WAALWIJK, provincie Noord-Brabant. Industrieplaats in de Langstraat, vanouds centrum van leernijverheid. De gemeente ligt op de zuidoever van de Bergse Maas, in de Langstraat, en omvat Baardwijk, Waalwijk en sinds 1 jan. 1979 Sprang-Capelle en Waspik, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Hervormde kerk (Grotestraat 26).
Omstreeks 1450 zal de bouw van de laatgotische driebeukige kruiskerk met koor zijn begonnen, rond 1520 was deze voltooid. De westgevel werd in 1617 vernieuwd (de westtoren werd eind 16de eeuw verwoest).

Kerk van St. Jan de Doper (RK; St.≠Iansplein).
In 1926 bouwde H.W. Valk de nogal gedurfde centraalbouw met hoge koepel, omgeven door overkoepelde kapellen en een toren, alles met koper bedekt.

Raadhuis (Raadhuisplein).
Gebouwd tussen 1929-1931 door A.I. Kropholler.

Nederlands Leder- en Schoenenmuseum (Elzenweg 25).
In deze voormalige schoenfabriek is o.a. een leerlooierij uit 1870 te zien. De collectie bestaat vooral uit schoenen.

Omgeving
Dussen (10 km NW).
Het raadhuis is een middeleeuws kasteel, bestaande uit drie vleugels om een binnenplaats die aan de noordkant wordt afgesloten door een toegangspoort, geflankeerd door twee torens. Op de binnenplaats een mooie overwelfde renaissancistische galerij.

Heusden (12 km NO).
Prachtig geconserveerd vestingstadje. De verdedigingsgordel met zijn bolwerken, wallen en grachten is geheel gerestaureerd. Er staan drie mooie walmolens op. De hervormde kerk werd na een brand in 1572 weer opgebouwd; de toren werd in 1944 door de Duitsers opgeblazen, evenals het laatgotische raadhuis, waarbij 134 burgers omkwamen. Van het in de 12de eeuw gestichte kasteel, dat in 1667 bij een kruitexplosie in de lucht vloog, zijn de fundamenten blootgelegd. De vismarkt met open zuilengalerij dateert uit 1796. Verspreid door het stadje nog een aantal 16de- en 17 de-eeuwse gevels.

Sprang-Capelle (3 km ZW).
Van de grote laatgotische kerk (NH) werden rond 1400 het koor en het oostelijke deel van het schip gebouwd, de transeptarmen dateren van iets later. Aan het einde van de 15de eeuw werd in het westen begonnen met de bouw van een grotere kerk met rijk gelede steunpilaren. Nu vormen beide delen een zeer langgerekt kerkgebouw. Ook van binnen zijn de twee bouwperioden duidelijk te onderscheiden. Aan het Kerkeinde en de Van der Duinstraat staan enkele oude woonhuizen en boerderijen van het Langstraatse type.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland