LEIRIA, ligt aan de samenvloeiing van de Rio Lis en Rio Lena in een aantrekkelijke landstreek van wijngaarden, olijfbomen en dennenbossen. Naar overzicht Lisboa e Vale do Tejo. Naar stedenlijstaz Portugal, Naar uw accommodatie.

Booking.com

De plaats ligt op een kruising van wegen, dicht bij bekende stranden en in de buurt van Fátima, Batalha en Alcobaça met hun schitterende bouwwerken. De huizen klimmen op tegen een koepelvormige heuvel, 113 m, die als het ware overgaat in de contouren van een trotse burcht.

Leiria, kasteel.Burcht
Dit hooggelegen Castelo de Leiria,
één van de mooiste van Portugal en syrnbolisch opgenomen in het wapenschild van het land, werd in 11 35 gebouwd in opdracht van Afonso 1 Henriques op de fundamenten van een Moorse citadel. Een aantal jaren was dit strategisch gezien de belangrijkste vesting van het nog jonge koninkrijk in zijn gevecht met de Moren. Na de verovering van Lissabon en Santarém in 1147 werd de zuidgrens van het koninkrijk verlegd en verloor Leiria zijn strategische functie.
Koning Dinis,
die met zijn gade Isabel hier vaak verbleef, gaf in de 14e eeuw de aanzet tot een drastische uitbreiding die tot de 16e eeuw zou duren. De koninklijke residentie toont u een mengeling van stoere militaire kracht en adellijke verhevenheid. De robuuste donjon en de muren laten de gracieuze vormen van het deels gotische en deels pure renaissance paleis met zijn vensters, slanke zuilen en loggia goed uitkomen.

Monumenten
De 15e-eeuwse gotische Capela de Nossa Senbora da Pena is mooi. De kapel heeft geen dak meer, alleen het koor is nog intact. De boog tussen koor en schip is afkomstig van een andere kerk, manuelino. Buiten de wallen op weg naar het dorp bevindt zich de 12e-eeuwse Romaanse Igreja de Sáo Pedro. Alleen het hoofdportaal en het koor met zijn Romaanse kapitelen zijn nog origineel.

De belangrijkste van Leiria zelf zijn:
de Sé of kathedraal, Santa Maria,
gedeeltelijk in renaissance -, deels in barok stijl bebouwd; de Igreja da Misericórdia, 16e eeuw, en de barokke fontein Fonte das Carrancas.

Het Museu Regional,
in het vroegere bisschoppelijke paleis, is ingericht met porselein uit Vista Allegre en glaswerk uit Marinha Grande.

Op een andere heuvel ontwaart u
de 16e- eeuwse bedevaartkerk Nossa Senhora da Encarnação.

Leiria en omgeving
hebben de liefhebber van folklore veel te bieden; op feestdagen, maar ook op marktdagen, is de regionale klederdracht nog vrij regelmatig te zien.

Omgeving
Marinha Grande
Ligt tussen Leiria en de kust in, is een centrum van de glasindustrie, dat zijn bestaan te danken heeft aan de bemoeienissen van de markies van Pombal. In de fabriek van Stephens is een permanente expositie van de lokale producten ingericht.

Ten westen van de stad ligt het Pinhal de Leiria, een van de grootste dennenbossen van Portugal. Koning Diniz heeft deze pijnboomwouden al aan laten leggen om verzanding door de duinen en de kust tegen te gaan.
  
Pombal 
Dit stadje gelegen in de vallei van de Rio Soura in het noorden van Estremadura, district Leiria, dankt zijn roem aan Sebastião José de Carvalho e Melo, sinds 1769 heter bekend als de markies van Pombal. Hij was één van de grootste staatsmannen van Portugal, maar ook de meest verguisde. Hij stierf hier in 1782 na één jaar ballingschap.
Zijn naam vestigde bij vooral met de wederopbouw
van Lissabon na de grote aardbeving van 1755, maar hij viel in ongenade na de dood van José I. In zijn politieke optreden was Pombal het prototype van een verlicht-absoluut heerser die zijn handelen baseerde op de theorieën van de Verlichting. Leger en vloot werden hervormd, de staatsfinanciën gesaneerd en de rechtspraak verbeterd. De macht van adel en kerk werden beperkt, onder andere door het onderwijs aan de geestelijkheid, uitgevoerd door de jezuïeten, te onttrekken. Na zijn verbanning werden veel van zijn maatregelen weer ingetrokken. Op het plein voor de 16e-eeuwse Igreja de Sáo Martinho staat te zijner ere een monument.
 
Burcht
Op een heuvel ten zuidoosten van het stadje vindt u een kasteel dat in 1161 werd gebouwd door de tempeliers en dat werd verbouwd in de 16e eeuw en gerestaureerd in 1940.
Op de hoek bij Palácio de Justiçia,
rechtsaf ri. Ansião nemen en bij een kruising de meest rechtse weg nemen. De weg loop stijl omhoog. Parkeren aan de voet van het kasteel.

Região de Turismo de Leiria/Fatima. 
Jardim Luís de Camões - 2400 Leiria - Pt.  -  Tel.: +351.244.823.773 - Fax: +351.244.833.533
E-mail: info@rt-leiriafatima.pt 
U kunt hier informatie krijgen voor de steden:
Alcobaça, Batalha, Leiria, Marinha Grande, Nazaré, Ourém, Pombal en Porto de Mós. Voor elke stad is er een informatieve brochure, een Mapa - Informaçoes en brochure Muséus.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.