BLED EN OMGEVING, naar overzicht SloveniŽ. Ligt op een hoogte 501 m. Het stadje Bled ligt heel romantisch aan een klein, pittoresk alpenmeertje, omgeven door beboste heuvels. De grote Sloveense dichter France Preseren om≠schreef het als 'een paradijs'.

    
Dank zij deze 'ambiance' maar ook door het milde klimaat
en de aanwezigheid van warmwaterbronnen ontwikkelde Bled zich in de late 19de eeuw, door een initiatief van de Zwitserse arts Arnold Rikli, tot een wereldberoemd kuuroord. Opgravingen onder de burcht en op het eiland tonen aan dat de streek al vanaf de 8ste tot de 6de eeuw v.C. bewoond was. In 1004 gaf de Duitse keizer Hendrik II Bled cadeau aan de bisschoppen van Brixen (It. Bressanone), die het tot 1858 behielden, met uitzondering van de periode 1803-1838: resp. Habsburgs, Frans en Habsburgs.

Bedevaartkerk van de H. Maria
Volgens een oude legende was er op het eiland al in de heidense tijd een heiligdom van de Godin Ziva, Oudslavische Aphrodite. Haar priesteres Bogomila liet zich tijdens de strijd tussen de christenen en de heidenen, samen met haar geliefde, de Sloveense vorst Crtomir, dopen. Het Ziva-heiligdom verloor daardoor zijn functie en werd vervangen door een Mariakerk. Uit zeer recent onderzoek is gebleken dat hier al in de 8ste eeuw, Slavische nederzetting, een houten kerk stond.
De huidige kerk, rond 1650, is gebouwd op de fundamenten van maar liefst vijf voorgangers,
8ste - 15de eeuw. De fresco's in het presbyterium dateren uit de 15de eeuw, de Madonna met Kind uit de 2de helft van de 15de eeuw. Er staan drie zijaltaren van zwart marmer met inlegwerk, 17de-18de eeuw. Aan de noordzijde zijn in 1655 een brede baroktrap en een klokkentoren aangebouwd.
De voormalige kapelanie en de proosdij
zijn ook bewaard gebleven. Ze doen thans dienst als hotel. - Tussen 1962 en 1968 heeft men verschillende oude Slavische graven ontdekt, waaronder 52 graven uit de ijzertijd, 8ste eeuw v. C.. De meeste vondsten bevinden zich in het Nationaal Museum van Ljubljana.

Parochiekerk van de H. Martinus,
onderaan de burcht
Neogotisch, gebouwd in 1904. Fresco's van S. Pengov; marmeren sculptuur van J. Vurnik.

Burcht

Gelegen op een 100 meter hoge, steile rots, boven het meer, in 1011 voor het eerst vermeld. In de huidige vorm, met weergangen, ronde torens, een versterkte ingang, kapel, woonvertrekken en twee binnenplaatsen, stamt het gebouw uit de 16de eeuw. Rond 1700 vond er een verbouwing in barokke stijl plaats en werden er fresco's aangebracht. In de ruimten naast de kapel heeft men een tentoonstelling ingericht van voorwerpen uit het interieur en van de geschiedenis en de ontwikkeling van de burcht en de omgeving, deels aan de hand van vondsten uit de necropool Pristava.

Andere bezienswaardigheid

De voormalige zomerresidentie van maarschalk Tito op de zuidelijke oever van het meer doet thans dienst als hotel.

Blejsko jezero

Het meer van Bled, twee kilometer lang en een kilometer breed: u kunt erin anderhalf uur omheen wandelen. Het diepste punt is dertig meter; er mag gesurfd en geroeid worden, maar motorboten zijn taboe. Dankzij talrijke onderaardse bronnen stijgt de watertemperatuur 's zomers tot 24į. Niettemin bevriest het meer in de winter tot een fraaie ijsbaan. Afgezien van het lange badseizoen (van mei tot diep in september) kunt u nog zwemmen in een overdekt bad in hotel Toplice, gevoed door een thermale bron van 23į.
Op het eilandje in het meer vindt u de barokke bedevaartkerk Majke Boija,
die volgens de overlevering de plaats inneemt van een vroegere tempel, gewijd aan de Slavische godin Ziva. In de vroegere proosdij naast deze kerk bevindt zich een museum met fresco's, plastieken en volkskunst.

Aanbevolen wandeldoelen:
De heuvel Straia, 646 m, in drie kwartier zuidwaarts of per stoeltjeslift, mooi uitzicht; Vintgarkloof, waar het riviertje de Radova zich met geweld een weg doorheen baant, anderhalf uur noordwaarts via Zasip;
Babji Zob, 1128m
, wijd uitzicht, in ruim drie uur over de Sava Bohinjka en de berg Kupijenik;
Ibkljuka, hoogvlakte 1200-1500 m
, skigebied, in vier-en-een-half uur westwaarts via Bohinjska Bela, of per bus of per auto, 16 km naar berghut Domna fukljuki, uitgangspunt voor een beklimming van de Lipanski vrh, 1983 m, in drie uur via de berghut Bleska koca.Omgeving
Begunje, 7 km 0.

Delen van de, midden in het dorp gelegen, burcht Kacenstajn, in 1537 gebouwd, late 17de eeuw gerenoveerd, werden, tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als concentratiekamp.

De Kamenburcht, 4 km van Begunje, boven op een steile rots
Wordt al in de 12de eeuw genoemd. De Romaanse toren aan de westzijde, een 14de-eeuws, gotisch paleis aan de oostzijde, een renaissance-uitbreiding uit de 16de eeuwen een bastion uit dezelfde tijd zijn zeker een bezichtiging waard. De tweeschepige bedevaartkerk van de H. Petrus werd rond 1500 gebouwd met een stergewelf boven het schip. Boven het koor heeft men in de 18de eeuw een barok tongewelf gebouwd. Het hoogaltaar dateert eveneens uit de 18de eeuw. De fresco's, 1530-1540, zijn geschilderd door Jernej uit Loka.

Bodesce, 3 km Z.

In de kleine, eenschepige, gotische kerk van de H. Leonardus bevinden zich interessante fresco's, 14de-17de eeuw. De H. Leonardus en de H. Christoffel aan de noordelijke buitenmuur van het koor zijn door een atelier uit Friuli (It.) geschilderd. De H. Florian en de H. Joris, faÁade, de fresco's in het koor door een atelier uit Suha.

Bohinjsko jezero
, circa 35 km Z. W.:
het door imposante rotsen omgeven, glasheldere Bohinjsko jezero is het grootste meer van SloveniŽ. Het wordt gevoed door de Savica die, komend van de Triglav, hoogste berg: 2863 meter, met donderend geweld van een 60 meter hoge rotswand stort. Vlak bij de stenen brug over de Sava Bohinjska staat het kerkje van de H. Johannes, waarvan het circa 1300 gebouwde schip het oudst is. In de 15de en 16de eeuw verving men de halfronde apsis door een veelhoekig koor. Het schip werd verhoogd. De kerk is versierd met boerse maar niettemin fraaie fresco's. Noordelijke binnenmuur van het schip: H.H. Joris en Johannes, vroege 14de eeuw. Fresco's in presbyterium 1430-1440. Afbeelding van Christoffel van Jernej uit Loka. Interessant zijn ook het vergulde hoofdaltaar  en de zijaltaren.

In Stara Fuzina, 1 km N. van de Johanneskerk,
wordt in het Alpenmuseum een beeld gegeven van de geschiedenis van het economisch leven aan het meer.

Bohinjska Bistrica, 9 km O. van de Johanneskerk: Tomai-Godec-museum: tentoonstelling over het leven van de revolutionair T.Godec. In een van de kamers kwam indertijd de constitutie tot stand van het Centraal Comitť van de communistische partij van JoegoslaviŽ.

Jesenice
, 14 km N.W.
Vooral bekend vanwege de staalfabrieken. In het Techniekmuseum een tentoonstelling van de ontwikkeling vanaf 1868. - Maria-Hemelvaartkerk: (1606) gotische en renaissance-elementen.

Kranjska Gora, 37 km N.W
.
Belangrijk wintersportcentrum. 7 km N.W. bevindt zich de bekende skischans van Planica, op de weg van Podkoren naar Travisio, It.. - De parochiekerk van Maria Hemelvaart dateert uit de 16de eeuw. Het rechthoekige schip wordt gedekt door een tongewelf, het koor daarentegen door een stergewelf. De gotische toren heeft een barokke spits. Sculpturen: Maria met Kind en de H. Nicolaas, late 15de eeuw.

Kropa, 16 km Z.O.
In dit dorpje, dat onder Monumentenzorg staat, is het barokke uiterlijk van weleer goed bewaard gebleven, o.a. het zeer fraaie Macolhuis van 1642. - In het Klinarhuis is het IJzermuseum gevestigd met een rijke verzameling smeedijzeren kunstvoorwerpen en een ontwikkelingsschets van de winning en de verdere verwerking van het ijzer.

Lesce, 4 km 0.

De drieschepige, van oorsprong gotische kerk van Maria Hemelvaart, werd tegen het einde van de 17de eeuw in barokke trant verbouwd. J.Jelovsek beschilderde het koor, in 1736, met taferelen van de hemelvaart van Maria. Het hoogaltaar, de kansel en de losstaande, vier verdiepingen hoge klokkentoren uit 1522, in 1664 uitgebreid, zijn het bekijken waard.

Mosnje, 11 km Z.O.

De in de kern Romaanse parochiekerk van de H. Andreas werd in de gotiek- en de barokperiode gedeeltelijk verbouwd, nieuwe gewelven, verschillende uitbreidingen. De fresco's in het koor, begin 15de eeuw, tonen het 'Martelaarschap van de apostelen'. Die in het oostelijk deel van het noordelijk schip dateren van omstreeks 1450.

Radovljica, 6,5 km Z.O
.
Dit plaatsje, dat in 1169 al in een oorkonde genoemd wordt, heeft het uiterlijk bewaard van een klein stadje uit de 16de eeuw. De parochiekerk van de H. Petrus vindt zijn wortels in een nieuwbouw van 1495, die vermoedelijk een Romaanse voorganger verving. Van belang is de faÁade met een gotisch portaal en een laat-15de-eeuws fresco van de H. Christoffel. De drie schepen worden gedekt door een stergewelf. - In het Thurnov gradkasteel, dat in de 17de eeuw geheel verbouwd werd, bevindt zich thans het zgn. Bijenteeltmuseum, het enige in JoegoslaviŽ, met prachtig beschilderde, 18de- en 19de-eeuwse voorwerpen. De zgn. Linhartkamer herinnert aan de gelijknamige Sloveense toneelschrijver. - In het 16de-eeuwse Sivichuis worden wisselende tentoonstellingen gehouden.

Urba
, 7 km N.O.
Hier werd in 1800 de grootste Sloveense schrijver, France Preseren geboren, gestorven in 1849. Zijn geboortehuis is nu museum met documenten en voorwerpen die aan hem herinneren. - De eenschepige kerk van de H. Marcus, van oorsprong Romaans, werd in de 16de eeuw in gotische trant verbouwd (toren van 1627). 15de- en 16de-eeuwse fresco's, waaronder een H. Christoffel en een 'Kruisiging', zuidelijke buitenwand. Schip rond 1540 beschilderd door Jernej uit Loka.

Zirovnica, 8kmN.O.

De H. Martinuskerk werd rond 1430 gebouwd, eenschepig met een polygonaal kooreinde. Verguld altaar uit de 17de eeuwen 15de-eeuwse frescoís op de triomfboog en in het koor. - Ook in Zirovnica heeft men een Oudslavisch graf gevonden.

** Uw accommodatie in SloveniŽ kunt U goed boeken via Booking.Country.SloveniŽ.
     Er zijn 206  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!

** Via Booking - Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 71 landen.
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?
** Hoe maak ik een printversie van de pagina"?