HOE TE BEREIKEN / RESTAURANTS / CULTUUR , De Asturiaanse natuur motiveert de ludieke en sportieve activiteit. Het Prinsdom is een luxe voor de liefhebbers van fiets- en wandeltochten door de bergen. Naar overzicht regio Asturië. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje. Naar uw accommodatie!
Hoe te bereiken? Restaurants en logies Ontspanning in de natuur
Cultuur, festiviteiten, gastronomie en winkelen Informatie Internet

** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Booking.Region Asturias. Er zijn 248 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten!

    

Hoe te bereiken?  
Het vliegveld van Asturië
ligt op ongeveer 47 kilometer van de hoofdstad Oviedo verwijderd. Er bestaan dagelijkse en geregelde verbindingen met Madrid en Barcelona, met andere nationale hoofdsteden en met Parijs en Londen. Vanuit Oviedo, Gijón en Avilés is een busverbinding voorafgaande aan de vluchten en vanaf het vliegveld zelf kan men gebruik maken van een busdienst, huurauto's en taxi's.
Per trein:
Dagelijks rijden de dag -en nachttreinen van de Renfe maatschappij met centrale stations in Oviedo, Gijón en Avilés naar o.a. Madrid en Barcelona. Voor treinreizen door het binnenland van de provincie en naar overige punten van de Cantabrische overhangende rotsmassa functioneert in de zomer het bedrijf Feve dat in dit seizoen een toeristische trein in werking stelt.
Deze trein met smalspoor, de Transcantábrico,
rijdt door uitzonderlijke landschappen en doet ons terugdenken aan de oude spoortreinen uit het begin van de vorige eeuw. De reis met de Transcantábrico duurt een week en de reizigers overnachten in de trein. Zie internet: http://www.transcantabrico.feve.es/
Asturië beschikt over een uitgebreid aanbod
 van regelmatige buslijnen die over goede wegen naar hun bestemming leiden. Het belangrijkste transportbedrijf voor reizigers is Alsa, dat verbindingen verzorgt met de gehele geografie van het Prinsdom en dat met zijn trajecten eveneens een groot gedeelte van Spanje aflegt. Ook verbindt dit bedrijf Asturië met diverse Europese hoofdsteden zoals Parijs en Brussel.

Restaurants en logies   
Even uitgebreid is het aanbod van hotels en pensions in Asturië. De reiziger kan een keuze maken uit 60 vijf- vier- en driesterrenhotels en andere van een mindere categorie; ook komt het aanbod van appartementen met een geringe capaciteit naar voren, appartementen die zich merendeels in de plattelandsomgeving bevinden.
Apart van de 60 campings
die zowel aan het strand te vinden zijn als in de bergen, bestaat er in Asturië nog een andere vorm van logies. We spreken hier over de Casas de Aldea, plattelandsgebouwen die omgezet werden voor toeristische doeleinden, waarbij in sommige gevallen alleen per kamer wordt verhuurd en in andere gevallen het gehele huis.
Een andere mogelijkheid wordt door de "Casones Asturianas"
geboden, een "Club de Calidad" (kwaliteitsclub), http://www.casonasasturianas.com/ bestaande uit 24 hotels van diverse categorieën- van twee sterren tot vier sterren, gelegen in de plattelandsomgeving en waarvan de verbindingsschakel gebaseerd is op de buitengewone service die aan de bezoeker wordt verleend.
Voor reservering van logies en toeristische informatie
kan men zich in verbinding stellen met de centrale voor reservering door te bellen naar tel. 98 527 43 58 of naar tel. 902 30 02 02.

Het Prinsdom van Asturië staat erom bekend
in Spanje één van de centra te zijn van de fijne keuken, geserveerd in zowel de meest luxueuze restaurants van Oviedo en Gijón als in de eethuizen in de dorpen. In ieder van hen kan men ongetwijfeld de verfijnde gerechten van de Asturiaanse gastronomie keuren. De meeste beschikken over een dag menu bestaande uit twee gerechten, een nagerecht en een drankje en dit alles tegen een billijke prijs.
Het is verplicht dat iedere gelegenheid op een zichtbare plaats zijn prijslijst toont (inclusief, of zonder BTW). Fooien worden geaccepteerd, tenzij het tegenovergestelde is aangegeven.
Asturië is twee toeristische staatschotels
(de Paradores) rijk: dat van "EI Viejo Molino" in Gijón en dat van "San Pedro de Villanueva", dichtbij Cangas de Onis. "EI Viejo Molino" is een gebouw gelegen in het park Isabel La Católica op 5 minuten lopen van het strand van San Lorenzo. Geld wisselen brengt geen problemen met zich mee, daar er talrijke banken zijn die voor de klantenservice in de ochtenduren openen van 9.00 uur tot 2.00 uur in de middag. Enkele kantoren zijn ook 's middags geopend. In het stadscentrum kan men tal van geldautomaten vinden.
In het algemeen worden alle soorten van creditcards
in winkels, restaurants en hotels geaccepteerd. Niet altijd is dit het geval in de plattelandsstreken van de provincie. In de centra van Oviedo en Gijón functioneert een systeem voor de regeling van parkeergelegenheid tegen betaling (La ORA). Op straat bestaan automaten voor de parkeerkaarten. Parkeren in de zogenaamde "blauwe zone" zonder kaart van La ORA kan de verwijdering van Uw wagen door de lokale politie betekenen.

Ontspanning in de natuur   
De Asturiaanse natuur motiveert de ludieke en sportieve activiteit. Het Prinsdom is een luxe voor de liefhebbers van fiets- en wandeltochten door de bergen. Het telefoonnummer van de Federación Asturiana de Montana (Asturiaanse bergfederatie) is  98 525 23 62. Men kan onderdak vinden in talrijke berghutten.
De speleologieliefhebbers
vinden in Asturië één van de belangrijkste centra van deze activiteit op nationaal niveau.
In het gebied, en in het bijzonder in het oosten, houden talrijke bedrijven zich bezig met het organiseren van ritten te paard. In Soto de Cangas, in de gemeente van Cangas de Onis, staat de deur van het "Centro de Exhibición de Fauna Autóctona" (dierentuin met de autochtone fauna) open voor de bezoeker. Voor informatie kunt U bellen naar 98 594 0017.
Golf:
Asturië beschikt over verscheidene gemeentelijke en publieke golfbanen o.a. in Gijón, Llanes, Norena, Ribadesella, Oviedo en in Tapia de Casariego. Voor meerdere informatie kan men zich wenden tot de "Federación de Golf del Principado de Asturias" (Golffederatie van het Prinsdom van Asturië) door te bellen naar 985339141.
Skiën:
Het skicentrum van Valgrande ­Pajares beschikt over 4 stoeltjesliften en 9 skiliften. Voor informatie kan men zich in verbinding stellen met telefoonnummer  985957097. Bij de grens met de provincie León staat eveneens de skipiste van San Isidro voor de liefhebbers open. Zeilen: Gijón is in het bezit van een jachthaven met alle service die men wenst. ~ 98 53445 43. Gijón is de stad van de zeilscholen en is het punt waar meer dan eens de competities beginnen en ook eindigen. Telefoonnummer van de "Federación de Vela" (Zeilfederatie): 98 534 54 76.
Kanosport:
De Asturiaanse rivieren lenen zich bij uitstek voor het beoefenen van de kanosport en het is daarom dat de mogelijkheid al varende door de rivieren en/of de stuwmeren het prachtige landschap te ontdekken, behoort tot één van de toeristische attracties van de streek. De eerste zaterdag van Augustus vindt in de rivier de Sella, tussen Arriondas en Ribadesella, de afdaling in kano plaats, een feest van internationaal belang.
De feestdag van de "Piraguas"
is naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste festiviteit van Asturië. Hier gaan het sportieve en het speelse hand in hand in een explosie van vreugde die de voorafgaande dag al werd begonnen en niet eindigt vóór de zondag daarop.
Het betreft hier een traject over een afstand van 17 kilometer
in een rivier met een groene begroeiing en overvloedig aan schakeringen. De competitie, waaraan duizenden "palistas" deelnemen, die verwoed met hun "palen" in het water slaan en afkomstig zijn uit de 5 continenten, wordt ingewijd met het oorspronkelijke, officiële volkslied van het Prinsdom, het "Asturias, patria querida".
Jacht:
Onder de stukken waarop in de bergen van Asturië kan worden gejaagd kan men o.a. wild zwijn, reebok, gems en hert rekenen. De "Consejeria de Medio Ambiente", met tel. 98 510 55 00 verstrekt inlichtingen over de condities en de kalender van het jachtseizoen. Het telefoonnummer van de Jachtfederatie is 98 527 63 50.
Vissen:
Er kan op vele plaatsen forel en zalm worden gevangen. Het visseizoen loopt vanaf de lente tot aan de zomer. Voor informatie: De Consejeria de Medio Ambiente, tel. 98 510 55 00 en de Federación Asturiana de Pesca met tel. 98 529 86 10.
Overige sporten:
De twee belangrijkste voetbalstadions zijn dat van Carlos Tartiere in Oviedo en dat van EI Molinón in Gijón. In Oviedo hebben we het Palacio de Deportes en in Gijón het Pabellón de La Guia. In Gijón wordt in de maand Augustus het Internationaal Concours Hippique met Hindernissen gehouden.

Cultuur, festiviteiten, gastronomie en winkelen   
Oviedo, Gijón en Avilés vormen de belangrijkste maar niet de enige culturele en artistieke centra van het Prinsdom. In iedere stad kan men een publiek theater vinden (Campoamor, Jovellanos en Palacio Valdés) met activiteiten gedurende het gehele jaar. In het theater Campoamor wordt in September het bekende operaseizoen van Oviedo geopend.
In Gijón vindt in de herfst
het Internationale Filmfestival plaats en in Juli de "Semana Negra" (de zwarte week), een lustig, macaber literair schouwspel. Alle drie steden geven de gelegenheid in April en Mei het Internationaal Muziek- en Dansfestival van Asturië bij te wonen. Tegen eind Oktober begin November vindt in Oviedo de jaarlijkse prijsuitreiking plaats. In Augustus kunnen we in Gijón getuige zijn van de Internationale Jaarbeurs van Asturië. Augustus is de maand van de feesten van San Agustin in Avilés en van die van Begona in Gijón. Oviedo viert zijn feesten van San Mateo in de maand September. In de zomer is de festiviteiten kalender practisch volgeboekt met "romerias" (eet. en drinktfeesten met dans in de open lucht) en "espichas" (feesten in gelegenheden waar de cider de grote protagonist is).

Andere populaire festiviteiten zijn:
Het feest van de "Pastor" (de herder) in Cangas de Onis (25 Juli); de Dag van Asturië op de eerste zondag van Augustus in Gijón; de Dag van Amerika in Asturië in September in Oviedo; de carnavals van Avilés en Gijón; "La Descarga" (de ontlading) in Cangas de Narcea op 16 Juli (een explosie gevolgd door duizenden vuurwerken, waardoor het feest als het meest lawaaierige van het land wordt beschouwd); het feest van de "Huevos Pintos" in Pola de Siero op Paasdinsdag (een markt met eieren op de traditionele manier geverfd); het feest van "EI Asturcón" (het Asturiaanse paardenras) in Augustus in Majada de Espineres, grenzend aan de gemeenten 'Piloiia, Colunga en Caravia. Bij dit feest worden, in de sfeer van een "romeria" in de open luch~ enkele exemplaren van het Asturiaanse paardenras bij uitstek -EI Asturcón- gebrandmerkt.

Winkelen:
Asturië is het paradijs van zoetigheden, chocolade en banket In het algemeen kunnen we de gastronomie vinden in het commerciële Asturiaanse leven. In iedere plaats van een zekere categorie wordt een wekelijkse markt gehouden met producten van het land, waaronder de "Fabes" uit La Granja niet over het hoofd worden gezien, de witte bonen die bij het bereiden van de traditionele "Fabada" onontbeerlijk zijn. Noemenswaard is het karakteristieke houthandwerk.
Een bewijs daarvan zijn de "madreiias",
de houten klompen die op het platteland tot het traditionele schoeisel behoren. Meer naar het oosten vinden we de ambachtelijke weefgetouwen en het meswerk. Men komt een rijkelijke hoeveelheid aan juwelierswinkels tegen met de zeer karakteristieke industrie van het git, een zwarte steen die in de streek wordt gevonden.
Voor de gourmets nog enige wenken
betreffende gerechten en producten van de streek: soep van vis en schelp-en schaaldieren; de "Pote Asturiano"; de "Fabada"; witte bonen met kleine mosselen; vis in cidergebraden vlees; tonijnfilets; jonge aaltjes; gevulde uien; producten uit eigen tuin; forel; gevulde aardappelen; schelp en schaaldieren en zee-egeltjes.
Typisch Asturiaans zijn de "Borona",
een soort maïsbrood; de "Frixuelos", een nagerecht met meel als hoofdbestanddeel, vergelijkbaar met de Europese flensjes; de "Bollos Prenaos", gebakken brood gevuld met paprikaworst; de "Callos" (pens); de "Compango" (op zichzelf eigenlijk geen gerecht, maar meer een vleescomplement voor andere gerechten, bestaande uit paprikaworst, bloedworst, schouderstuk van varken en spek).
En als nagerechten:
Aardbeien uit Candamo; rijstebrij; "maranuelas" (speciale Asturiaanse koekjes), en "casadiellas" (bladerdeeg gevuld met notenspijs). En niet te vergeten de typische gebakjes uit Oviedo, de "Carbayones", en die uit Gijón, de "Princesitas". Ook verdient de autochtone honing speciale aandacht hoewel de appelen, boven al het overige fruit, op de eerste plaats staan.
Verder heeft men een keuze uit een rijkdom van kazen:
Cabrales, Gamonedo, Beyos, Queso Casin, Afuega 'I Pitu... en om te drinken cider uit een gemeenschappelijk glas, champagnecider, mineraalwater van de bronnen uit de streek en wijn in het oosten van Asturië.

Informatie   
De brochure Groen Spanje behandelt op pagina 20 e.v. de regio  Asturië.en de brochure Asturië, Oviedo  zijn aan te vragen bij het Spaansverkeersbureau.

Internet     
Puerta Turístia du Asturias Asturië site
www.ayto-oviedo.es Toerisme van de stad Oviedo - Sp
www.principadodeasturias.com Toerisme in Asturië- Sp
www.ayto-gijon.es Toerisme van de stad Gijon - Sp
www.guiadelocio.com/oviedo Vrije-tijds besteding en cultuur in Oviedo Eng, Sp
www.guiadelocio.com/gijon Vrije-tijds besteding en cultuur in Gijón Eng, Sp

** Voor geheel Spanje
 kunt u goed Uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets