BAAMBRUGGE, aan de Angstel, ca. 8 km ten zuiden van Amsterdam≠Zuidoost, provincie Utrecht. De huisjes van Baambrugge, gemeente Abcoude, liggen aan weerszijden van de Angstel, die zwierig kronkelt even ten westen van het strakke Amsterdam- Rijnkanaal, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

† † †
   
Vroeger was de rivier een belangrijke verbindingsweg voor de scheepvaart.
Toen werd hier bij de brug 'baem' (tol) geheven; vandaar de naam van het dorp. Nu wordt Baambrugge's zomers 'aangedaan' door pleziervaarders die via de Angstel de Vinkeveense Plassen willen bereiken.

Baambrugge, huisje aan de AngstelVan oorsprong een typisch agrarisch dorp heeft Baambrugge zich allengs tot forensendorp ontwikkeld. Vele van de inwoners hebben hun werk elders, met name in de nabijgelegen hoofdstad.

De hoofdader van het dorp, de Dorpsstraat,
met zijn 18e- en 19e-eeuwse huisjes achter geschoren linden, is vrij gaaf gebleven. Daar staat ook de Nederlands-Hervormde kerk uit de vorige eeuw. De toren valt wat in het niet bij de pompeuze voorgevel. Mensen uit de naaste omgeving, vooral uit Abcoude, vragen de Baambruggers bij tijd en wijle plagend of ze de toren 's avonds nog steeds binnenhalen.

De gereformeerde kerk staat aan de Rijksstraatweg, ca. 1 km ten noorden van het dorp.
In het kleine voorportaaltje van deze typische 'klompenkerk' zetten de boeren vroeger, voordat ze voor de dienst naar binnen gingen, hun klompen neer.

De gereformeerde kerk staat achter de buitenplaats 'Postwyck'.
In de 17e en 18e eeuw telde Baambrugge niet minder dan 30 buitenplaatsen, alle gelegen aan de Angstel. De eigenaren" waren rijke en voorname Amsterdammers. Behalve 'Postwyck' zijn nog enkele andere buitenplaatsen gaaf gebleven, zoals 'Lindenhoff', 'Overdorp', 'Croonesteyn', 'Geinwyck' en 'Valckenheining'.

Langs de Angstel verder noordwaarts rijdend
ziet u de mooie poldermolen 'Hoog- en Groenland' aan uw linkerhand. Na 1 km bereikt u Abcoude, waartoe Baambrugge behoort.

Bezienswaardigheden:
NH.-Kerk, Dorpsstraat 2.
Gebouwd in 1845. De kleine gotische toren is het oudste bouwwerk van het dorp. De spits werd in 1726 vernieuwd. Het interieur dateert van 1928.

Gereformeerde Kerk,
Rijksstraatweg, links achter buitenplaats 'Postwyck'; z.g. 'klompenkerk', gebouwd in 1865. Schenking van toenmalige eigenares van 'Postwyck'.

Oude panden,
Dorpsstraat, Brugstraat. Oude boerderijen, Binnenweg, Kleiweg, Oudendijk, Rijksstraatweg.

Buitenplaatsen,
Rijksstraatweg, ten noorden van het dorp: 'Lindenhoff' en 'Postwyck'; 'Overdorp' tegenover de brug in het dorp; ten zuiden van Baambrugge: 'Geinwyck', 'Croonesteyn' en 'Valckenheining' (met theekoepel).

Poldermolen
'Hoog- en Groenland', Rijksstraatweg, ten noorden van het dorp. Gebouwd in eerste helft 18e eeuw. Niet te bezichtigen.
Bron: Dorpen in Nederland

 Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
 Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
 Algemene informatie over Nederland