URK. Provincie Flevoland. 'Bij mooi weer verkoopt Urk zichzelf'. Vroeger een voornamelijk door vissers bewoond eiland in de Zuiderzee, in de middeleeuwen eigendom van een klooster in Stavoren, later o.m. van de stad Amsterdam, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland

Haven van UrkNu druk havenplaatsje aan de rand van de  Noordoostpolder.
Urk is vis. Maar Urk is meer. Urk is ook cultuurhistorie, waterrecreatie, winkelen en heerlijk eten en drinken. Op Urk proef je het oude Zuiderzeegevoel. Jaarlijks doen naar schatting bijna 300 duizend dagjesmensen Urk aan. In de dertien jaar dat DaniŽlle Mazereeuw werkzaam is bij Tourist Info Urk heeft ze nog nooit meegemaakt dat een bezoeker spijt had van een bezoek aan Urk. 'Veel toeristen zijn aangenaam verrast. Ze vinden Urk mooier dan ze in gedachten hadden".

Tourist info Urk
Raadhuisstraat 2 (Wijk 2 - 2), 8321 EP Urk.  - Telefoon +31(0)527 - 68 40 40 - info@touristinfourk.nl

Activiteiten en beziens
aardigheden

Ginkiestocht
Ginkies zijn de stegen van Urk. De Ginkiestocht voert langs mooie locaties en door de smalle steegjes van Urk, terwijl oude anekdotes en gewoonten van de eiland≠bewoners door een gids worden verteld.

Museum 'Het Oude Raadhuis'
Het is in 1905 gebouwd door architect J.S.L. Frowein. De linker- en rechtervleugel van het gebouw waren vroeger respectievelijk burgemeesters- en dokterswoning. Het museum biedt een beeld van de wijze waarop de Urkers vroeger leefden op het kleine eiland in de Zuiderzee. Dit is goed te zien in de authentieke Urker woning die in 1998 bij het museum is gevoegd.

Klederdracht
Typische Urker folklore is nog terug te vinden in de klederdracht. Urkers pasten hun outfit aan bij mooi of slecht weer, 'rouw of trouw: De sierlijke hul (kanten kapje), fleurige kraplappen en zwierige rokken van de vrouwen en de stoere geuzenkledij van de mannen; verworden tot een curiositeit, met een knipoog naar het verleden. Vandaag de dag is het een trots tenue voor de koorleden, op feestdagen ťn nog voor een aantal oudere inwoners, die zich soms nog dagelijks kleden in het traditionele Urker kostuum. Op Urkerdag, de zaterdag voor Pinksteren, haalt jong en oud het kostuum weer uit de kast. Ook is de klederdracht te bewonderen in museum Het Oude Raadhuis.

Bethelkerk
Naast het museum staat de grote Bethelkerk. Van de oorspronkelijke kerk uit 1851 zijn het aangebouwde gedeelte met consistorie en de toren met luidklok nog aanwezig. Sinds 1998 staat het kunstwerk 'De Wonderbaarlijke Visvangst' op het kerkplein. Gemaakt door dezelfde kunstenaar van 'De Urker Vrouw' bij het vissersmonument: G. Van der Leeden.

Vuurtoren
Op het meest westelijke puntje van Urk staat de 18 meter hoge vuurtoren, gebouwd in 1844. De vuurtoren is een baken die de visserman de weg wijst in het donker naar veilige haven. Achter de toren ligt een anker uit 1615 afkomstig van de vloot van Michiel de Ruyter. De toren is tegen betaling te beklimmen in de zomermaanden. Buiten deze periode alleen op afspraak of met een arrangement van Tourist Info Urk.

Kerkje aan de Zee
Het Kerkje aan de Zee is omstreeks 1600 gebouwd en na ongeveer 30 jaar op een eilandje voor de kust van Urk komen te liggen. Het was alleen wadend door zee of per bootje bereikbaar. In 1786 is het Kerkje aan de Zee herbouwd. Het eiland Urk behoorde vroeger toe aan Amsterdam. Boven de hoofdingang van het kerkje zit een gedenksteen als blijk van de vroegere band met de stad.
 
Vissersmonument
Monument voor de in zee omgekomen vissers. Het bestaat uit een standbeeld van een vissersvrouw die nog eenmaal omkijkt naar de zee, vanwaar haar geliefde had moeten komen. Rond het standbeeld bevinden zich 33 marmeren platen met daarop alle namen van vissers die in zee zijn verdronken. Tussen 1865 en 1904 zijn meer dan 210 Urkers in de golven omgekomen. Hieronder bevinden zich kinderen van 10 en 11 jaar. Dat de vis duur betaald werd, blijkt hier wel uit.
 
Visafslagen
Urk telt twee aparte visafslagen, die functi
oneren als veiling. De Noordzeevis wordt vanuit de Noordzee havens per vrachtwagen aangevoerd en verhandeld via de Visafslag Urk op het bedrijventerrein Zwolse Hoek. De Visafslag is de grootste van Nederland. 30% van alle in Nederland verhandelde vis, gaat via de Visafslag Urk. De IJsselmeervis wordt nog per kotter aangevoerd in de Urker haven en verhandeld via de IJsselmeervisafslag Urk. Deze is gevestigd in het havengebied. Via Tourist Info Urk kan er vanaf 10 personen het veilingspel geboekt worden in de IJsselmeervisafslag.
 

Overtocht Urk - Enkhuizen
Vanaf juli 2009 maakt het prachtige zeilschip De Willem Barentsz 5 weken lang overtochten van Urk naar Enkhuizen. Voor meer info over afvaarten en prijzen: www
.willem-barentsz.nl . Aanmeerkade: Burg. J. Schipperkade, achter de IJsselmeervisafslag en restaurant Het Achterhuis.

Rondvaarten
* Kottertje VD 123: Schipper Sjoerd Snoek, 06-22995634,  
* Reddingssloep Energie: Schipper Eppo Vink, tel. 0527-681428

Omgeving
Emmeloord (11 km NO). De in 1942 gestichte plaats bezit een 65 m hoge Poldertoren uit 1957 met 48 klokken, een van de grootste carillons in Nederland.

Nagele (8 km ZO). Geheel gepland polderdorp, gebouwd tussen 1947≠1957 naar stedenbouwkundige ontwerpen van de Amsterdamse architectengroep "de 8". Het oorspronkelijke plan voorzag in 300 woningen en voorzieningen. Schetsen van G.Th. Rietveld hebben een belangrijke rol gespeeld bij de uiteindelijke uitwerking waarbij met name M. Kamerling en Aldo van Eyck betrokken waren.

Schokland (10 km ZO). De drie bewoonde werven van het vroegere eiland moesten in 1859 wegens overstromingsgevaar worden ontruimd. In de kleine, in 1834 op funderingen uit 1717 gebouwde zaalkerk is sinds 1946 een museum gevestigd.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland