BEDUM, provincie Groningen. De gemeente omvat Ellerhuizen, Lutjewolde, Noordwolde, Onderdendam, Onderwierum, Het Reidland, Sint Annerhuisjes, Ter Laan, Westerdijkshorn en Zuidwolde. Ligt ten noorden van de stad Groningen en wordt doorsneden door het Boterdiep. Kanaal loopt van de stad Groningen langs Bedum en Onderdendam naar Uithuizen, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Hervormde kerk.
Alhoewel in 1851 danig verminkt, is het nog steeds een bouwwerk van betekenis. De kerk is ontstaan door een aantal gotische uitbreidingen van een oorspronkelijk 12de-eeuwse romaanse tufstenen kruiskerk. De romaanse westtoren zakte in de loop van de tijd gevaarlijk scheef, maar kon dank zij langdurige werkzaamheden (1943-1958) behouden blijven. In dezelfde periode kreeg de kerk weer een 'rombische' spits (zeldzaam in Nederland - de vorige was in 1911 bij een blikseminslag vernield).

Omgeving:
Noordwolde
(5 km Z).
Gemeente Weststellingwerf. Bekend om rotanindustrie. De korenmolen van het type bovenkruier met stelling is gerestaureerd in 1963. De hervormde kerk heeft een schip uit de eerste helft van de 13de eeuw, een koor uit omstreeks 1300 en een aanvankelijk vrijstaande toren, die in 1639 verhoogd en met de kerk verbonden werd. Rijk interieur, met  een prachtige preekstoel uit 1743.

Onderdendam (3 km N).
Gemeente De Wolden, provincie Drenthe. Het Waterschapshuis, een statig gebouw uit 1620 (in 1660 aanzienlijk vergroot), heeft een mooie classicistische ingang. Pronkstukken in het interieur zijn de wandschilderingen, de schouwen en de tegels.

Zuidwolde (7 km Z).
De hervormde kerk stamt uit omstreeks 1200 en werd in 1683 verhoogd. Het romaanse tufstenen schip (vermoedelijk 11de≠eeuws) werd in de 16de eeuw verbouwd en in de 19de eeuw bepleisterd. Natuurgebieden zijn : Het Zwarte Gat, Wildenberg en Rabbinge, Falieberg en Klein Zwitserland.

 Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
 Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
 Algemene informatie over Nederland