ST. OEDENRODE, met kasteel Dommelrode en Heksenhage. Provincie Noord-Brabant

Hervormde kerk (Eerschotsestraat).
Van de 15de-eeuwse parochiekerk zijn de toren (bekroning uit de 19de eeuw) en enkele zuilen en bogen van het schip bewaard gebleven. De zaalkerk zelf ontstond in 1808. De muren van de zijbeuken van de vroegere kerk dienen nu als kerkhofmuren. Een van de koperen lezenaars dateert uit de tijd rond 1660, de twee andere uit 1733 en 1734.

Rooms-katholieke kerk
(St.-Martinus, Kerkplein).
Het koor uit 1498 van de St.-Odakerk (verwoest in 1583) is tot op heden bewaard gebleven als de noordelijke zijkapel van de huidige kerk; inwendig werd deze kapel in 1915 geheel vernieuwd.

Kasteel Dommelrode (Slotlaan).

Het oorspronkelijk 15de-eeuwse kasteel werd in 1603 door jonkheer Marcus van Gerwen, schout van Peelland, verbouwd tot de huidige vorm; het muurwerk heeft speklagen en vensteromlijstingen van natuursteen. In de 19de eeuw was hier een klooster gevestigd. Tussen 1961-1963 vonden een restauratie en verbouwing tot stadhuis plaats.

Kasteel Henkenshage.
Ligt buiten het dorp aan de weg naar Best. Het hoofdgebouw uit de 17de eeuw kreeg bij een grote verbouwing rond 1840 de twee ronde torens, kantelen en andere ro≠mantische toevoegingen. Fraai binnenhof.

St.-Paulusgasthuis (Kerkstraat 20).
In het oudenvrouwenhuis uit 1434 is tegenwoordig een museum gevestigd.

Omgeving:
Breugel
(7 km ZO).
Het eenbeukige schip van de rooms-katholieke kerk dateert, samen met het koor met netgewelf en de toren met westelijke schoorpijlers, uit de tweede helft van de 15de eeuw. Het dwarsschip, in 1822 afgebroken, werd in 1960 in gewijzigde vorm herbouwd.

Son (7 km ZO).
Van de laatgotische kerk, die na een brand in 1958 afgebroken werd, is slechts de rijk met lagen natuursteen versierde toren uit de tijd rond 1500 behouden gebleven. Het charmante raadhuisje, gebouwd rond 1760 en in 1920 gerestaureerd en vergroot, heeft boven de ingang een klokgeveltje.

Uden (15 km NO).
In de brigittinessenabdij Maria Refugie uit de 18de eeuw bevinden zich vermoedelijk resten van een voormalige burcht; de kapel uit 1720 werd in de vorige eeuw enigszins gewijzigd. De rooms-katholieke kerk, in 1890 gewijd, werd door Ch. Weber in neoromaanse en neogotische trant gebouwd als kruisvormige basiliek met een klaverbladvormige oostelijke afsluiting. De koepel boven de achthoekige viering is door Jan Oosterman beschilderd.

Veghel (8 km NO).
De St.-Lambertuskerk (RK) is een neogotische kruisbasiliek met hoge toren, gebouwd naar ontwerp van PJ.H. Cuypers. De neogotische inrichting, eveneens naar P.J.H. Cuypers, is gedeeltelijk behouden gebleven. De monumentaal aandoende bibliotheek op de Markt is een neobarokke creatie uit 1876.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland