TOLMIN EN OMGEVING, naar overzicht SloveniŽ. De streek rondom dit plaatsje, bij de samenvloeiing van Soca en Tolminka, was al in de prehistorie bewoond. De oudste vermelding dateert van circa 1065. De patriarch van Aquileja richtte hier zijn zomerresidentie in en liet een burcht bouwen die echter na een aardbeving in de 17de eeuw werd opgegeven. Het gebied rondom Tolmin en Kobarid was tijdens de Eerste Wereldoorlog het strijdtoneel van hevige gevechten.

    
Kerk van de H. Ulricus, op het kerkhof
Het Romaanse schip werd rond 1470 uitgebreid met een gotisch koor, stergewelf, dat in 1472 met fresco's werd beschilderd. - Naast de kerk is een Slavische begraafplaats blootgelegd.

Andere bezienswaardigheden

Voor de burchtruÔne staat het door T.Kralj gemaakte monument ter herinnering aan de Boerenopstand tegen graaf A. Coronini, 1713.
In het streekmuseum is archeologisch en volkenkundig materiaal ondergebracht, o.a. bewerkte houten huisraad uit boerenwoningen.

Omgeving
Bovec
, 42 km N.W.:
Het is de bedoeling dat Bovec het belangrijkste Sloveense wintersportcentrum zal zijn. De laatgotische kerk vim de H. Maria met voorhal, werd na verwoestingen in de Eerste Wereldoorlog herbouwd. Fresco's van Jernej uit Loka.

Kobarid
, 19 km N.W.
In de omgeving zijn necropolen ontdekt uit de Hallstatt- en La TŤnetijd. - In de Eerste Wereldoorlog is er zwaar gevochten om het bezit van het stadje. Naast de H. Antoniuskerk, op de berg Gradic, heeft men in 1938 een Italiaans soldatenkerkhof aangelegd. Daarbij ging een nederzetting uit de Hallstattperiode verloren.

Suzid
, 21,5 km N.W.
Bij Kobarid: de laatgotische Driekoningenkerk, met in het koor een netgewelf, stamt uit de late 15de eeuw. Goudkleurig hoofdaltaar, 1669, 17de-eeuwse barokfresco's in het koor en een laatgotische fresco van de H. Christoffel aan de buitenmuur.

Tolminska Korita, 3 km buiten de stad, in de richting Skakalce

Deze imposante kloof wordt overspannen door de zogenaamde Duivelsbrug, (Hudicev Most). Vlak bij de brug bevindt zich een grot, de Zadlaska Jama.

Volce
, 2 km W.
De 17de-eeuwse parochiekerk van de H. Leonardus werd in 1921 gerestaureerd. Fresco's van T. Kralj, 1927. - Iets buiten het plaatsje ligt de eenschepige kerk van de H. DaniŽl, 1505, met een netgewelf in het koor en rijke reliŽfdecoraties. - Op het hoofdplein staat een 15de-eeuwse fontein met reliŽf.

** Uw accommodatie in SloveniŽ kunt U goed boeken via Booking.Country.SloveniŽ. Er zijn 206  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!