SCHAGEN, provincie Noord-Holland. In de vroege middeleeuwen was hier al een nederzetting, die zich ontwikkelde rondom een markt en stadsrechten kreeg in 1414. Nog steeds heeft de plaats een belangrijke marktfunctie voor het omringende gebied, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

    
Hervormde kerk
(Markt).
Opmerkelijk neogotisch gebouw uit de jaren 1895-1897 door J.A.G. van der Steur, op de plaats van een uitgebrande oude kerk. De buitenwanden en de toren zijn zeer rijk versierd.

Rooms-katholieke kerk (Molenstraat). A. Tepe was de bouwmeester van de neogotische kruisbasiliek, gewijd in 1883. De rijke preekstoel is van 1700; het altaar is goed neogotisch werk uit het Utrechtse atelier Mengelberg.

Slot van Schagen.
Van het vierhoekige slot dat een bastaardzoon van Albrecht van Beieren, graaf van Holland, hier rond 1394 stichtte, staan nog twee ronde hoektorens overeind, de rest werd in 1820 gesloopt.

Omgeving
Barsingerhorn, echt Westfries dorpBarsingerhorn
(2 km 0)  en Kolhorn (5 km NO)
Barsingerhorn - een echt Westfries dorp; Kolhorn - een blik terug; de Groetpolder; een
 uitstapje West-Friesland heeft ťťn ding gemeen met heel veel andere gebieden, zowel in binnen- als in buitenland. Dat is de lintbebouwing. Toch is er in dit opzicht meteen ook weer een verschil. Ga bijvoorbeeld maar eens kijken in Barsingerhorn. Huizen en boerderijen staan er broederlijk naast elkaar en dat geeft een heel ander beeld. Vriendelijker vooral. Een mooi, gemoedelijk plaatje. Leuk voor een foto.

Dat geldt ook voor Kolhorn.
Zo aardig om te zien.
Walvisvaarders hadden hier hun thuishaven. Vroeger was dit dorpje een zeer belangrijke overslaghaven voor de OostindiŽvaarders. Het stond toen nog in direct contact met de zee. Een scheepsmodel in de eenbeukige, 17de-eeuwse kerk (NH) herinnert nog aan dit verleden. De drooglegging van de Groetpolder, in 1847, maakte daar een eind aan. Een mooie polder trouwens. In de buurt van het gemaal De Strook in Kolhorn heeft u er een prachtig uitzicht over. Een leuk autotochtje in deze omgeving begint in Kolhorn. Rij vanhier naar Lutjewinkel, dan naar Winkel en vervolgens naar Nieuwe Niedorp. Een ritje door laag groen land, dat hier en daar wordt onderbroken door de onvermijdelijke lintbebouwing die hier niet eens zo onaardig is. "

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland