DEN HELDER, provincie Noord-Holland. Ontstaan in de 16de eeuw als vissersdorp, ontwikkelde zich daarna snel door de gunstige ligging aan de rede van Texel, die druk bezocht werd door oorlogs- en handelsvloten. Sinds circa 1780 voornamelijk marinehaven, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
 
Een aantal interessante 19de-eeuwse verdedigingswerken is behouden:
de forten Kijkduin, Erfprins en Dirks Admiraal (1811) en Oostoever en Westoever (1830). Ook van het marine-etablissement Willemsoord zijn oude delen gespaard, w.o. het Piktorentje uit 1826.

Helders Marinemuseum
('Het Torentje'; Hoofdgracht).
De geschiedenis van de Koninklijke Marine sinds 1813 in beeld gebracht. O.a. modellen van bijna alle typen schepen die sinds het midden van de vorige eeuw in gebruik waren.

Andere bezienswaardigheden.
In de tuin van het Koninklijk Marine Instituut staat de mast van een kanonneerboot, tijdens de Belgische Revolutie van 1831 vernietigd, omgeven door vier kanonnen van het vlaggenschip 'De Zeven ProvinciŽn' van Michiel de Ruyter.

Omgeving:
Wieringen
(23 km ZO).
Het voormalige eiland Wieringen werd in 1924 door een dijk met het vasteland verbonden. In de jaren 1927-1932 ontstond bij Den Oever de Afsluitdijk naar Friesland, waardoor de Zuiderzee een binnenzee (IJsselmeer) werd.
Het standbeeld van dr. Cornelis Lely, onder wiens toezicht de dijk tot stand kwam, is een werk van de beeldhouwer Mari Andriessen.
Op de plaats waar de Afsluitdijk in 1932 is gesloten, werd in hetzelfde jaar een monument gebouwd, ontworpen door W.M. Dudok. Het uitkijkplatform is een druk bezochte plaats.

In Hippolytushoef,
de hoofdplaats van het vroegere eiland, staat een hervormde kerk met een laatromaanse toren (vermoedelijk 13de≠eeuws), een laatgotisch koor en een in 1675 vernieuwd schip.

Oosterland (iets noordelijker)
bezit een romaanse kerk, die- in 1888 ingrijpend werd gerestaureerd en in 1910 grote ramen kreeg. Typisch voor de boerderijen van Wieringen zijn de dwars op de as gebouwde schuren en de hoge schoorstenen van de bakovens.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland