IJSSELSTEIN, provincie Utrecht. Aangenaam stadje met een regelmatig, rechthoekig stratenplan, ontstaan in de l2de eeuw bij het gelijknamige kasteel. Sinds 1551 bezit van het Huis Oranje Nassau, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Hervormde kerk
.
Over de bouwgeschiedenis van de grote laatgotische kruiskerk is weinig bekend. De bouw van de renaissancetoren werd waarschijnlijk voor 1532 begonnen naar plannen van de Italiaanse architect Alexander Pasqualini, en in 1535 voltooid. Na brandschade in 1568 werd hij pas in 1633-1635 hersteld. De onderste twee verdiepingen zijn nog van Pasqualini, de derde is uit 1633-1635, de vierde geleding en de bekroning zijn werk van M. de Klerk, in de stijl van de Amsterdamse School (1925≠1927).
De kerk bezit twee belangrijke grafmonumenten,
de zwart marmeren tombe voor Gijsbrecht van IJsselstein (Ü1344) en zijn vrouw, zoon en schoondochter, en een jongere tombe (uit 1540) in Frans-Nederlandse renaissancestijl voor Aleid van Culemborg, de in 1471 overleden vrouw van Frederik van IJsselstein.

St.-Nicolaaskerk (RK).
Neogotische hallenkerk gebouwd tussen 1885-1887 door A. Tepe; ze bezit een mooi gesneden preekstoel uit de tweede helft van de l8de eeuwen een opmerkelijke, vermoedelijk l3de-eeuwse Mariafiguur.

Kasteel IJsselstein. Met uitzondering van de bijna vierkante toren werd het middeleeuwse slot in 1888 gesloopt. De toren is vermoedelijk uit omstreeks 1500 en is gebouwd in Zuidbrabantse vormen.

Stadhuis.
Het rechthoekige gebouw ontstond in het derde kwart van de l6de eeuw en heeft een mooie klokkentoren op het dak. Bij de laatste restauratie werd de bepleistering verwijderd; de oude lagen van natuursteen zijn daardoor weer zichtbaar. De kelder met kruisribgewelf diende oorspronkelijk als waag, thans is er een restaurant gevestigd.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland