APELDOORN, provincie Gelderland. Al in 793 wordt hier een nederzetting vermeld, maar tot een echte stad is die nooit uitgegroeid. In de 19de eeuw was Apeldoorn een villadorp met enige industrie (papier), nu is het een weinig bezienswaardig industrie- en streekcentrum, in een overigens zeer aantrekkelijke omgeving, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

† † †
   
Paleis Het Loo.
Het lustslot aan de noordrand van de stad, het Nieuwe Loo (in het park staat nog het Oude Loo uit de 15de en 16de eeuw, in 1904 door P.J.H. Cuypers gerestaureerd) werd in 1685 door Jacob Roman en DaniŽl Marot gebouwd voor stadhouder prins Willem III. Ten tijde van de Franse bezetting liet koning Lodewijk Napoleon het kasteel verbouwen. De tuinen werden toen omgebouwd tot landschapspark.
Bij een recente restauratie werd het complex,
met inbegrip van de tuin, weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. In het Rijksmuseum Het Loo is, behalve oud meubilair en schilderijen, een verzameling oude koetsen, sleden en auto's van de koninklijke familie te zien.

Andere bezienswaardigheden.
Het Gemeentelijk Van Reekummuseum (Churchillplein 2)
heeft regelmatig interessante tentoonstellingen op het gebied van de moderne kunst, vorm geving, tot fotografie, architectuur en toegepaste kunst.
Het gebouw van Centraal Beheer (Prins Willem Alexanderlaan 651)
behoort tot de 'klassieken' van de moderne architectuur. De 'kantoortuin' werd gebouwd naar ontwerpen van H. Hertzberger (1967-1972 / 1977-1979).

Omgeving:
Barneveld
(30 km ZW).
Groot dorp aan de westrand van de Veluwe, vanouds belangrijk door zijn vele markten: kalverenmarkt, eiermarkt, biggenmarkt, kleinveemarkt en paardenmarkt.
Aan de voet van de gotische hallenkerk uit de 15de eeuw met een preekstoel uit 1654 staat een beeld van Jan van Schaffelaer, de vaderlandse held die hier in 1482 van de belegerde toren sprong om zijn krijgsmakkers te redden.
Kasteel de Schaffelaer, gelegen midden in een vrij toegankelijk park, werd in 1854 in Tudorstijl gebouwd.

Garderen (17 km NW).
In het dorp, dat op het hoogste punt van de Veluwerug ligt, staat een hervormde kerk uit 1856; de romaanse toren dateert nog uit de 14de eeuw.

Loenen (10 km Z).
Kasteel Ter Horst bij Loenen kreeg zijn huidige vorm in de 16de eeuw, de classicistische, in natuursteen uitgevoerde voorgevel dateert uit 1792. De faÁades aan de achter- en zijkanten hebben nog de oorspronkelijke bakstenen puntgevels in renaissancestijl.

Vaassen (8 km N).
De Cannenhurch bij Vaassen werd al vermeld in de 14de eeuw. Het huidige aanzien is het resultaat van een reeks verbouwingen sinds de tweede helft van de 16de eeuw. Uit de renaissance dateren nog de vensterbekroningen met mosselmotieven en de decoratie van de torenachtige voorbouw met uivormige koepel. De Cannenburch is sinds 1951 bezit van de stichting 'Vrienden der Geldersche Kastelen' en is als museum ingericht (meubelen, portretten, porselein).

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland