LEENS, provincie Groningen. De grote Groninger kunstenaar H.N. Werkman (1882-1945) is in de Hoofd­straat 23 geboren, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

     
    
Petruskerk (NH).
Het gebouw bestaat uit een tufsteenschip uit de tijd rond 1100, een dwarspand en koor van rond 1200 en een toren uit 1863. Van de mooie inrichting uit de protestantse tijd verdienen de preekstoel en het grote orgel, in 1733 gebouwd door A.A. Hinsch, de aandacht.

Verhildersum.
De eertijds door het geslacht Tjarda van Starkenborgh bewoonde omgrachte borg dateert in aanleg uit de 14de eeuwen werd in de 17de en 18de eeuw verbouwd tot eenvoudig landhuis. Het 19de-eeuwse interieur, dat een goed beeld geeft van de levensstijl van de toenmalige landadel, is als museum toegankelijk.

Omgeving:
Baflo
(11 km 0).
Het westelijke deel van de hervormde kerk dateert vermoedelijk nog uit de 12de eeuw. De kerk is zowel uit- als inwendig sterk veranderd. De vrijstaande zadeldaktoren is hoogst waarschijnlijk niet voor 1300 ontstaan. Rudolf Agricola (1443­1485), een van Nederlands grote humanisten, werd in Baflo geboren als zoon van een pastoor.

Eenrum (6 km 0).
Het dorp midden in het Noordgroningse Hoogeland bezit een hervormde kerk, vermoedelijk eind 13de-eeuws. De dominerende westelijke toren met achthoekige bovenbouwen open koepel ontstond tussen 1646-1652. De mooie vroeg 19de­eeuwse inrichting is bijna compleet behouden gebleven. In de torenruimte bevinden zich grafzerken uit de 17 de en 18de eeuw. De molen 'De Lelie' dateert uit 1862. In het arboretum (bomentuin) van circa 2 ha aan het Ernst heemsterpad allerlei inheemse bomen.

Mensingeweer (6 km ZO).
In de kern is de hervormde kerk nog middeleeuws, maar later werd zij sterk gewijzigd en in de 18de eeuw uitgebreid met een torentje. De korenmolen Hollands Welvaart werd gebouwd in 1855.

Pieterburen (8 km NO).
De schilderachtig gelegen hervormde kerk is een gotisch gebouw, vermoedelijk uit de eerste helft van de 15de eeuw. De noorderdwarsarm ontstond veel later en de toren dateert uit 1805. In de tuin van de voormalige pastorie naast de kerk staat het idyllische, 19de-eeuwse tuinhuis, 'Domie's Toenhoes' genoemd. Aan de haven de pelmolen 'De vier winden' uit 1846. De zeedijk biedt een mooi uitzicht op de Waddenzee (tot aan Schiermonnikoog).

Weheden Hoorn (2,5 km 0).
De rooms-katholieke kerk bezit een zandstenen madonna uit de eerste helft van de 16de eeuw, die afkomstig zou kunnen zijn uit het klooster van Aduard.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland