OSS, provincie Noord-Brabant. Weinig bezienswaardige industriestad, sinds een eeuw sterk gegroeid door exportslachterijen en margarinefabrieken.

    
Rooms-katholieke kerk
.
De neogotische kruisbasiliek met driebeukig transept en kooromgang heeft een merkwaardige spitsloze toren. De kerk werd tussen 1857-1859 gebouwd door H.J. van Tulder.

Gemeentemuseum
(Molenstraat 65).
Genoemd naar stadsarchivaris Jan Cunen (1884-1940); hij bracht de historische collectie bijeen die samen met een bijzondere verzameling 19de-eeuwse schilderijen, aquarellen en tekeningen tentoongesteld wordt in Villa Johanna. Werk uit de Haagse en Romantische School, o.a. de gebroeders Maris, Bosboom, Koekkoek, de gebroeders IsraŽls en Breitner.

Omgeving
Alem
(10 km W).
Stil schiereiland tussen Maas en Waal. De hervormde kerk is een 18de-eeuws driezijdig gesloten zaalgebouwtje.

Berghem (2 km 0).
Het dorp werd vooral bekend door opgravingen in 1955, toen voorwerpen uit de ijstijd, de Romeinse en de Merovingische tijd gevonden werden. In de omgeving enkele fraaie boerderijen (speciaal Hartenseweg 1).

Geffen (3 km ZW).
De herhaalde malen door brand beschadigde kerk (RK) heeft een massieve 15de-eeuwse toren en een vroeg-16de-eeuws basilicaal schip, waarvan vijf traveeŽn nog oorspronkelijk zijn; de rest is in 1893 door C. Franssen toegevoegd. Het houten St.-Jorisbeeld is 16de-eeuws.

Lith (9 km NW).
Het plaatsje, met een leuk met linden beplant dorpspleintje, werd bekend door het boek Dorp aan de rivier van Antoon Coolen; ook het voormalige doktershuis uit 1686 speelt daarin een rol.
Oijen (7 km N). Het kerkje (RK) in Waterstaatsstijl ontstond in 1837. Van het kasteel, gesloopt in 1837, zijn twee ronde hoektorens van de voorgebouwen uit het einde van de 16de eeuw en enkele muurresten over.

** Zoeken naar een accommodatiebestemming (1664) in Nederland
** Zoeken via Booking.Wereldwijd naar accommodatie in 120 landen.