MARIBOR, naar overzicht SloveniŽ. Ligt op een hoogte van 274m. Deze op een na grootste stad van SloveniŽ, in een schilderachtig heuvellandschap gelegen op beide oevers van de Drava, was al in het neolithicum bewoond.

    
In de late 11de eeuw bouwde Bernhard von Sponheim de zgn. marchpurch,
een op de piramideberg gelegen burcht die de aanvallende Magyaren moest afschrikken. Deze vesting die in 1784 volledig werd verwoest, gaf de stad haar naam, Marburg.
Aan de voet ervan, op de linkeroever van de Drava,
ontwikkelde zich een nederzetting die in 1209 voor het eerst genoemd wordt en die reeds voor 1250 stadsrechten kreeg en in 1257 ommuurd werd. De historische gebouwen van Maribor zijn nog steeds in dit stadsdeel te vinden. De stad die in 1680 getroffen werd door een pestepidemie, had nog geen drie jaar later te lijden van de naar Wenen oprukkende Turken. Maribor is nu een moderne stad met een universiteit en, met name op de linkeroever, talloze vestigingen van de textiel-, metaal- en auto-industrie.

Kathedraal van Johannes de Doper, Slomskov Trg

Ontstaan uit een rond 1150 gebouwde Romaanse, eenschepige kerk waaraan in de 13de eeuw twee zijschepen werden toegevoegd en tegen het eind van de 14de eeuw een koor. Rond 1715 werden de noord- en zuidkapel aangebouwd en tussen 1884 en 1904 werden de barokke verbouwingen ongedaan gemaakt en vervangen door neogotische.
De glasvensters in het laatgotische koor en in de Xaveriuskapel
werden tussen 1961 en 1969 aan≠gebracht door S.Kregar. Op een door J. Zajc in 1878 vervaardigde gedenksteen staat een beeld van de eerste bisschopvorst van Maribor, de rationalist A. Slomsek. De kruiskapel, met een altaar van J. Holzinger, 1776, en een laatgotisch crucifix, werd in 1755 door J. A. MŲlk beschilderd. Interessant zijn verder: het barokaltaar in het zuidelijk schip met een laatgotische Madonna met Kind, de met reliŽf versierde banken, de kansel uit 1670, en buiten: het Romaanse kostershuis en de renaissancetoren .

Stadhuis, Glavni Trg

Dit uit de vroege 16de eeuw stammende gebouw, met een smal balkon, een klokkentoren en arcaden om de binnenplaats, werd in de 19de eeuw vernieuwd. De raadzaal is rijk gedecoreerd met pleisterwerk.
Torens van de voormalige stadsversterking:
van de oude stadsmuur resten nog slechts drie torens. De in de renaissance, 1555, gebouwde watertoren en de Jodentoren, 1465, naast het voormalige joodse getto, staan, dicht bij elkaar, aan de Drava. Iets stroomopwaarts bevindt zich de zware, ronde zgn. gerechtstoren die in 1310 werd gebouwd.

Burcht, streekmuseum, Grajska Vlica

De in 1478 voor de Habsburgers gebouwde burcht onderging verschillende verbouwingen. In 1551-1562 werden een bastion voor de kanonnen en een loggia toegevoegd. In 1655 o.a. een arcadengang alsmede de Loretokapel. De ridderzaal werd in de 17de eeuw bepleisterd. Het rococotrappenhuis ontstond rond 1745.
Thans is er het streekmuseum gevestigd met archeologisch, volkenkundig en cultuurhistorisch materiaal en een lapidarium. Er zijn bovendien schilderingen en sculpturen, o.a. van L. Kern en J. Straub, ondergebracht. Bijzondere aandacht verdienen de Keltische en Romeinse vondsten, een uniformenverzameling en een collectie schitterende meubelen.

Andere bezienswaardigheden

De H. Aloysiuskerk, Glavni Trg. Schuin tegenover het stadhuis, werd tussen 1758 en 1769 door J.Fuchs gebouwd. Het is een achthoekig gebouw met een koepel dat van het plein wordt afgescheiden door een prachtig smeedijzeren rococohekwerk. - Op hetzelfde plein bevindt zich de door J. Straub in 1743 vervaardigde Mariazuil, een monument ter herinnering aan de pest, 1680. De zuil is nu het symbool van Maribor. - Het van rijk pleisterwerk voorziene barokke Vetrinjpaleis stamt uit 1725. - Een bezichtiging waard zijn ook de kunstgalerie met werken van hedendaagse kunstenaars, het Museum van de volksrevolutie en het in 1975 door S. Tihec ontworpen Monument van de volksbevrijding.Omgeving
Betnava
, 3 km Z.
In een van de zalen van het laatbarokke slot, 1784 bevinden zich interessante laatbarokke frescoís.

Cmurek
, 36 km N.O.
De in het midden van de 12de eeuw voor het eerst genoemde burcht werd in de 16de eeuw volledig verbouwd. Het oudste deel is een gotisch portaal met daarboven een reliŽf uit het midden van de 12de eeuw, westfaÁade van de buitenhof.

Gradisce
20 km 0.
Het klooster dat in 1636 door de augustijnen was gesticht, werd in 1854 door de franciscanen overgenomen. Van de voormalige 17de≠eeuwse kloosterkerk resten slechts de klokkentoren en een deel van het schip. In 1772 werd in verband met de toenemende stroom pelgrims een nieuwe eenschepige kerk met kapellen ingewijd. Interessant zijn de barokke altaren en de eind 19de-eeuwse fresco's die door drie schilders uit Friuli (It.) zijn aangebracht.

Lenart
, 17 km 0.
De vlak bij het plaatsje gelegen Hrastovecburcht wordt in 1265 voor het eerst genoemd. De vierkante hoofdtoren is het oudst. De drie ronde torens en de woonvleugels stammen uit de 16de eeuw. Het westelijk gedeelte is in de vorige eeuw verbouwd.

Puöčava
, 20 km W.
In de tweede helft van de 17de eeuw werd hier de bedevaartkerk van de Maagd Maria gebouwd op de plaats van een tweetal oudere kerken. Een klokkentoren uit 1627 bleef behouden. la de kerk staat een interessant hoofdaltaar (tweede helft 18de eeuw) van J. Holzinger met een Madonnabeeld van J .Straub.

Ruöe, 12 km W.
Blijkens archeologische vondsten was deze streek al in de prehistorie bewoond. - De in 1387 gebouwde parochiekerk van de H. Maria, die rond 1725 met 'enkele kapellen werd uitgebreid, bewaart in het rijk bepleisterde interieur een van de fraaiste frescocycli van het leven van Maria die in 1721 door J.K. Vogl uit Graz zijn geschilderd. De barokke hoofd- en zijaltaren stammen uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Sv.Areh, 18 kmZ.W.
De op een bergtop gelegen bedevaartkerk van de H. Hendricus dateert in haar huidige vorm uit het midden van de 17de eeuw, in de vroege 16de eeuw wordt een oudere kerk vermeld. Het zgn. graf van de H. Hendricus, met een op een 18de-eeuwse sokkel rustende 13de-eeuwse grafsteen waarboven zich een houten baldakijn bevindt, is het bekijken waard evenals de rond 1700 verbouwde barokke H. Laurentiuskapel.

Sv. Trije Kralji
, 22 km 0., bij Gradisce
De bedevaartkerk van de HH. Drie Koningen werd in 1528 gebouwd en na 1551 verschillende malen vergroot. Het is een van de beste voorbeelden van laatgotische bouwkunst in SloveniŽ. Boven het koor bevindt zich een stergewelf en boven het middenschip een netgewelf. Het laatgotische altaar van de geboorte van Christus, late 16de eeuw, het Driekoningenaltaar uit 1623, het vergulde Hemelvaartaltaar uit 1611 en de stenen kansel zijn het bekijken meer dan waard.

** Uw accommodatie in SloveniŽ kunt U goed boeken via Booking.Country.SloveniŽ. Er zijn 206  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!
** Via Booking - Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 71 landen.
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?
** Hoe maak ik een printversie van de pagina"?
** Door Tekengrootte  te wijzigen kunt u de leesbaarheid van de tekst sterk verbeteren.