COEVORDEN, provincie Drenthe. Vanouds vestingstadje, ontstaan in de 12de eeuw rond een kasteel, op een plaats van groot strategisch belang. Omstreeks 1600 op last van stadhouder Willem Lodewijk omgebouwd tot moderne vesting, volgens een plan dat in het radiale stratenpatroon nog te zien is. De verdedigingswerken zijn geslecht in 1854. Het noordelijke deel van de oude, 14-puntige gracht werd opgenomen in het Van Heutsz-park, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
  
De gemeente omvat o.a. 
Aalden, Benneveld, Coevorden, Dalen, Diphoorn, Eldijk, Erm, Gees, Grevenberg, De Haar, Holsloot, Hoogehaar, Kibbelveen, Klooster, Langerak, Noord-Sleen, Nieuwe Krim, Oosterhesselen, Padhuis, Pikveld, Schoonoord, Sleen, Steenwijksmoer, Stieltjeskanaal, Valsteeg, Veenhuizen, Vlieghuis, Vossebelt, Wachtum, Wezup, Weijerswold, Zweelo en Zwinderen.

Kasteel.
De bewaard gebleven zuidoostvleugel van dit enige kasteel in de provincie Drenthe maakt tegenwoordig deel uit van het stadhuis. De fundamenten gaan terug tot omstreeks het jaar 1100, maar bovengronds is in de loop der eeuwen weinig onveranderd gebleven. De lage ronde hoektoren en de zuidelijke traptoren werden vernieuwd. In de voorgevel een wapensteen van Karel van Egmond, hertog van Gelre, de toenmalige landsheer (1527).

Gemeentemuseum 'Drenthe's Veste' (Haven 4-6).
Ondergebracht in drie aardige pakhuizen van het voormalige arsenaal (17de-eeuws). De collectie brengt de geschiedenis van de streek in beeld.

Andere bezienswaardigheden.
De hervormde kerk (Kerkstraat)
werd gebouwd in 1641-1645 in de vorm van een Grieks kruis met lagere aanbouwen tussen de armen; het is de eerste kerk in Drenthe die voor de hervormde eredienst werd gebouwd.

In het interieur bevindt zich op een zuil het wapen
van de Boheemse protestantse emigrant Karel Rabenhaupt, baron van Sucha, die in 1672 het Noorden verdedigde tijdens de inval van de bisschop van MŁnster en uit dank daarvoor werd benoemd tot gouverneur van de stad.

Het natuurstenen boven deel van de gevel
van het huis Friesestraat 9 is uitgevoerd in de rijke Vlaams-Noordduitse renaissancistische stijl.
Op de Vlieghuizerheide richting Schoonebeek ligt de schans De Catshaar uit 1797, bestaande uit een rechthoekige redoute met voorwerken aan beide kanten.

Omgeving:
Schoonebeek (9 km 0).
In de buurtschappen Oosterse Bos en Westerse Bos staat een aantal fraaie boerderijen in hun oorspronkelijke omgeving (beschermd dorpsgezicht).

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland