HOENSBROEK, provincie Limburg, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

Kasteel Hoensbroek.
Met zijn vele torens, voorhoven en grachten is het slot een van de meest imposante van Limburg, in zijn feodale voorkomen eerder lijkend op een Frans of Duits dan een Nederlands slot. Alleen de ronde toren is nog middeleeuws (14de eeuw).
Het grootste deel van het kasteel ontstond rond 1640
naar plannen van Mathieu Dousin uit Visé in de stijl van de Maasrenaissance. Het deel rechts van de ingang liet Arnold Adriaan van Hoensbroek in de eerste helft van de 18de eeuw oprichten op de middeleeuwse fundamenten.
De ingang wordt geflankeerd door twee torenachtige paviljoens
met sierlijke barokke helmdaken. Tegenwoordig is in het slot (tussen 1928-1943 grondig gerestaureerd) een cultureel centrum gevestigd, waarin zich o.a. het Schutterijmuseum bevindt. Tussen 1951-1973 resideerde hier de dichter Bertus Aafjes.

Andere bezienswaardigheden.
Het gebouw van de mijnpolitie (1926) aan de Burg. Van der Kroonstraat 17.

Omgeving
Amstenrade
(4 km NW).
De bouw van Huis Amstenrade, begonnen in 1781 naar plannen van Barthélémy Digneffe (bij de bouw werd gebruik gemaakt van de massieve 17de-eeuwse hoektoren), is nooit helemaal afgemaakt.
De neogotische kerk (RK) is een hallenkerk met stucgewelf en twee torens, naar een ontwerp van Ch. Weber (1853).

Nuth (3 km ZW).
Het rechthoekige Huis Reimersbeek met zijn achtkantige hoektorentjes is vermoedelijk 16de­eeuws, vernieuwd in de 18de eeuw. Karakteristiek zijn de afwisselende baksteen- en natuursteenlagen. De binnenhof is omgeven door drie vleugels en een hoog poortgebouw.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland