SLOVENJGRADEC, naar overzicht SloveniŽ. De omgeving was al in prehistorische tijd bewoond. Het stadje wordt in 1267 voor het eerst genoemd en groeide in de late middeleeuwen uit tot een handelscentrum. Het is de geboorteplaats van de componist Hugo Wolf, 1860-1903. Tegenwoordig is het een geliefde pleisterplaats.

    
Parochiekerk van de H. Elisabeth:
deze van oorsprong 13de-eeuwse eenschepige Romaanse kerk werd rond 1400 in gotische stijl verbouwd. De klokkentoren, aan de noordmuur, en het stergewelf in het koor dateren uit de vroege 16de eeuw. In de 17de eeuw bouwde men in het schip een tongewelf en werden twee kapellen toegevoegd. Op het hoogaltaar staat een retabel uit 1732 van de H. Elisabeth van F.M.Strauss. Verder zijn enkele sculpturen van J.J.Schoy, 1734, de moeite waard.

Kerk van de H. Geest
: in deze kerk van het voormalig burchthospitaal bevinden zich 15de-eeuwse fresco's op de N.≠muur van het koor, stergewelf, en in het netgewelf van het schip. Aandacht verdienen verder: het hoogaltaar van J.J.Mersi uit de tweede helft van de 18de eeuwen het zijaltaar van de H. Drievuldigheid, met een altaarpaneel van Skobl uit 1635.

Andere bezienswaardigheden

In het naar pastoor J.Soklic genoemde museum zijn archeologisch, volkenkundig en cultuurhistorisch materiaal en een herinneringsmonument voor de schrijver F.K.Mesko, 1874-1964, te zien. - In het kunstpaviljoen, o.a. werk van Jakac, Hegedusic en Oostafrikaanse kunst, worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd.

Omgeving
Dravograd
, 12 km N.W.
Dit schilderachtig gelegen plaatsje op de linker Drava-oever, dicht bij de Oostenrijkse grens, wordt in de 12de eeuw voor het eerst genoemd. De St. Vituskerk, met tongewelf in het koor en klokketoren, stamt uit de 12de eeuw. Interessant 17de-eeuws hoofdaltaar en een op Romaanse zuilen rustende kansel. - De 12de-eeuwse burcht werd in de vorige eeuw opgegeven en is thans geheel vervallen.

Grad pri Slovenj Gradcu
, 1 km N .
De eerste middeleeuwse burcht in deze omgeving werd gebouwd boven de zgn. oude markt, hoog op een berg. Er rest slechts een toren, die nu dienst doet als klokkentoren. - De parochiekerk van de H. Pancratius, vierkante grondvorm, stamt uit de 13de eeuw. De altaarruimte werd in de 18de eeuw vergroot. Het kruisribgewelf in het schip lijkt gedragen te worden door een centraal geplaatste marmeren, wellicht Romeinse, zuil. De Romaanse zuiltjes van het hoofdportaal worden bekroond door voeggotische kapitelen met bladversiering. Een deel van de muurschilderingen is gemaakt door A.Lerchinger.

Leöe
, 27 km W.
De eenschepige H. Annakerk stamt uit de 15de eeuw: gotische klokkentoren, beschilderd houten plafond uit 1689, stergewelf in het koor, tweelichtvensters ter verlichting, 16de-eeuwse fresco's, apostelen, 17de-eeuwse altaren, barokfresco's, scŤnes uit het leven van Maria, en gotische fresco's op de buitenmuren. - De eveneens 15de-eeuwse, hooggelegen kerk van de H. Wolfgang heeft een koor met kruis ribgewelf en een drieschepige crypte.

Prevalje
, 24 km N.W.
Kort geleden heeft men in dit industrieplaatsje, ijzersmelterijen, Romeinse vondsten gedaan. - De drieschepige parochiekerk van de Maagd Maria is in 1880 gebouwd in neorenaissancestijl. Van een oudere Romaanse kerk zijn alleen de klokkentoren en een 13de-eeuws koor bewaard gebleven. - De 16de-eeuwse H. Barbarakerk heeft een netgewelf in het koor en graatgewelven in het schip en de zijkapellen.

Ravne na Koreökom
, circa 20 km N.W.
Deze vermoedelijk reeds in de Romeinse tijd bewoonde industriestad stond in de middeleeuwen onder het bestuur van de bisschoppen van Bamberg en in de 14de eeuw onder dat van de Habsburgers. - De Romaanse parochiekerk van de H. Elias werd in de 17de eeuw uitgebreid met een N.- en een Z.-kapel. In de 19de eeuw verbouwd in neogotische stijl. Het koor bevindt zich onder de toren. - Het koor, kruisribgewelf, van de gotische H. Annakerk werd rond 1500 voorzien van fresco's. Tongewelf in het schip. Zeer fraai zijn de kansel en het vergulde hoogaltaar, beide 17de-eeuws. - In het Arbeidersmuseum bevindt zich naast volkenkundig materiaal een collectie voorwerpen en documenten die betrekking hebben op de economische ontwikkeling van het plaatsje. - In het plaatsje staan enkele metalen sculpturen, gemaakt tijdens het beeldhouwerssymposium 'Forma Viva'.

Spodnja Muta
, 26 km N.O.
De kerk van Johannes de Doper, met een rond Romaans schip en een polygonaal afgesloten koor, 14de eeuw, is wellicht in de 11de eeuw ingewijd door paus Leo IX. In het koor bevinden zich twee voeggotische frescocycli uit de eerste helft van de 14de eeuw.

Vuzenica
, 26 km N.O.
Van de parochiekerk van de H. Nicolaas zijn alleen het schip, met Romaans portaal, en de klokkentoren 12de-eeuws. In de 14de eeuw werd de kruiskapel, met kruisribgewelf, toegevoegd en in de vroege 15de eeuw een tweede kapel met tongewelf. Rond 1460 bouwde men het koor met stergewelf en 40 jaar later werd het schip ook van een stergewelf voorzien. Er zijn fraaie 15de-eeuwse muurschilderingen te zien en in het koor een schildering uit 1685, 'Ecce Homo', van H.A.Weissenkircher. Voor de kerk staat een 18de-eeuwse baroksculptuur, 'Dood van Maria'.

** Uw accommodatie in SloveniŽ kunt U goed boeken via Booking.Country.SloveniŽ. Er zijn 206  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!