NEDERHEMERT, provincie Gelderland, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

Hervormde kerk.
De l4de-eeuwse toren werd in 1944 verwoest, het schip zwaar beschadigd. Tegenwoordig is slechts het koor uit de tijd rond 1550 (gerestaureerd in 1955) als kerk in gebruik. Hier bevinden zich enkele opmerkelijke l8de-eeuwse marmeren grafmonumenten.

Kasteel Nederhemert
(in de prachtige buurtschap Nederhemert-Zuid, tussen de Afgedamde en Bergse Maas)
De schilderachtig te midden van oude grachten gelegen ruÔne van een huis uit de l4de en l5de eeuw werd later verscheidene malen verbouwd en brandde in 1944 geheel uit. De oudste delen zijn waarschijnlijk de massieve donjon en de achtkantige vleugel aan de oostzijde, van een jongere datum zijn de traptoren en de torens aan de voorzijde (rond 1500).

Omgeving
Ammerzoden
(4 km ZO).
Kasteel Ammersoyen, met vier vleugels rond een binnenplaats en vier ronde torens werd waarschijnlijk rond 1300 gebouwd. De burcht werd in 1590 door brand beschadigd en in het begin van de l6de eeuw herbouwd; tussen 1640≠1667 werd een verbouwing in Hollandse renaissancestijl uitgevoerd. De ingangsvleugel bezit een natuurstenen portaal in de stijl van de Vlaamse barok. De hervormde kerk werd in 1672 gedeeltelijk verwoest.

Well (3 km ZO).
Het slot te Well (ook wel Huis van Malsen): van het l6de≠eeuwse huis resteert het oostelijke deel met twee hoektorens. Het overige dateert uit 1884, maar het geheel maakt een aantrekkelijke indruk.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland