ENSCHEDE, provincie Overijssel. In de middeleeuwen landstadje (stadsrechten in 1325), waar in de l6de eeuw enige textielnijverheid ontstond. Na de l8de eeuw breidde die zich snel uit; na een stadsbrand in 1862 bleef weinig van het oude overeind, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
   
Hervormde kerk (Markt).
De na de grote brand van 1862 in oude stijl herbouwde kerk was in 1480 ontstaan door verscheidene uitbreidingen van een romaans kerkje van omstreeks 1200, dat in 1842 tot zaalkerk werd verbouwd. De onderste laat-romaanse geleding van de toren dateert uit de vroege l3de eeuw, de drie volgende geledingen werden in de tweede helft van de l3de eeuw toegevoegd.

Stadhuis
(Lange straat 24).
In 1930≠1933 gebouwd door G. Friedhoff, die zich heeft laten inspireren door de toenmalige Zweedse architectuur.

Synagoge (Prinsestraat).
Fantastisch, door grote koperen koepels gedekt bakstenen bouwwerk, door K. de Bazel (1928). Rijk interieur.

Rijksmuseum Twenthe (Lasondersingel 129).
In de collectie vooral middeleeuwse religieuze kunst en werken van Hollandse, Vlaamse en Duitse meesters, onder wie Ruysdael, Van Goyen, Memling en Lucas Cranach de Oudere. De verzameling 19de-eeuwse dierschilderijen is uniek. Ook de grote stromingen uit de moderne kunst zijn in het museum vertegenwoordigd.

Twents Textielindustriemuseum (Jannink-complex, hoek Haaksbergerstraat-Industrie straat).
Gevestigd in het Jannink-complex, een spinnerij van rond de eeuwwisseling. Geeft een beeld van 150 jaar Twentse geschiedenis: van landbouwgebied tot industriŽle samenleving.

Andere bezienswaardigheden.
Het Elderinkshuis (De Klomp 35) uit 1783 heeft als een van de weinige in de stad de brand van 1862 overleefd. De arbeiderswijk Pathmos (1914-1922; Haaksbergerstraat) is een stedenbouwkundig unicum met een zeldzaam intiem karakter. De voormalige weverij aan de Noorderhagen dateert uit 1859-1861.

Omgeving
Drienerlo (2 km NO).
Op de campus van de Technische Universiteit Twente is een verscheidenheid van intrigerende bouwkunst te zien, waaronder de mensa 'De Bastille' van P. Blom (1969), het Rekencentrum van L. Heijdenrijk (1973), het Hallen) complex van SJ. van Embden (1964) en de Personeelscantine door J. van Stigt (1965). De verzonken kerktoren in de vijver bij het hoofdgebouw werd bedacht door Wim T. Schippers.

Losser (8 km 0).
Het dorp aan het riviertje de Dinkel heeft alleen de toren van de parochiekerk uit omstreeks 1500 overgehouden. De kerk werd afgebroken.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland