DOESBURG, provincie Gelderland. Oud handelsstadje, ontstaan aan de samenvloeiing van Oude en Gelderse IJssel en de landweg naar Münster. In de 15de eeuw lid van het Hanzeverbond. Ondanks zware oorlogsschade in 1945 heeft de mooi gelegen stad veel bekoorlijks behouden, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

     
  
Gasthuiskerk (Ev. Luth., hoek Gasthuisstraat / Paardenmarkt).
De kapel van het voormalige gasthuis (waaraan ook het aangrenzende hofje herinnert) dateert vermoedelijk uit de 14de eeuw. De kleine toren is 15de-eeuws.

Grote of St.-Martinuskerk (NH).
De laatgotische basiliek midden in het stadje stamt uit de 15de eeuw. De zeer fraaie toren is 94 m hoog.

Stadhuis.
Belangrijk voorbeeld van typische regionale laatgotische baksteenbouwkunst uit de eerste helft van de 16de eeuw (net als de vlak erbij gelegen Waag). Aan de voorzijde een blauwe steen, waarop eertijds de kaak stond.

Andere bezienswaardigheden.
In de oude kern (vooral in de Koepoortstraat, Meipoortstraat en Bergstraat) talrijke 16de- en 17de-eeuwse huizen, waaronder het bijzondere Huis Schoonhoven (Meipoortstraat 30). Aan de oost- en zuidzijde nog aanzienlijke restanten van de 17de-eeuwse omwalling (de Hoge en Lage Linie). Doesburg is in 1974 aangewezen als ‘Beschermd Stadsgezicht’. Er zijn 150 beschermde monumenten.

VVV
Kerkstraat 6  -  6981CM Doesburg  -  Tel: 0313-479088  -  Fax: 0313-471986  -  Email: info@vvvdoesburg.nl

Hanzestad Doesburg
Bij het woord ‘Hanzesteden’ komen u ongetwijfeld allereerst beelden voor de geest van monumentale koopmanshuizen, vestingwerken, historische straatjes. Een roemrijk verleden, weerspiegelt in het leven van alledag. Tijdens uw dwaaltochten door de Hanzesteden zult u echter vaak een reeks verrassende winkeltjes ontdekken. Ontdekkingen die zullen bijdragen aan een geslaagd dagje ‘Hanze‘.
Ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noord-Duitse kooplieden
groeide het Hanzeverbond in de 14de en 15de eeuw uit tot een machtige economische factor. Het beschermen van de aangesloten handelslieden en het uitbreiden van de handel waren haar voornaamste doelen. Lijfsbehoud in de breedste zin van het woord stond voorop in deze handelsgemeenschap.
Het Hanzeverbond wist door het bundelen van haar belangen gunstige privileges te verwerven.
Bovendien wist de individuele koopman zich beschermd tegen de grillen van feodale leenheren. Uitwisseling van kennis en informatie was bovendien een belangrijke bijkomstigheid. In haar glorietijd kende het Hanzeverbond maar liefst 150 leden, vooral in Duitsland en Nederland maar ook in Scandinavië, Polen, Vlaanderen, tot in Spanje en Portugal toe.

Bron: gemeentelijke site: http://www.doesburg.nl/ ; zie ook: http://www.doesburg.nl/content.jsp?objectid=3051  en  ww.vvvachterhoek.nl

Omgeving
Angerlo (2 km Z).
De hervormde kerk is een merkwaardig en in de kern zeer oud gebouw, waarvan (na veel verbouwingen en oorlogsschade) het vroegromaanse schip en latere aanbouwen overbleven.

Drempt (2 km 0).
Hervormde kerk: laatgotische pseudobasiliek met zware romaanse toren.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland