Parque Nacional do Buçaco. In dit natuurbeschermingsgebied vlakbij Luso en ten noordoosten van Coimbra tegen de hellingen van de Serra do Buçaco groeien en bloeien 300 uitheemse en 400 inheemse planten- en boomsoorten. Naar overzicht Regio Beiras. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

    
Reusachtige ceders, sommige halen een hoogte van 35 m,
uit Libanon, Mexico, Afrika en India naast cipressen, ginkgo’s, palmen, eiken en dennen en aan planten mimosa, rododendron, hortensia en magnolia. In het voorjaar staan de pere-, pruime- en citroenbomen in bloei. Behalve vele vogels zijn er voor de kenners zo'n 70 soorten dag- en nachtvlinders te ontdekken. Het circa 400 ha grote bos wordt omheind door een 5,7 km lange muur met negen ingangspoorten. Zo'n bos - met natuur zowel als cultuur - noodt tot wandelen.

Palácio do Buçaco in Buçaco National Park.Wandelingen
Hieronder zijn drie korte  wandelingen van 1 á 2 uur  uitgestippeld, die alle beginnen op het parkeerterrein middenin het bos bij het hotel.
Vanuit Luso bereikt u dit punt per auto
via de Porta das Ameias of de Porta da Serra over de Avenida do Mosteiro. Vanaf het station van Luso is de afstand te lopen, 3 km. Vanuit de richting Mortágua/Viseu rijdt u het park binnen door de Porta da Rainha en over de gelijknamige Avenida tot aan het parkeerterrein. Deze twee avenida's zijn de enige twee wegen voor auto's. Wel is het mogelijk buiten het park om door te rijden naar het uitzichtpunt Cruz Alta met parkeerterrein over een weg met vele haarspeldbochten.
In de 6e eeuw vestigden benedictijnse monniken
zich als kluizenaars in het toenmalige dennen- en eikenbos. In 1628 bouwden karmelieten een klooster en begonnen met de aanleg van een exotisch bos, waarvoor Portugese zeelui op hun reizen de soorten verzamelden. Als uitvloeisel van de secularisatiewet van 1834 werden het klooster en het bos door de Portugese koningen geconfisqueerd. Het park is tegenwoordig redelijk bewegwijzerd, maar het kan beter.

Wandeling 1, ca. 1 uur

Bij de parkeerplaats staan:
1 Convento de Santa Cruz do Buçaco
Van dit 17e-eeuwse klooster resteren alleen de kapel, de kloostergang en enkele met kurk beklede cellen. In één cel bracht Wellington het etmaal door vóór de Slag van Buçaco. Vrijwel hiertegenaan staat het

2 Palácio do Buçaco
Dit is het koninklijk jachtslot en zomerresidentie in neo-manuelinostijl van de Italiaanse architect Luigi Manini. Het werd gebouwd tussen 1888 en 1907. Tegenwoordig is het paleis op 357 m hoogte één van de duurste en rijkst gestoffeerde hotels van Portugal. Het bouwwerk is een voorbeeld van zwakke stijlimitaties: de galerij is een kopie van het klooster van Belém, de rest doet denken aan een Venetiaans paleis. Het interieur heeft daarentegen wel allure, onder meer door de azulejos van Jorge Colaço.

Loop vanaf het hotel in noordoostelijke richting de Avenida dos Cedros
in langs enkele kapellen tot aan het eind de dubbele Portas de Coimbra opdoemt. Twee marmeren plaquettes geven de beide pauselijke hullen van 1622 en 1643 weer over de 'instandhouding' van het park. In de eerste werd het aan vrouwen verboden zich op het terrein te begeven en in de tweede werd een ieder die een boom kapte met excommunicatie bedreigd. Vanaf de poort loopt een pad naar de recht hiertegenover gelegen ruïne van de

3 Ermida do Sacramento
Dit is één van de kluizenaars cellen. U slaat linksaf en loopt tot aan de Porta das Lapas. Vanaf hier daalt u af door de Vale dos Fetos, vallei van de varens, tot aan een vijver met bloeiende hortensia's en magnolia's. U loopt hieromheen tot aan een kleinere vijver en de

4 Fonte Fria, koude fontein
Deze fontein bereikt u over een in 1866 aangelegde trap van 144 treden die vrijwel geheel schuil gaat onder een weelderige flora. Een steil pad brengt u langs een andere kluizenaarscel terug naar het beginpunt.

Wandeling 2, ca. 2 uur
Vanaf de parkeerplaats volgt u de weg achter het hotel om en steekt de Avenida da Rainha over. Evenwijdig aan de weg loopt een pad naar de Fonte de São Silvestre en de

5 Ermida de Nossa Senhora da Conceição
Een kluizenaarcel.
Via een trap en een slingerend pad bereikt u wederom twee cellen.

6   Ermida de Sáo Miquel

7   Ermida de Sáo João Baptista

Almaar stijgend, bereikt u het eind van het bos en het

8 Cruz Alta
Vanaf dit uitzichtspunt op 547 m, de hoogste top van de Serra do Buçaco, kijkt u bij helder weer neer op Aveiro en Coimbra en tegen de bergen van de Serra da Estrela. De Portugezen beschouwen dit punt als het middelpunt van het land, ondanks het feit dat hier in geografische zin nog wel wat op valt af te dingen. U daalt het eerste stuk dezelfde weg af en houdt daarna links aan tot de

9 Capela do São Sepulcro
Hierna komt u bij een hevig kronkelend pad en de

10 Via Sacra
Deze heilige weg heeft 17e- eeuwse barokke kruiswegstaties.
Bij de Fonte do Carregal, die uit een grot ontspringt, gaat u linksaf en iets voor de Casa de Pilatos rechtsaf naar het hotel.

Wandeling 3

U loopt de Avenida da Rainha in zuidelijke richting af tot aan de

11 Cascade de São Silvestre
Deze waterval ligt bij de bron van het riviertje.
Links gaat een pad door de Vale dos Abetos, vallei der sparren,  tot aan de Costa do Sol, het pad langs de oostelijke muur. U slaat hier rechtsaf en verlaat het bos door de Porta da Rainha. Na 200 m ziet u het

Picture od Buçaco's Battle12 Museu Militar (op maandag gesl.)   
Het museum is gewijd aan de Slag van Buçaco op 27 september 1810. De sluwe Britse bevelhebber Wellington versloeg met zijn Engels-Portugese bataljon - na het juiste moment afgewacht te hebben - het leger van Napoleon, onder aanvoering van bevelhebber Masséna, dat door dagenlange tochten behoorlijk uitgeput was. De Fransen verloren in drie uur tijd 450 man en in de totale slag 5000 soldaten. Elk jaar worden op deze dag de Festas da Senhora da Vitória em Comemoracão da Batalha do Buçaco gevierd.
Vrijwel recht tegenover het museum begint een onverharde weg naar het uitzichtpunt

13 Monumento da Batalba
De obelisk herinnert aan de 6 blokkades, 12 verdedigingen, 14 schermutselingen, 18 aanvallen, 215 gevechten en 15 veldslagen die het Brits-Portugese leger in totaal leverde tussen 1808-1814 tijdens de Napoleontische Oorlogen tegen de Fransen. Via de Porto de Sula komt u het bos weer in en als u de noordelijke richting aanhoudt, arriveert u weer op de parkeerplaats.

Luso

Met radioactieve bronnen is één van de best geoutilleerde kuuroorden van Portugal. Met name reumapatiënten zoeken er verlichting van hun kwaal. Het bronwater wordt tevens gebotteld. Het kuuroord Curia doet niet voor Luso onder. Hier kunt u van zo goed als elke ziekte genezen worden. Het kuurseizoen loopt van juni tot oktober.
Anadia heeft een fraai 18e- eeuws paleis.

Local Tourist Office of Luso-Buçaco
Rua Emídio Navarro - Apartado 2  -  3050 Luso  -  Tel. 231 939 133 - Fax. 231 939 007
jtluso-bussaco@mail.telepac.pt

Museu Militar do Buçaco
Buçaco - 3050 MEALHADA - Tel: 231 939310 Open: 10:00-12:30 / 14:00-17:00 Weekends, Holidays 10:00-17:00 Closed Monday. Weapons, medals and uniforms from the battles against Napoleon`s invasions (Peninsular War). 

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

.