NOVO MESTO, naar overzicht SloveniŽ. Novo Mesto ligt op een hoogte van 202 m. Ten N.W. van de stad, in Brsljin op de linker Krka-oever, heeft men een serie graven gevonden uit de periode rond 1000 v.C. De streek was dus aan het eind van de bronstijd bewoond.

    
Ten N. van het huidige stadscentrum, in Marof, ontdekte men de resten van een eerste, rond 800 v.C., versterkte Illyrische nederzetting.
Ten N.O. daarvan, op de zgn. stads akkers Mestne njive, bevindt zich een urnenveld eveneens uit de 8ste eeuw. Op de zgn. Znanceve njive, Znanec-akker, aan de zuidzijde van de stad vond men op de rechteroever van de Krka de grootste necropool van de hele streek met vijf Illyrische grafheuvels en een groot Keltisch kerkhof. Men heeft o.a. een vijftal figuratief versierde situlae gevonden, een bronzen pantser, gordels en allerlei vaatwerk uit de Hallstattperiode, maar ook Keltische ijzeren wapens en een schitterende drinkbeker. De vondsten zijn grotendeels terechtgekomen in de musea van Wenen en Ljubljana. Alleen de vondsten van na 1950 bevinden zich in het Dolenjskamuseum van Novo Mesto.
Na de Kelten, die hier vanaf de 3de eeuw v.C. woonden, verschenen de Romeinen ten tonele.
Er zijn graven gevonden van de 1ste eeuw v. C. tot circa 400 n.C. Na de aanleg van de weg van Emona, Ljubljana, naar Siscia (Sisak) nam de betekenis van het Krkadal als verbindingsweg van ItaliŽ naar de Donaustreek af. Pas in de middeleeuwen ontstond hier weer een plaats, Gradac. In 1365 stichtte aartshertog Rudolf van Habsburg de nederzetting Rudolfswerth, die in vroeg-15de-eeuwse oorkonden als Neustadt, Novo Mesto, te boek staat. De stad groeide in de 15de en 16de eeuw uit tot een handelscentrum. Karlovac dat in 1579 gesticht werd, nam die rol over.

H. Nicolaaskerk
:
aan het 14de-eeuwse schip werd in 1429 een koor gebouwd met een kruisribgewelf. Daaronder bevindt zich een drieschepige crypte, eveneens met kruisribgewelf. De benedenverdieping van de gotische klokkentoren, aanvankelijk vestingtoren, is vierzijdig. De bovenverdieping is achthoekig, met grote vensteropeningen en een afsluitende torenspits. Het waardevolste kunstwerk is het paneel, hoog altaar van de H.Nicolaas, dat in 1582 voltooid werd door de Venetiaan Tintoretto. Er zijn verder interessante zijaltaren met twee retabels van V. Metzinger uit 1733.

Franciscanenklooster van de H. Leonardus
:
gesticht in 1470. De kerk werd 19 jaar later gebouwd en na een brand. in 1664. gerestaureerd. In de 19de eeuw opnieuw in gotische stijl verbouwd. Het klooster bezit een interessante kunstcollectie.

Dolenjskamuseum
:
het in 1950 gestichte museum en de galerie van Unterkrain, 1965, zijn in dit voormalige huis van de kruisridders gevestigd. Er zijn een verzameling archeologische vondsten, 3000 voorwerpen uit de omgeving, een cultuurhistorische collectie en ook werken van o.a. J.Vavpotic. B. Jakac en M. Langus tentoongesteld.

Omgeving
Crnomelj
, circa 38 km Z.
Reeds bewoond in de Hallstattperiode. Tussen 1529 en 1579 was het een militair steunpunt voor legereenheden die tegen de Turken ingezet werden. - In de buurt van de vroeg-18de-eeuwse H. Petruskerk zijn verschillende oudslavische graven blootgelegd. - De in 1165 door O.Kraski gebouwde burcht werd later verbouwd. - J .Savinsek vervaardigde in 1961 het monument van de vrijheidsstrijd.

Dolenja Straza
,  7 km W.
In de koepel van de Maria Hemelvaartskerk, 1690, zijn kort voor 1700 illusionistische fresco's aangebracht.

Hmeljnik, 8 km N.
Waarschijnlijk is de burcht, vermelding uit 1223, gebouwd op de plaats van een versterkt Romeins legerkamp. Aan de Z.O.-zijde van de ommuring staat een Romaanse toren. De binnenhof, omzoomd door arcadegangen, stamt uit de 16de eeuw.

Metlika
, 25 km Z.O.
Men heeft hier talrijke Romeinse graven, een urnenveld en verscheidene grafheuvels uit de Hallstattperiode gevonden. De stad. die in 1335 stadsrechten kreeg. was tot 1579 het belangrijkste bolwerk tegen de regelmatig aanvallende Turken. - De van oorsprong middeleeuwse burcht werd na een tweetal branden in de 18de eeuw herbouwd. Tegenwoordig is er het Bela-Krajinamuseum gehuisvest met interessante voorwerpen op het gebied van de archeologie, geschiedenis, volkenkunde en cultuurgeschiedenis.

Otocec,
7 km N.O.
Het op een kunstmatig aangelegd eilandje gelegen slot Otocec wordt in 1252 voor het eerst genoemd. Aan de gotische, L-vormige kern heeft men in de 18de eeuw een kapel toegevoegd. Een van de ruimten in de Z.O.-vleugel werd in de 16de eeuw beschilderd met renaissancefresco's, o.a. jachtscŤnes. Het slot is nu als hotel-restaurant ingericht.

Rosalnice
, 29 km Z.O.
In dit dorpje staan drie van oorsprong 12de-eeuwse kerken die, na door de Turken, 1649, te zijn verwoest, werden herbouwd. Ze vormen nu een bekend pelgrimsdoel. ≠Het koor, kruisribgewelf, van de kerk van de treurende Moeder Gods, in het N., stamt uit het begin van de 15de eeuw. Het hoofdportaal is gotisch. De fresco's in het barokke schip zijn in 1842 aangebracht door J .Egartner. Het interieur is verder grotendeels 18de-eeuws. - Het schip van de centraal gelegen kerk Ecce Homo, laat-15de-eeuws koor met kruisribgewelf,  werd in de baroktijd verbouwd tot een achthoekige ruimte.

Smarjeta, 12 km N.O.
In de buurt zijn archeologische vondsten gedaan uit de Hallstatt-, La TŤne- en Romeinse tijd, die met name in Wenen en Ljubljana terecht zijn gekomen. - De neoromaanse parochiekerk van de H. Margaretha werd tussen 1910 en 1927 door J.Vancas ter vervanging van een Romaanse voorganger gebouwd. Het crucifix in de zijkapel stamt uit 1625.

Vinica
, circa 60 km Z.O.
Bij opgravingen zijn resten gevonden van een nederzetting en een necropool uit de 4de eeuw v.C., de voorwerpen bevinden zich deels in Harvard. De parochiekerk van het H. Kruis is van oorsprong laatgotisch en werd in de 18de eeuw aangepast aan de barokke smaak van die tijd. Een laatste renovatie vond plaats in de 20ste eeuw. - Het geboortehuis van de Sloveense dichter O.Zupancic, 1878-1949, is zeker een bezoek waard.

** Uw accommodatie in SloveniŽ kunt U goed boeken via Booking.Country.SloveniŽ. Er zijn 206  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!
** Via Booking - Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 120 landen.