van vier vrijstaande vierkanten rond een centraal vierkant.

Woubrugge (5 km N).
Aantrekkelijke hervormde kerk (1652-1653), waarschijnlijk gebouwd door Pieter Post: sierlijk gebouw op veelhoekig grondplan, bekroond door twaalfzijdige klokkentoren met hoge spits.

Zwammerdam (6 km ZO).
Van omstreeks 50 tot 250 n.C. een Romeinse vesting (Nigrum Pullum) aan de Rijngrens van het rijk. Nog onlangs Romeins schip opgegraven.

 Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
 Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
 Algemene informatie over Nederland