GEERTRUIDENBERG, provincie Noord-Brabant. Stadje aan de mond van de Donge; oorspronkelijk Brabants, later Hollands (tot 1814). Ooit belangrijke veemarkt, later (na de Sint-Elisabethsvloed van 1421, toen de Biesbos ontstond) vooral vismarkt. Ondanks veelvuldig oorlogsgeweld en brandschade is rond het prachtige, met linden beplante marktplein nog flink wat oude bebouwing gespaard gebleven, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

St.-Geertruidskerk (NH).
De kerk op de Markt, het belangrijkste bouwwerk van de stad, bezit een driebeukig hallenschip alsmede een aan de noordzijde ingebouwde forse toren. De kerk is gebouwd tussen midden 14de en 16de eeuw. Bij het beleg door prins Maurits van 1593 ging de torenspits verloren.

Stadhuis.
Het stadhuis op de Markt werd weliswaar in de middeleeuwen gebouwd, maar kreeg in 1768 een geheel nieuwe faÁade in Lodewijk-XV≠stijl. Van de fraaie inrichting is vooral de zwarte schouw uit 1624 in de burgemeesterskamer vermeldenswaard.

Andere bezienswaardigheden.
Het Groot Arsenaal, gebouwd tussen 1770-1778, heeft een indrukwekkend portaal met boven de ingang gebeeldhouwde krijgstrofeeŽn.
De sierlijke Vishal (Dordtsestraat) dateert uit 1772. 

Omgeving
Waspik (5 km 0).
De hervormde kerk is een laatgotische kruisbasiliek, de rooms-katholieke kerk een mooi voorbeeld van de Waterstaatsstijl (1941).
Veel 17de- en 18de-eeuwse boerderijen staan langs de zgn. 'Langstraat' .

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland