COIMBRA, universiteitsstad. Oorspronkelijk was Coimbra een nederzetting aan een doorwaadbare plaats in de rivier de Mondego. Het Romeinse Conimbriga ligt 18 km hier vandaan. Naar overzicht Regio Beiras. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

Booking.com
De brug die hier gebouwd werd vormde de belangrijkste verbinding tussen het noorden en het zuiden.
De koning van León en Castilië veroverde de stad in 1064 op de Moren. Deze hadden de stad sinds 716 in handen. De scholen die er waren liet men instant en daardoor ontwikkelde de stad zich in de middeleeuwen tot een centrum van mozarabische cultuur. Uit deze tijd stammen de scholen dan ook die een belangrijke stempel zouden drukken op het leven in de stad tot op de dag van vandaag. In de 16e eeuw werden ze vervangen door de Paco dos Estudos, paleis van de studies. Hieruit ontstond de Hogeschool van de Kunsten. In de 18e eeuw kwam de huidige universiteit tot stand.

Coimbra is nu de 4de stad van Portugal.
De stad is trapsgewijs aangelegd aan de rechter oever van de Rio Mondego. Er is een benedenstad, de driehoek gevormd door Praca da Portagem, het Praca 8 de Maio en de rivier. De bovenstad ligt op de aangrenzende heuvel. Via de Arco de Almedina komt men in de hoofdstraat de Rua de Ferreira Borges.
Naast werkgelegenheid in het onderwijs
is die te vinden in de textiel-, voedings- en keramische industrie.
De bezienswaardigheden staan dicht bij elkaar.
Het wandelen echter is door de hoogteverschillen wel vermoeiend.

Tot de jaren zestig bepaalden de studenten
door hun tradities het beeld van de stad. Ze waren gekleed in een zwarte soutane, batina, met cape, capa preta. Studieboeken werden met een lint samengebonden gedragen onder de arm. Elk studierichting had zijn eigen kleur. Ze woonden in woongemeenschappen. De universiteit bepaalt ook nu volledig het beeld van Coimbra.

Mosteiro (klooster) de Santa Cruz. Ligt op Praca 8 de Maio.

Dit augustijner klooster is gesticht in de 12e eeuw. Vooral de graftombes van de eerste koningen van Portugal, Alfonso en Sancho, zijn van belang. Men ziet de figuren van de koningen in vol ornaat liggen met aan de voet  een leeuw of hond. Ook Maria, engelen en wapens hebben een plaats onder het gotische baldakijn gevonden.
Ook de kansel, uit de 16e eeuw, met decoraties die herinneren aan de ontdekkingsreizen vragen, uw aandacht.
Van de zuidbeuk uit
kan men in de sacristie komen. De wanden zijn bezet met azuleos. in de vorm van Perzische tapijten.

In de kloostergang, Claustro do Silencio,
verdienen de azuleos uit de 18e eeuw en de renaissance fontein de aandacht. Open: 9.30-12.30 en 14-17 uur.

Museu Nacionale de Machado de Castro Zie Afbeeldingen van museu nacional machado castro coimbra
Is gevestigd in een voormalig bisschoppelijk paleis. Het stamt uit de 12e eeuw en is later in renaissance stijl herbouwd. Het museum bevat een waardevolle collectie beeldhouwwerk uit de renaissance tijd. De Ridder te paard valt direct op. Men ziet er ook een herbouwde Romaanse kloostergang en een barokke kapel uit het klooster van Sao Domingos uit de 14e eeuw.
Boven zijn te zien:
Portugees aardewerk, Perzische tapijten, Chinees porselein, Frans meubilair en Vlaamse en Portugese schilderijen.
Onder het paleis
is een netwerk van gangen, Cryptoportico, uit de Romeinse tijd met veel vondsten uit Conimbriga. Open: 10-12 en 14-17 uur.

Cidade Universitaria Zie de Afbeeldingen van cidade universitária coimbra
De universiteit is gevestigd in de oude Moorse vesting. Na de Reconquista, verovering van Spanje en Portugal op de Moren, was het koninklijk paleis. De dubbele toegangspoort, Porta Ferrea, leidt naar een rechthoekig plein, Patio das Esculas, met aan een zijde uitzicht op de Rio Mondego. Hier vonden vroeger de ontgroeningen plaats.
Rechts staat de klokkentoren, Torre da Cabra (cabra=geit).
Het geluid van de klokken lijkt op dat van een geit! Er voor loopt de Via Latina, waar alleen Latijn gesproken werd.
De portalen van de kapel,
met een mooi barok orgel en die van de bibliotheek zijn de mooiste.

De Bibliotheca Velha, open 10- 12 en 17-19 uur,
is een schitterend gebouw. Het heeft prachtige beschilderde plafonds en indrukwekkend boekenkasten.  De wanden zijn voorzien van bladgoud. De vloeren zijn van marmer. Er zijn nog duizenden boeken en handschriften uit de middeleeuwen. Zo is er o.a. een perkamenten bijbel uit de 13e eeuw.

Coimbra, oude kathedraal, Sé Velha.Se Velha 
De oude kathedraal is als een Romaanse vesting gebouwd. De muren zijn aan de buitenkant glad en dragen kantelen. In het dwarsschip zitten schietgaten. De drieschepige kerk heeft een dwarsbeuk en een vieringkoepel. Een laatgotisch retabel vult de achterwand tot aan het gewelf. Het stelt Maria's Hemelvaart voor. Via een trap in de rechter zijbeuk komt men in de kloostergang.

Tuinen
Buiten het centrum liggen mooie parken. Direct onder aan de heuvel ligt Jardim Botanico. Het is een terrasvormige tuin met tropische en subtropische planten. Er naast ligt het bos Mata do Jardim Botanico, een prachtig openbaar park.
Achter Praca da Republica,
ligt Parque de Santa Cruz. Het was oorspronkelijk een kloostertuin, nu is het een wandelpark met fonteinen.
Portugal dos Peguenitos
Dit park aan de zuidkant van de Rio Mondego gelegen is een park waar men bekende monumenten en typische gebouwen in miniatuur en op ware grootte kan zien.Kunstnijverheid
Bestaat uit : geglazuurd aardewerk; bewerkt kristal en geborduurde spreien in veel kleuren.

Specialiteiten
Allerlei soorten geitenkazen. Pasteis de Santa Clara. een ei-amandel gebaksoort.

Tourist Office of Coimbra 
Largo D. Dinis - 3000 Coimbra  -  Tel. +351.239 832 591 -  Fax. +351.239 702 496
Praça da República - 3000 Coimbra  -  Tel. +351.239 833 202 Fax. +351.239 702 496

Região de Turismo
Largo da Portagem - 3000 - 337 Coimbra.  -  Tel.: +351.239.855.930.  -  Fax: +351.239.825.576.
E-mail: rtc-coimbra@turismo-centro.pt  

Turismo Municipal Coimbra
Apartado 6067 - 3001-852 Coimbra.  -  Tel.: +351.239.857.500.   -  Fax: +351.239.820.114. - E-mail: cmc-gabimpresa@ip.pt  Algemene informatie: Uc.pt - Info Portugal - Omgeving Coimbra

Postkantoor
Rua Fernao de Magalhaes, open ma-vr 8.30-18.30.
* Er is een Mapa Coimbra, plattegrond van de stad, met aan de achterzijde zeer veel gegevens. Er is een uitgave in het Nederlands.

Conimbriga
Was een nederzetting van de Romeinen. De ruïne is een bezoek waard. Is gelegen twee km buiten Condeixa, wat 14 km van Coimbra ligt.
U bereikt Condeixa over de N 1. Ooit was het de belangrijkste nederzetting van de Romeinen in Portugal. Het lag op de weg van Lissabon naar Porto en Braga. Men ziet er: een drie km lang aquaduct op bogen, een deel van het forum en een tempel, resten van vestingmuren en fundamenten van woningen. Sla Casa dos Mosaicos en Casa dos Thermos zeker niet over! In Museu Monografico, gelegen bij de parkeerplaats, zijn een aantal vondsten te zien.

Open:
nederzetting 9-13 en 14-20 uur; museum 10-12.30 en 14-18 uur. ma gesloten.
Meer info.

Rondrit
Coimbra - Lorvão - Penacova - Pargue Nacional de Bucaco - Coimbra, ca 100 km.
Neem de N 17 en dan de N 110, stroomopwaarts langs de Mondego.
Vóór Penacova
kan men links naar het klooster van Lorvão. Hier rusten twee prinsessen, Teresa en Sancha, dochters van koning Sancho, in zilveren schrijnen. Ze staan naast het hoofdaltaar.
Overal heeft men vanuit Penacova
prachtige uitzichten over het rivierenlandschap. Er zijn kano's te huur waarmee men een tocht van 10 km over de Mondego kan maken. Stroomopwaarts komt men langs een stuwdam. Via de N 1 kunnen we terug naar Coimbra.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt diverse accommodatie types bij Booking, behalve hotels o.a. ook:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.