NOVA GORICA, naar overzicht SloveniŽ. Na de Tweede Wereldoorlog vielen naast IstriŽ ook de door Slovenen bewoonde gebieden ten noorden van Triest toe aan JoegoslaviŽ. Omdat Gorica (It.Gorizia) grotendeels Italiaans bleef, besloot men aan de overzijde van de grens het nieuwe bestuurscentrum Nova Gorica te bouwen.

    
Franciscanenklooster Kostanjevica, tussen de nieuwe stad en de grens
In de crypte van de in de 17de eeuw met stucwerk versierde kloosterkerk bevindt zich het graf van de laatste koning van de Bourbons, Karel X, die na zijn val in de Julirevolutie van 1830 naar Gorizia uitweek en daar zes jaar later aan cholera bezweek. Zijn zoon, de graaf van AngoulÍme, alsmede de graaf van Chambord en een hofdame zijn naderhand bijgezet.

Omgeving
Avče
, 26 km N.
De ten noorden van het plaatsje gelegen bedevaartkerk van Maria ter Sneeuw, 1515, heeft in het koor een stergewelf. De fresco's stam≠men uit de vorige eeuw. - Interessant is ook de parochiekerk van de H. Martinus met in het gotische koor, spitsboogramen, vroeg-15de-eeuwse muurschilderingen.

Kanal,
21 km N.
Dit reeds rond 1140 genoemde plaatsje in het Socadal ontwikkelde zich aan de voet van een burcht, die later tot een kasteel met een dubbele trap zou worden omgevormd, na verwoestingen in de Eerste Wereldoorlog inmiddels gerestaureerd. - De in 1439 ingewijde parochiekerk van Maria Hemelvaart werd in 1632 uitgebreid met twee kapellen en aan de barokstijl aangepast. De huidige barokfaÁade is niettemin laat-18de-eeuws. Het hoofdaltaar uit 1740 is de moeite van het bezichtigen waard. - .De laatgotische kerkhofkapel van de H. Anna, kruisribgewelf in het koor, stamt uit de 16de eeuw. - In een van de vier nog bestaande vestingtorens van de vroegere stadsverdediging is de Debenjakgalerie ingericht, met werk van de schilder R.Debenjak.

Kojsko
, circa 10 km N.W.
De H. Kruiskerk van dit in de bergen van Gorica gelegen plaatsje was van oorsprong, in de 15de eeuw, een versterkte opslagplaats. Een van de vier oorspronkelijke torens doet nu dienst als klokkentoren. Interessant is het vleugelaltaar dat in 1515 door een atelier in Villach is gemaakt. Op het middenpaneel: de 'Kruisiging', en op de zijpanelen en de predella: het 'Lijden'. Verder zijn er twee met reliŽf versierde zijpanelen van een ouder altaar, rond 1500, en twee vergulde altaren, rond 1700.

Kromberk
, 2 km 0.
De vroeg-17de≠eeuwse burcht, vierkante grondvorm, vier hoektorens, is na verwoestingen in beide wereldoorlogen herbouwd, waarbij men met name in de barokportalen, Z.- en O.-zijde, bouwmateriaal uit andere verwoeste bouwwerken heeft gebruikt. Sinds 1954 is hier het museum van Gorica in ondergebracht met archeologische en volkenkundige collecties.

Prilesje
, 12 km N .
De 15de-eeuwse H. Achatiuskerk heeft boven de voorhal een kleine toren en een koor met kruisribgewelf. De fresco's in het koor en op de triomfboog dateren van rond 1465, atelier Suha-Prilesje-Bodesce.

Sv.Gora
, 5 km N.
De in 1544 gebouwde bedevaartkerk van Maria Hemelvaart, met bekend Mariaretabel, staat op de zgn. 'H.Berg', Sv.Gora.

** Uw accommodatie in SloveniŽ kunt U goed boeken via Booking.Country.SloveniŽ. Er zijn 206  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!

** Via Booking - Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 120 landen.