ARNHEM, provincie Gelderland. Rivierstad, al vermeld in 893 en in de 15de eeuw tot bloei gekomen door haar gunstige ligging; lid van het Hanzeverbond. In de 16de eeuw tot feitelijke hoofdstad van Gelderland gepromoveerd. Door strategische ligging vaak omstreden; in 1944 en 1945 toneel van zeer zware gevechten (Slag om Arnhem), waarna van het oude stadsschoon weinig over was. Niet altijd even geslaagde wederopbouw, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

     
      
Grote of St.-Eusebiuskerk (NH; Grote Markt).
De kerk werd als laatgotische driebeukige kruisbasiliek tussen 1452 en omstreeks 1560 opgericht en na de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd. De vernielde beelden werden niet vervangen; behouden bleef slechts de renaissancistische marmeren sarcofaag van Karel van Egmond, graaf van Gelre. De toren werd in eigentijdse vormen hersteld.

St.-Walburgiskerk
(RK; Grote Markt).
De kerk is een merkwaardig gotisch gebouw uit de 14de eeuw, een kruisbasiliek met twee torens, zeer sober van uitvoering.

Duivelshuis (Grote Markt).
Het huis, tegenwoordig een deel van het moderne stadhuiscomplex, werd in 1540 gebouwd voor Maarten van Rossem, de om zijn hardheid beruchte veldheer. Het huis kreeg zijn naam wegens de groteske beelden aan de voorgevel.

Provinciehuis (Grote Markt).
Het representatieve Provinciehuis uit 1954 is het werk van J.J. Vegter. Het vormt een harmonieus geheel met de Sabel­poort uit 1440, het laatste overblijfsel van de middeleeuwse vestingwerken.

Gemeentemuseum (Utrechtseweg 87).
Biedt representatief beeld van de moderne figuratieve kunst in Nederland. Hoogtepunt van de collectie: de magisch realisten uit de jaren dertig (Carel Willink, Pyke Koch, Dick Ket). Andere verzamelingen: archeologische vondsten, Arnhems gildezilver, topografie, kunstnijverheid (o.a. Chinees en Japans porselein uit de l7de en l8de eeuwen Delfts aardewerk).

Nederlands Openluchtmuseum (Schelmseweg 89).
Boerderijen, woonhuizen, hutten, molens en werkplaatsen uit alle delen van het land werden hier in een museumpark herbouwd en authentiek ingericht om een indruk te geven van het dagelijks leven in het Nederland van vroeger.

Andere bezienswaardigheden.
Waalse Kerk (Koningsplein), vroeger kapel van het St.-Agnietenklooster uit de l5de eeuw.

Neogotische St.-Maartenskerk (Steenstraat) uit 1875.

De 18de-eeuwse Waag op de Grote Markt.

Het kantoorgebouw De Nederlanden van 1845 (Willemsplein) is van W.M. Dudok uit 1938-1939.

Omgeving:
Aerdt
(11 km ZO).
Huis Aerdt, op de plaats van het middeleeuwse kasteel Ter Cluse, is een eenvoudig rechthoekig herenhuis (met twee zijvleugels) uit het midden van de 17de eeuw.

Elst (10 km ZW).
De plaats in de Over-Betuwe was belangrijk door zijn groente- en fruitveilingen. Onder de 15de-eeuwse hervormde kerk met rijke gotische toren werden de fundamenten van twee Romeinse tempels blootgelegd.

Otterlo (15 km NW).
Vlak bij Otterlo ligt het schitterende
Nationale Park De Hoge Veluwe,
5500 ha afwisselend landschap met bossen, heidevelden en zandduinen. Midden in het park bouwde H.P. Berlage tussen 1914-1920 het
Jachtslot Sint Hubertus

in opdracht van de eigenaars van het land, de Rotterdamse industrieel Kröller en zijn vrouw, mevrouw Kröller-Müller. Voor de omvangrijke kunstverzamelingen van het echtpaar werd in 1938 naar ontwerpen van Henry van de Velde met de bouw van een museum begonnen. Het in 1977 met een nieuwe vleugel (door W. Quist) uitgebreide
Rijksmuseum Kröller-Müller
bezit thans collecties moderne kunst met werk van kunstenaars als Léger, Mondriaan en Picasso, maar vooral van Vincent van Gogh, van wie hier prachtige schilderijen en tekeningen te zien zijn. In 1961 werd een
Beeldenpark
van 11 ha aangelegd met werk van o.a. Maillol, Moore, Hapworth, Giacometti, Oldenburg en Fontana. De architect Gerrit Rietveld bouwde het beeldenpaviljoen.

Zevenaar (9 km ZO).
Beide kerken in het plaatsje, de roomskatholieke uit de l5de eeuwen de hervormde uit de l7de eeuw, bezitten een mooie inrichting. In de omgeving van deze verder aantrekkelijke plaats zijn over de dijken (o.a. langs de Oude Rijn) mooie wandelingen te maken en een drietal oude landhuizen te zien: Sevenaar, Camphuysen en Babberich, alsmede de oude oven van de Zevenaarse Steenfabriek (pannenweg 18).

 Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
 Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
 Algemene informatie over Nederland