DELDEN, provincie Overijssel. Miniatuurvestingstadje, ooit omsloten door een bijna zuiver cirkelvormige omwalling. De vorm daarvan is in de Noorder en Zuider Walstraat goed terug te vinden, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
   
Grote of St.-Blasiuskerk (NH).
De driebeukige hallenkerk met lage, zware toren ontstond in de 15de en 16de eeuw door de vergroting van een laatromaanse kruisbasiliek. De pijlers tussen de beuken en het venster in de oostwand van de noorderzijbeuk zijn nog oorspronkelijk romaans. Op het gewelf van het derde vak van het middenschip is een schildering te zien die het Laatste Oordeel voorstelt. Voorts renaissancemeubelen en een belangrijke grafsteen met reliŽfbeeld van Frederick van Twickelo (Ü 1545).

Het Landgoed Twickel
is een uniek cultuurhistorisch erfgoed in Twente en biedt uitstekende mogelijkheden voor een dagje uit. Op Twickel vindt u mooie plekken om te fietsen of te wandelen. Ook zijn er excursiemogelijkheden. Breng eens een bezoek aan de kasteeltuinen en het park, de landgoedwinkel en de moestuin of laat u thee inschenken in de oranjerie. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de bezienswaardigheden van Twickel.

EEN RIJKE HISTORIE
Twickel is ontstaan in de middeleeuwen. Sinds 1347 tot 1953 was het achtereenvolgens in bezit van de adellijke geslachten: Van Twickelo, Van Raesfelt, Van Wassenaer Obdam en Van Heeckeren Van Wassenaer. In 1953 bracht de laatste baronesse het landgoed onder in een stichting om het geheel als natuur- en cultuurmonument in stand te houden. Het landgoed beslaat circa 4.000 hectare en ligt in de directe omgeving van Delden. Twickel omvat 150 boerderijen -herkenbaar aan de zwart-witte luiken ≠ met weilanden, afgewisseld met bossen, heidevelden en vennen.

KASTEEL TWICKEL, Twickelerlaan 1" Ambt Delden
Het oudste deel van het kasteel dateert uit 1551. Door de eeuwen heen is het uitgebreid en verfraaid. Het kasteel is niet opengesteld voor publiek. Een aantal weken per jaar worden er rondleidingen georganiseerd voor groepen in combinatie met een tuinbezoek. Daarvoor kan een schriftelijk verzoek worden ingediend bij de rentmeester van de Stichting Twickel.
Leden van de Vereniging Vrienden van Twickel hebben ťťnmaal per jaar de gelegenheid het kasteel te bezoeken.

KASTEEL TUINEN TWICKEL Twickelerlaan 7, Ambt Delden
De tuinen van Twickel zijn door verschillende generaties aangelegd. Naast het kasteel ligt een formele tuin met vormsnoei figuren in taxus en buxus. De rotstuin in de Victoriaanse stijl is een ontwerp van de laatste baronesse. Het omringende uitgestrekte park, met vijvers, werd in de eind 18e eeuw aangelegd.
Verschillende landschapsstijlen bepalen het unieke beeld in het park.
Zo zijn er nog steeds damherten in de Wildbaan en de ijskelders dienen als winterverblijf voor de vleermuizen. Eind 19e eeuw drukte landschapsarchitect Edouard Petzold als laatste zijn stempel op het kasteelpark.
Openingstijden:
Mei t/m oktober, feestdagen gesloten. Dinsdag t/m zaterdag 11.00 - 17.00 uur (kassa sluit om 16.00 uur)
Reservering voor rondleidingen door de tuinen bij de landgoedwinkel.

THEESCHENKERIJ ORANJERIE
De Oranjerie dateert uit de eerste helft van de 19e eeuwen dient als winterverblijf voor tropische≠en subtropische planten, waaronder de 300 jaar oude oranjebomen. In de zomermaanden juni t/m september is de Oranjerie als thee≠schenkerij geopend voor bezoekers van de tuin. Reservering voor groepen bij de landgoedwinkel.

MOESTUIN, Twickelerlaan 11, Ambt Delden
Naast het park ligt de ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt.
Van mei tot december is er op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 ≠16.00 uur gelegenheid de moestuin te bezoeken en producten te kopen.HOUTZAGERIJ, Zaagmolenweg " Delden
Sinds 1775 behoort de houtzagerij tot het landgoed. Naast de historische houtzagerij is er een moderne zagerij waar het hout van het landgoed tot planken en balken wordt verzaagd. Men kan hier terecht voor de aankoop van bijv. een fraaie eikenhoutenvloer.
Openingstijden zagerij: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 12.00 uur en maandag t/m vrijdag van 13.00 - 16.00 uur. Telefoon (074) 376 21 81

HISTORISCHE HOUTZAAGMOLEN
Openingstijden historische houtzaagmolen: De historische houtzaagmolen is het hele jaar op woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 - 16.00 uur voor het publiek opengesteld. In juli en augustus op woensdag geopend van 11.00 - 16.00 uur. Telefoon (074) 376 24 03 - (074) 376 37 36

NOORD MOLEN, Noordmolen 5, Ambt Delden
De Noordmolen behoort al sinds 1347 tot het landgoed Twickel. Het is een oliemolen, waar lijnzaad wordt geperst tot olie. Dit authentieke pers proces is hier nog steeds te zien en de lijnolie is te koop. Inlichtingen VVV: telefoon (074) 376 63 63
Openingstijden:
van oktober t/m maart, de eerste en derde zondag en april, mei, juni en september elke zondag van 13.00 tot 16.00 uur.
In de maanden juli en augustus en in de herfstvakantie ook op zondag en woensdag van 11.00 - 16.00 uur. Vrije toegang.

MUSEUMBOERDERIJ WENDEZOELE Twickelerlaan '4, Ambt Delden
Op dit karakteristieke Twickel erf is te zien hoe de boeren tot 1960 leefden en werkten. Vele vrijwilligers maken het tot een levende boerderij met alles wat daarbij hoort. Het verleden komt tot leven.
Openingstijden:
van mei t/m oktober op dinsdag t/m zaterdag van 13.30 - 17.00 uur. Telefoon (074) 376 21 32 Groepen op afspraak.
In de maanden juli en augustus ook op maandag.
Meer informatie
op de website: www.twickel.nl

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland