NAALDWIJK, provincie Zuid-Holland. Middelpunt van het Westlandse tuinbouwgebied. Het dorp ligt rond een aardig rechthoekig marktplein en de daarnaast gelegen kerkring, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Oud R.K kerk.
Sinds 1307 kapittelkerk, na een brand in 1472 herbouwd. Het oudste deel van de gotische kerk is de toren met laatromaanse versieringen uit het midden van de 13de eeuw. De bovenste verdieping dateert uit de eerste helft van de l5de eeuw. De dwarsbeuk, het koor en het schip werden tussen circa 1350 en 1500 gebouwd of uitgebreid. Het vertrek boven de sacristie, door een spiltrap te bereiken, is een bibliotheek. Het laatgotische koorhek dateert uit het begin van de 16de eeuw, daarvoor staat een renaissancepreekstoel.

Heilige-Geesthofje.
De stichting uit 1496 door Hendrik van Naaldwijk bestaat uit twee rijen huisjes met topgevels aan beide zijden van het plein, die stadhouder Frederik Hendrik in 1627 opnieuw liet bouwen. Ook de kapel, waarin het Westlands Streekmuseum, is gehuisvest, is een geschenk van de stadhouder (1641).

Andere bezienswaardigheden.
Op het mooie dorpsplein staat het raadhuis, gebouwd in 1632 en verbouwd in 1688. De pomp dateert uit 1629.

Omgeving
Hoek van Holland
(7 km ZW).
Stadje aan de monding van de Nieuwe Waterweg. Het woningblok dat J.J.P. Oud bouwde aan de 2de Scheepvaartstraat, het eerste in een serie witte woningbouwplannen, maakte de architect op slag beroemd in binnen- en buitenland.

Wateringen (6 km NO).
De toren van de hervormde kerk uit het begin van de 14de eeuw werd later verbouwd en verhoogd. Het schip ontstond in 1532.
Het moderne stadhuis uit 1938 is van architect A.J. Kropholler.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland