HASSELT, provincie Overijssel. Aardig oud Hanzestad aan het Zwarte Water, vroeger vooral van belang als overlaadplaats van Bentheimerzandsteen. In de jaren 1480-1490 werkte hier de boekdrukker Peregrinus Barmantlo, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
St.-Stefanuskerk (NH).
De laatgotische hallenkerk met een forse toren werd tussen 1380 en 1500 gebouwd op de plaats van een ouder gebouw. De huidige hoge torenspits vervangt de vorige die in 1725 was afgebrand. Inwendig maakt de kerk door de hoge pilaren, wijde bogen en het brede gewelf een zeer ruime indruk.

Stadhuis
.
Het westelijke deel van het sierlijke laatgotische stadhuis ontstond rond 1500, de rijkere oostelijke partij met een trapgevel in 1550. Tegenwoordig is het in gebruik als museum. Het bezit naast oude wapens ook het enig bekende schilderij (1659) van de Hasselter schilder Nicolaas van Galen.

Andere bezienswaardigheden.
Aan weerszijden van de l4de-eeuwse Vispoort bevinden zich overblijfselen van de oude vestingmuur.
Aan de Herengracht en de Hoogstraat staan nog mooie 17de-eeuwse huizen.

Omgeving
Genemuiden
(5 km NW).
Het plaatsje, dat in 1275 van de bisschop van Utrecht stadsrechten kreeg, is bekend om de productie van rieten matten. Van belang was ook de handel in hooi (bij politiedecreet was daarom het roken in het openbaar verboden).

Staphorst (7 km NO).
Het dorp, voor het eerst vermeld in 1150, is een zeer strenge orthodoxprotestantse gemeente. Bezienswaardig zijn de l8de- en 19de-eeuwse boerderijen met rieten daken. Het is aan te bevelen het plaatsje niet op zondag te bezoeken en geen foto' s te maken. Op de markt op het Kerkplein, iedere donderdag tussen 8 en 13 uur, ziet men vele bewoners in oude klederdracht.

Zwartsluis (5 km NW).
Van de vroegere welvaart door de scheepvaart over het Zwarte Water getuigen nog de hervormde kerk uit de l7de eeuw met een mooie preekstoel en enkele fraaie huizen.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland