AMERONGEN, provincie Utrecht. Lommerrijk en sfeervol dorp, prachtig gelegen tussen de Utrechtse heuvelrug en de Rijn, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

Kasteel Amerongen, Rijndijk.

Indrukwekkend sober maar statig bouwwerk, tussen 1676-1680 opgetrokken op de fundamenten van een middeleeuws slot dat in 1673 door de Fransen in brand werd gestoken (één toren bleef behouden). In 1879 kwam het in bezit van graaf Godard van Aldenburg Bentinck, die zich veel moeite gaf het interieur in oude luister te herstellen. Hij trok daartoe o.a. de architect P.J.H. Cuypers aan, die onder meer de decoraties voor de portrettengalerij, de eetzaal en de gobelinkamer ontwierp. Het kasteel is tegenwoordig als museum te bezoeken.

St.-Andrieskerk
.
Het schip stamt uit de 15de eeuw, het hoge gotische koor is omstreeks 1500 ontstaan en de indrukwekkende, typisch Utrechtse toren iets later. In 1661 werd het interieur van het schip verbouwd.

Andere bezienswaardigheden.
In de omgeving nog enkele tabaksschuren, overblijfselen van een cultuur die tot het eind van de 19de eeuw gebloeid heeft.

Omgeving
Eck en Wiel
(6 km Z).
De hervormde kerk is een 16de-eeuwse pseudobasiliek tegen een toren uit omstreeks 1300; fraai 17de-eeuws meubilair. Galerie de Beerenburght (Wiebeweg 31). Fraaie beeldentuin (in de winter gesloten).

Leersum (3 km NW).
Huis Broekhuizen: prachtig gelegen landhuis in de in Nederland zeldzame empirestijl, in 1810 opgetrokken naar ontwerp van de Amsterdamse stadsarchitect B.W.H. Ziesenis. De gevel wordt beheerst door een peristyle met vier Ionische zuilen.

 Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
 Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
 Algemene informatie over Nederland