OOSTERBEEK, provincie Gelderland
 
    

Hervormde kerk.
Het oudste deel van dit gebouwtje bestaat uit het preromaanse schip, opgetrokken uit grote vierkante blokken tufsteen en afgesloten door drie even grote, halfronde apsiden. In de romaanse tijd werden die vervangen door een koor, dat vermoedelijk in de 15de eeuw plaats moest maken voor een gotisch koor. Bij de restauratie, na zware oorlogsschade bij de Slag om Arnhem in 1944, is een nieuw koor opgetrokken op de grondslagen van het romaanse. De plaats van de drie apsiden is aangegeven in de vloer. De toren is 14de- of 15de≠eeuws.

Huis MariŽndaal
.
Het landhuis, midden in een oud landschappelijk park met heerlijke beukenlaantjes, is gelegen op de plaats van de oude abdij MariŽnborn.

Raadhuis.
Het raadhuis moest 'het meest waardige gebouw van een gemeente' zijn, aldus de architecten van de Delftse School. M.J. Granprť MoliŤre bouwde het raadhuis (1956-1966) aan de Generaal Urquartlaan Utrechtseweg.

Omgeving
Doorwerth (1 km W).
Kasteel Doorwerth werd al in 1260 vermeld als bezit van de familie Van Dorenweerd. Het oudste deel is de oostelijke vleugel, waar oorspronkelijk ook de ingang was, zoals ontdekt bij de restauratie na de beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog. De tweede bouwperiode vond plaats eind 14de eeuw, de derde na 1400 (noordvleugel met hangtorentjes). In de tweede helft van de 15de eeuw ontstonden de zuidvleugel en de poort, in de 16de eeuw de grote hoektoren. Met latere verbouwingen werd bij de uitgebreide restauratiewerkzaamheden geen rekening gehouden. In een deel van het gebouw is het Nederlands Jachtmuseum gevestigd.

Heveadorp (1916-1918; omgeving Middenlaan/Centrumlaan)
is een 'companytown', een in ons land zeldzaam verschijnsel: het werd gebouwd voor de arbeiders van de rubberfabriek Hevea. De architect was J. Rothuizen.

** Zoeken naar een accommodatiebestemming (1664) in Nederland
** Zoeken via Booking.Wereldwijd naar accommodatie in 120 landen.