WINTERSWIJK, provincie Gelderland. Vanouds grensstadje en streekcentrum van de oostelijke Achterhoek, naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

Hervormde kerk.
Rond 1470 werd het koor van de laatgotische pseudobasiliek opgezet, in 1507 werd de bouw voltooid met het optrekken van de westelijke delen van het schip en de toren. Schip en koor zijn overwelfd met kruisribgewelven. Bij de laatste restauratie werd een reeks waardevolle laatgotische wandschilderingen blootgelegd.

Andere bezienswaardigheden.
In de prachtige bosrijke omgeving staat nog een aantal Saksische boerderijen uit de 18de en 19de eeuw, speciaal in de buurtschappen Woold (3 km Z), Kotten (3 km ZO) en Ratum (3 km 0).
In Woold aan de Slinge een watermolen uit 1749. Museum Freriks (Groenloseweg 86), voorwerpen m.b.t. de kunst≠en cultuurgeschiedenis, natuurhistorie en geologie.

Omgeving
Groenlo (of Grol) (11 km NW).
De wallen en grachten van het oude vestingstadje zijn deels nog bewaard gebleven, deels tot park vergraven. Het koor van de St.-Callixtuskerk (NH) is waarschijnlijk circa 1460 gebouwd; aan de noordzijde van het koor werden tegelijkertijd kapel en traptorentje opgetrokken, het schip is ongeveer 50 jaar jonger. De laat-14de-eeuwse toren kreeg zijn koepelbekroning in de 18de eeuw. Aan de noordelijke koorwanden zijn drie 15de-eeuwse apostel beelden bewaard.
Het Grols Museum is gevestigd in een vakwerk-stadsboerderij uit circa 1600 (Notenboomstraat 15). Een soortgelijk gebouw uit circa 1709 is Nieuwstraat 20.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland