PIRAN, naar overzicht SloveniŽ. Gelegen op een in de Adriatische Zee uitstekende, vrij spitse rots. Het nog steeds zeer middeleeuws aandoende havenstadje zou gesticht zijn door vluchtelingen uit het in 452 door de Hunnenkoning Attila verwoeste Aquileia (It.).

    
In de 7de eeuw wordt het onder Byzantijnse heerschappij staande 'Punta' voor het eerst genoemd. In de Venetiaanse tijd, 1283-1797, kwamen er drie gedeeltelijk ommuurde stadswijken tot ontwikkeling. Een vierde tijdens het Oostenrijks bestuur, 1797≠1918. Bij het verdrag van RapaIlo, 1920, werd de stad toegewezen aan ItaliŽ en pas na de Tweede Wereldoorlog werd zij Sloveens. Piran is de geboorteplaats van de vioolvirtuoos en componist Giuseppe Tartini, 1692-1770. Middelpunt van de stad is het Tartinijev Trg met een standbeeld van deze beroemdheid.

Parochiekerk van St.Joris

Gelegen op een steil aflopende rotspunt, het hoogste punt van de stad. De kerk werd gebouwd tussen 1600 en 1637 ter vervanging van een gotische kerk uit de 14de eeuw. De vanuit de verte in het oog springende vrijstaande klokkentoren ontstond in 1608, naar het voorbeeld van de campanile van San Marco in VenetiŽ. In 1637 werd het baptisterium gebouwd met als doopbekken een sarcofaag die met reliŽf is versierd. In de kerk bevinden zich enkele 17de-eeuwse altaren, verscheidene schilderingen van Italiaanse kunstenaars uit de 17de≠19de eeuwen een laat-17de-eeuwse sculptuur met voorstelling van 'St. Joris en de draak'.

Franciscanenkerk van de H. Franciscus:
deze kerk die tegelijkertijd met het klooster is neergezet, 1301-1318, werd rond 1700 in de stijl van de barok verbouwd. Naast de 15de-eeuwse kansel van houtsnijwerk en een baldakijn uit de renaissance zijn er fraaie schilderingen te zien waaronder het 'Laatste Avondmaal', rechts van de ingang. De kloostergang uit de renaissance is in 1951 gerestaureerd.

Kerk van Maria ter Sneeuw
Vroeg≠15de-eeuwse kerk die in de 17de eeuw in barokke stijl is gewijzigd. Aan de muren hangen schilderingen met fraai bewerkte houten lijsten, 1666. Tegen de triomfboog bevinden zich twee gotische altaarpanelen uit de 15de eeuw.

Venetiaans paleis
, Tartinijev Trg
Ook VenetiŽhuis Benecanska genoemd: dit rode paleis met spitsboogvensters en een schitterend balkon is na 1420 gebouwd in Venetiaanse gotiek. Het behoort tot de fraaiste profane bouwwerken van SloveniŽ. In het wapen staat in Venetiaans dialect 'Lassa Pur Dir', laat ze maar praten.

Stadsmuren

Naast enkele resten van de muur uit 1470 met zeven torens met kantelen, zijn de Porta Dolfin uit 1483 en de Porta Marciana uit 1553 bewaard gebleven.
Scheepvaartmuseum: dit museum dat in 1954 is opgericht heeft naast een maritieme verzameling, een archeologische afdeling, een archief en een ruimte met voorwerpen die aan de violist en componist Tartini herinneren.

Andere bezienswaardigheden
In de 15de-eeuwse kerk van de troostrijke Maria, 17de eeuw in barokstijl verbouwd, bevindt zich een schildering van Tiepolo.
- Aan het Tartinijev Trg staan nog: de H. Petrus kerk die in 1818 in de stijl van het neoclassicisme werd gebouwd, het stadhuis met atrium, 1879, en het gerechtsgebouw met de St.Jorispoort uit de 17de eeuw.
- In de wijk Punta bevindt zich een grote fontein die dateert uit 1776. Aan de noordkant van de haven ligt het Aquarium.

Omgeving
Portoroz
, 3 km 0.
Dit plaatsje is een van de oudste en meest bezochte toeristencentra van JoegoslaviŽ. - Forma Viva is de naam van een beeldhouwersymposium dat ieder jaar in Portoroz wordt gehouden. Er worden dan beelden gemaakt die in een park op het schiereiland Seca worden tentoongesteld. 

** Uw accommodatie in SloveniŽ kunt U goed boeken via Booking.Country.SloveniŽ. Er zijn 206  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!
** Via Booking - Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 120 landen.