HARDEWIJK, provincie Gelderland. De stad, stadsrechten in 1231, was ooit een belangrijke haven aan de Zuiderzee en lid van de Hanze. Tussen 1600-1812 was er een universiteit gevestigd. De Zweedse natuuronderzoeker Carl Linnaeus (1707-1778) en de Nederlandse medicus en scheikundige Hermannus Boerhaave (1668-1738) hebben hier gestudeerd. Aan de rand van de voormalige botanische tuin bevindt zich nog het Linnaeustorentje. Het ingeslapen stadje is de laatste decennia wat ruw gewekt door het massatoerisme, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.
 
Hervormde of Grote Kerk.
Na de instorting van de toren in 1797 verloor de kerk voorgoed haar oude luister; het behouden gebleven koor stamt uit de 14de eeuw. Tijdens de laatste restauratie kwamen schitterende plafondschilderingen te voorschijn.

St.-Catharinakerk.
De dubbele kerk uit 1502 wordt tegenwoordig gebruikt voor culturele doeleinden.

Andere bezienswaardigheden
.
Van de voormalige versterkingen zijn nog delen van de stadsmuur, de Vispoort en de Smeepoort te zien.
Het stadhuis is in 1837 in neoclassicistische trant verbouwd.
Mooie gevels staan nog aan de Academie-, de Brugge- en de Donkerstraat.

Omgeving
Ermelo
(6 km ZO).
De hervormde kerk uit de l1de eeuw bezit een romaanse toren. In het koor bevinden zich kraagstenen, versierd met symbolische voorstellingen van menselijke deugden.

Nijkerk (17 km ZW).
Het oude stadje heeft o.m. een gave laatgotische Grote Kerk, met een prachtige toren; de bekroning is uit 1776. Uit dezelfde tijd is het deftige stadhuis aan de Kolkstraat.