ANLOO, provincie Drenthe. Goed bewaard esdorp (beschermd dorpsgezicht) in het mooie dal van de Drentse Aa. Anloo  maakt deel uit van de gemeente Aa en Hunze, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

     
    
Hervormde kerk.
Midden op het dorpsplein staat een van de oudste kerken van de provincie Drenthe, ontstaan op de plaats van vroegere houten kerkjes. Het romaanse tufstenen schip uit de 11de eeuw kreeg in de 18de eeuw een houten tongewelf. Bij de restauratie werden muurschilderingen uit de 13de tot 17de eeuw blootgelegd met taferelen uit het leven van Maria. Indrukwekkend interieur met mooi meubilair. Boven de dichtgemetselde noordingang is een 12de-eeuws zandstenen doodskistdeksel te zien met in reliëf de figuur van een biddende man. De toren stamt uit de tijd na 1150, de spits uit 1757. De trapgevel dateert uit 1859.

Andere bezienswaardigheden.
Van de 52 in Drenthe gevonden hunebedden staan er acht in de omgeving van Anloo, de meeste verdekt opgesteld in bos en korenveld.

Boerderij Schipborg (Borgerweg 66),
in 1914 door H.P. Berlage ontworpen voor het echtpaar Kröller-Müller. Bakstenen complex rond een vierkante binnenplaats.
Internet: http://www.vvvaaenhunze.nl/

Onlangs is het boek Anloo, het dorp, de kerk en de Etstoel verschenen.
Het boek vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van het dorp dat voor 1800 hoofdplaats was van de dingspel Oostermoer en tot 1990 de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De schrijvers Paul Brood, Ed Panman en Klaas Timmer zijn kenners van het gebied en bekende publicisten. Het boek is in kleur en in zwart wit rijk geïllustreerd met werk van kunstenaars Nico Bulder, Henk Dik, Egbert van Drielst en Evert musch, met historische kaarten en  met veel historische foto's uit particuliere collecties. Het boek is verkrijgbaar bij de VVV Gieten.

Zie ook eens bij Drentse Aa
Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland