ZEIST, provincie Utrecht. Zeist is de geboorteplaats van de dichter H. Marsman (1899-1940), naar provincie kaart, naar plaatsnamen lijst Nederland.

† † †
    
Slot
.
Het deftige maar sobere gebouw werd tussen 1677-1686 opgetrokken door Jacob Roman voor Willem Adriaan, graaf van Nassau-Odijk, met medewerking van DaniŽl Marot. De bouwheer had het grootste deel van zijn jeugd aan het Franse hof doorgebracht en schiep hiermee een 'klein VersailIes' voor zichzelf, met een majestueuze parkaanleg die nu nog de omgeving beheerst. Binnen zijn het kleine trappenhuis (door DaniŽl Marot) en de streng classicistische gestuukte hal van de hand van J.D. Zocher jr. uit de eerste helft van de 19de eeuw zeer waardevol.
In 1746 werd het slot aangekocht door de rijke Amsterdamse koopman Cornelis Schellinger,
die het omvormde tot woongemeenschap voor de evangelische broedergemeente of hernhutters. Hij liet links en rechts van de Slotlaan op het Broeder- en Zusterplein statige huizen bouwen. De kleine hernhutter kerk werd in 1768 gebouwd door Moritz van Schweinitz; in 1854 kreeg ze een klokkentoren. Enkele huizen worden nog bewoond door de hernhutters, ten dele is hier de Rijksdienst voor de Monumentenzorg ondergebracht.

Hervormde kerk.
In Engelse neogotiek in 1843 gebouwd door N. Kamperdijk. De toren is in aanleg romaans.

Omgeving
Bunnik (3 km ZW).
Het dorp bezit een gepleisterde kerk (NH) met een mooie, laatromaanse bakstenen toren en een rooms-katholieke kerk uit 1939. In het mooie landschap langs de Kromme Rijn staan enkele 18de-eeuw≠se landhuizen. Huis Cammingha is een herenhuis met een vermoedelijk 15de-eeuwse vleugel en een 16de≠eeuwse westelijke aanbouw, in de 17de eeuw vergroot.

Driebergen-Rijsenburg (6 km ZO).
Als raadhuis verkoos de dubbelgemeente het mooie symmetrische landhuis Sparrendaal uit 1754. De rooms-katholieke kerk van St.-Petrus' Ban≠den in Rijsenburg heeft een heel bijzondere voorkant, met zuilenportaal, klokgevel en koepeltorentje, in de jaren 1809-1810 gebouwd door A. Tollus. De kerk vormt het middelpunt van een halfrond plein, aangelegd door de katholieke ambachtsheer en leverancier van oorlogsbehoeften aan de Fransen, P.J. van Oosthuyse. De Vrije Hogeschool, een antroposofisch centrum, gebouwd tussen 1976-1978 aan Hoofdstraat 20 is een voorbeeld van organische architectuur, mede gebaseerd op de ideeŽn van Rudolf Steiner. Architect was J.I. Risseeuw.

Piramide van Austerlitz (6 km NO).
De Franse soldaten van generaal Marmont hebben deze 62 m hoge heuvel opgeworpen ter ere van Napoleons overwinning op de Russen en de Oostenrijkers bij Austerlitz in december 1805.

Werkhoven (7 km Z).
De mooie romaanse tufstenen toren van de hervormde kerk dateert vermoedelijk uit het eind van de 12de eeuw. Kasteel Beverweerd werd tussen 1835-1840 neogotisch verbouwd. Oorspronkelijk stond hier een 13de-eeuwse woontoren, die tussen de 14de en de 18de eeuw uitgebreid werd met torens en woonvleugels.

Zoeken naar een accommodatiebestemming (6498) in Nederland
Zoeken via Hotels/Wereldwijd naar een accommodatie in 212 landen.
Algemene informatie over Nederland