HULST, provincie Zeeland. Ontstond in de 11de eeuwen kreeg in 1180 al stadsrechten van de graaf van Vlaanderen. De (nu gedempte) haven, die in verbinding stond met de Westerschelde, bracht bloei in de 14de en l5de eeuw. Zwaar omstreden in de Tachtigjarige Oorlog, en ook daarna belangrijk als grensvesting. Veel van de l7de-eeuwse vestingwerken is gespaard gebleven; daarbinnen is de betrekkelijk gave bebouwing sinds 1983 beschermd stadsgezicht.

† † †
    
St.- Willibrordusbasiliek
(RK).
Mooie kleine stadsbasiliek in Brabantse laatgotische stijl. Het oudste deel van het gebouw is de onderbouw van de toren op de kruising uit de tijd rond 1400. Het koor dateert uit 1462, de herbouw van het in 1469 afgebrande schip duurde tot 1562. In 1645 werd de kerk aangepast aan de gereformeerde godsdienstoefening, in 1806 werd zij gedeeld: de hervormden kregen het schip, de katholieken het koor en de kruising.

De scheidsmuur werd pas in 1929 verwijderd,
toen de hervormden hun deel aan de katholieken teruggaven. Een gebaar dat veel meer hervormden gemeenten in het land hadden moeten doen! De toren, vernieuwd door P.J.H. Cuypers en in 1944 beschadigd, heeft een moderne bekroning van beton, naar ontwerp van J. Brouwer.

Stadhuis (Grote Markt).
Het raadhuis (net als de kerk geheel met witte natuursteen bekleed) werd tussen 1528≠1534 gebouwd onder leiding van Laurens Keldermans. Het gotische exterieur moest bij de vernieuwing in 1844 bijna geheel wijken.

Andere bezienswaardigheden.
Ook aan de Grote Markt staat het Gouvernementshuis, een oorspronkelijk laatmiddeleeuws, maar kort na 1800 sterk verbouwd complex.
Het Landshuis (Steenstraat 37) heeft een statige gevel uit circa 1730.
RefugiŽn (vluchthuizen) van Vlaamse kloosters bevinden zich in de Steenstraat (28: Ter Duinen, en 14: Cambron). In dezelfde straat ook een aantal aantrekkelijke gevels.

Omgeving:
Kloosterzande
(14 km NW).
Het plaatsje ontleent zijn naam aan het Klooster ter Zande, waarvan de voormalige kapel tegenwoordig als  dorpskerk dient. Het koor is l3de-eeuws, het schip ontstond in de 17de eeuw.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland