HELMOND, provincie Noord-Brabant. Oorspronkelijke landstad, centrum van het omringende moerassige Peelgebied. In deze eeuw verworden tot industriestad, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Huis met de Luts.
Het huis met een luifel op de Markt dateert uit 1594. Onder de luifel werden ooit waren te koop aangeboden.
 
Kasteelraadhuis
.
Het kasteel ontstond rond 1400 tegelijk met de versterkingen van de stad. Op 2 augustus 1494 was hier Maximiliaan I van Oostenrijk op bezoek. Na een brand in 1549 werd het gebouw herbouwd. Uit deze tijd dateren de laatgotische torens op het voorplein. In een deel van het raadhuis bevindt zich het Gemeentemuseum met een overzicht van de geschiedenis van de Peel. In het park staat naast andere moderne beelden het beeld 'La Danseuse' van de Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzu.

't Speelhuis (Markt).
Het gebouw van de Nederlandse architect Piet Blom (Ü1933) bestaat uit 18 kubussen. De theaterzaal wordt overdekt door een tentvormig betondak, van binnen beschilderd door Har Sanders.

Andere bezienswaardigheden.
Aan de Europaweg bouwde Blom bij wijze van experiment ook drie paalwoningen.
Het pre-industriŽle textielgebouw (1811) aan het kanaal is vanwege zijn zeldzaamheid op de monumentenlijst gekomen.

Omgeving
Beek en Donk
(6 km NW).
De uit twee dorpen bestaande gemeente ligt aan het Zuid-Willemskanaal.
Het landgoed Eyckenlust bezit een poortgebouw uit de tijd rond 1500. Van de in de l5de eeuw afgebroken kerk bleef slechts de massieve toren behouden.

Deurne (8 km ZO).
Het Grote of Nieuwe Kasteel werd in de tweede helft van de l5de eeuw gesticht en eind l7de eeuw uitgebreid. De ruÔne die na de verwoesting van 1944 is overgebleven, vormt tegenwoordig een deel van het openbare park van Deurne.
Bij het kasteel een 17 de-eeuws 'Dinghuis ' , waar recht werd gesproken.
Ertegenover ligt het Oude of Kleine Kasteel (ook wel Slot van Peelland genoemd). Het bestaat uit een l4de-eeuwse toren, geflankeerd door een 19de-eeuws huis met zadeldak en l8de-eeuwse bijgebouwen.
In het Gemeentemuseum 'De Wieger' vindt men schilderijen uit de jaren 1920-1940.

Gemert (11 km N).
Van 1366 tot het einde van de l8de eeuw was het kasteel Gemert residentie van de ridders van de Duitse Orde. De donjon met zijn trapgevels en sierlijke hoektorentjes dateert uit de l5de eeuw. Belangrijk is vooral het paleisachtige hoofdgebouw uit 1740. In 1881 werd het kasteel verkocht aan Franse jezuÔeten, die op de plaats van de vervallen bijgebouwen tussen 1907-1909 een nieuwe vleugel lieten bouwen met ronde hoektorens.
Thans is het uitgebreide complex met twee l6de-eeuwse poortgebouwen en een ophaalbrug eigendom van de Nederlandse congregatie van de H. Geest, die op het voorplein een lelijke kapel heeft opgetrokken.

Mierlo (6 km ZW).
In de omgeving van het aantrekkelijke dorpje liggen nog talrijke oude boerderijen.
Het voormalige gemeentehuis, tegenwoordig Gemeentemuseum, is een wit gebouw met een groot bordes en sierlijke torentjes.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland