DIEPENHEIM, provincie Overijssel. Rustig Sallands dorp in aangename omgeving; vooral in trek om de vele landgoederen, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
 
Johanneskerk
De enige kerk die Diepenheim rijk is, bestaat al vele eeuwen, maar in 1679 is deze geheel opnieuw gebouwd. De kerk is ontstaan uit een slotkapel, waardoor hij nu niet midden in de stad staat maar aan de einder, vlak bij het kasteel Diepenheim. Daar werd in de twaalfde eeuw die kapel bij gebouwd door Regenwice.
Aanvankelijk hoorde de slotkapel bij Markelo,
maar in 1224 werd de parochie Diepenheim zelfstandig. De kapel had al verscheidene verbouwingen achter de rug, maar dat kon niet voorkomen dat deze in 1677 instortte. Twee jaar later stond er een nieuw gebouw, de huidige kerk. Deze wordt de Johanneskerk genoemd naar de voormalige kapel Sint-Johannes.
In de kerk staat een eiken preekstoel uit 1690
en een orgel uit 1900, dat geschilderd is in de stijl van drie eeuwen terug. Natuurlijk staan er nog verschillende herenbanken, behorende bij de omliggende havezaten. Hun bewoners waren niet alleen de grote donateuren van de kerk, maar ook lange tijd de bijna absolute machthebbers in de stad Diepenheim.
Op de verschillende havezaten maar ook in het stadje,
staan 's zomers de rozen volop in bloei. Ooit kwam er in Diepenheim een actie op gang om 'rozenstad' te worden. Veel inwoners gaven gehoor aan de oproep en ook de gemeente plantte veel rozen in haar perken. Het was niet voldoende om werkelijk de naam te verdienen, maar in de zomer is het toch een fraai gezicht voor wie van rozen houdt.

Andere bezienswaardigheden.
Huize Warmelo,
omgracht herenhuis uit het midden van de 17de eeuw, maar later sterk veranderd. Hier woonde prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard, tot haar dood in 1971. De schitterend aangelegde tuin is te bezichtigen.

Huize Westerflier,
al in 1046 vermeld maar in zijn huidige vorm uit 1729. De korenwaterradmolen 'Den Haller' , ten oosten van Diepenheim, bestond al in 1239, maar werd vele malen verbouwd.

VVV Diepenheim
Grotestraat 49  -  7478AB Diepenheim  -  Tel: 0547-351622  -  Fax: 0547-351365  -  Geopend: 1-4 t/m 30-9: ma. t/m vr. 9-16 uur en za. 10-13 uur  -  1-10 t/m 31-3: ma. t/m vr. 10.30-14.30 uur
Email: info@diepenheim.nl Meer informatie: www.vvvdiepenheim.nl

Omgeving:
Het Nijenhuis
(1 km 0).
Al vermeld in 1457. In zijn huidige vorm dateert het huis uit het midden van de 17de eeuw. De hoektorens werden in de 19de en 20ste eeuw aangebracht. De staatsman Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825) woonde hier.

Huis Diepenheim (1 km W).
Al in 1330 vermeld als bezit van de bisschop van Utrecht. Het huidige deftige adelshuis, in 1648 gebouwd voor Berend Bentinck, ontstond op de plaats van een oud slot. Een monumentale zandstenen poort (1685) biedt toegang tot het voorplein.

De tuinen van Warmelo
In de zomer zijn de tuinen van Kasteel Warmelo te bezichtigen. Ze worden in elk boek over historische tuinkunst genoemd. De tuinen zijn om en nabij 1920 aangelegd door Hugo Poortman. De aanleg is geometrisch, met geschoren hagen en vormbomen. In de tuinen is een mooi samenspel van eenjarige en vaste planten opgezet.
Aan de achterkant van het huis is een landschappelijk aangelegd park met vijver.
Er zijn een rosarium en een beroemde fuchsiatuin met meer dan honderd soorten, en een Egyptische tuin.

Vanaf de oprijlaan van Kasteel Warmelo
heeft men een prachtig uitzicht over weilanden met knotwilgen en op het in groen verstopte stadje Diepenheim. Het torentje van de kerk steekt er net bovenuit. Het had een beschermd stadsgezicht kunnen zijn.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland