SOEST, provincie Utrecht. Dorp met mooie oude kern, fraai gelegen aan de rand van het Utrechtse bosgebied en de Eemvallei, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Hervormde kerk
.
Het eenbeukige schip en het wat smallere koor dateren vermoedelijk uit de tijd rond 1400; begin 16de eeuw werd de forse, prachtig geproportioneerde toren toegevoegd. Tegen de noordkant van de toren bevindt zich een traptoren, aan de andere kant een doopkapel. Bij de restauratie in 1957 kreeg het schip zijn eigenaardige houten tongewelf terug, dat volgens gevonden aanwijzingen werd herbouwd.

Petrus en Pauluskerk (RK; Kerkplein 2).
De moderne kerk behield de oudere torengevel met de figuren van beide apostelen, in 1852-1853 in Waterstaatsstijl gebouwd door Th. Molkenboer.

Andere bezienswaardigheden.
Rondom de hervormde kerk staan enkele oude huizen: een bakkerij, een voormalige herberg, het gewezen raadhuis en een rijtje bejaardenhuisjes.

Omgeving
Baarn (10 km NW).
De plaats, al in 1350 met stadsrechten begiftigd, ligt in een bosrijke omgeving. De bakstenen toren van de hervormde kerk dateert uit de 14de eeuwen werd begin 16de eeuw verhoogd; aan het schip en het wat smallere 15de-eeuwse koor werd kort daarop een breed zuidschip toegevoegd.
Kasteel Groeneveld is een deftig landhuis uit 1737; de zijvleugels zijn van latere datum.
Kasteel De Hooge Vuursche, gelegen in een mooi park buiten de stad, is het werk van E. Cuypers uit 1912.
Twee mooie parken in het centrum: het Cantonpark en de Pekingtuin.

Eemnes (15 km NW).
De gemeenschap bestaat uit twee dorpen: Eemnes-Binnen en Eemnes-Buiten; op de dijk tussen beide een reeks mooie boerderijen.
De hervormde kerk in Eemnes-Binnen is een laatgotisch gebouw met eenbeukig schip en smal koor, de toren werd rond 1500 toegevoegd.
Van meer belang is de 15de≠eeuw se hervormde kerk in Eemnes≠Buiten met haar ongewoon forse toren, voltooid vermoedelijk in 1521. Inwendig van belang: fraaie preekstoel uit 1604 en koorhek uit 1618. Rond de kerk nog wat aardige dorpshuizen.

Lage Vuursche (7 km W).
Mooi, door bossen omgeven dorpje. De hervormde kerk is een eenvoudig kruiskerkje uit 1658.
Het kasteel Drakestein, eigendom van koningin Beatrix, is een achthoekig, omgracht landhuis uit 1640.

Soestdijk (2 km NW).
In 1672 kocht Koning-Stadhouder Willem III een landhuis en liet het, als paleis Soestdijk, vanaf 1674 verbouwen en uitbreiden door Maurits Post, zoon van Pieter Post.
Het paleis was begin 19de eeuw tamelijk vervallen, maar werd vanaf 1816 onder leiding van Jan de Greef gewijzigd in de trant van de Italiaanse renaissancearchitect Palladio.
In 1815 maakte het deel uit van het geschenk van de Nederlandse natie aan kroonprins Willem (later: II) als dank voor zijn veronderstelde heldenmoed in de Slag bij Waterloo. Het indrukwekkende gebouw ligt midden in een schitterend landschapspark, na 1816 aangelegd door vader en zoon Zocher.
Aan het einde van de laan tegenover het paleis verrijst een hardstenen gedenknaald van de Slag bij Waterloo (1815).

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland